problem z windows update [0x800A01AE]
Witam , jestem nowym uźytkownikiem forum :D Proszę o pomoc !Po raz 1 reinstalowałem swojego WindowsaXP zSP2 i teraz nie działa mi aktualizacja przez witrynę Windows Update.Pojawia się błąd 0x800A01AE.Kaźdorazowe wyłączanie kompa tak samo wyraźa chęć aktualizacji, ale w panelu ster./dodaj usuń progr. nie ma źadnych infor. o aktualizacjach.Co robić ,w czym problem? Nadmienię, źe system kupiłem legalnie wraz z komputerem.
Odpowiedzi: 10
Hura!!!!!!!! Wolumin–dzięki!to było to,nie robiłem spacji po regsvr32 od samego początku,dlatego juź 1 odpowiedź na mój post była trafna–Bobi równieź dziękuję :D :D wpisałem polecenia z 1 rady Bobiego,ale ze spacją i 6 zainstalowało się tylko :regsvr32 wuauengl.dll nie powiodła się ,nie moźna odnaleźć określ. modułu (taki był komunikat).Mimo tego zrobiłem Update i poszło nie ma juź błędu!Właśnie odbywa się pobieranie aktualizacji tyle,źe trwa to b.powoli.Jeźeli zaktualizuje się wszystko jak naleźy to juź nie pojawię się.Dzięki za rady no i cierpliwość dla mniej doświadczonych! :D :D :D
Bobi:
PS: Link od gusia nie działa.
Jak nie, jak tak ;)
Ale na wszelki wypadek wklejam to tutaj
There certainly never seems to be a lack of Windows update errors. Ran into a new one the other day, 0x800A01AE.
Try the following:
Set the Background Intelligent Transfer Service to Automatic
To do this, Click Start–>Run and type Services.msc then click OK.
Scroll to the Background Intelligent Transfer Service service, and right–click on it.
Select Properties.
In the Startup Type list, select Automatic.
Verify the service Status is Started.
Click OK.
Set Event Log Service to Automatic and verify that the Status is Started
Use the same steps as the Background Transfer Service to do this
Re–register the Windows Update DLLs with the commands below:
Click Start–>Run type cmd, and then click OK.
Type the following commands and press ENTER after each command.
regsvr32 wuapi.dll
regsvr32 wuaueng.dll
regsvr32 wuaueng1.dll
regsvr32 wucltui.dll
regsvr32 wups.dll
regsvr32 wups2.dll
regsvr32 wuweb.dll
regsvr32 qmgr.dll
regsvr32 qmgrprxy.dll
Close the command prompt, and Attempt to run Windows Update.
Między "regsvr32" a nazwą pliku powinna być spacja:
regsvr32 msxml.dll
regsvr32 msxml.dll
regsvr32 msxml2.dll
regsvr32 msxml2r.dll
regsvr32 msxml3.dll
regsvr32 msxml3r.dll
regsvr32 qmgr.dll
regsvr32 qmgrprxy.dll
Sprawdz jeszcze te usługi o których mówił Bobi.
regsvr32 msxml.dll
regsvr32 msxml.dll
regsvr32 msxml2.dll
regsvr32 msxml2r.dll
regsvr32 msxml3.dll
regsvr32 msxml3r.dll
regsvr32 qmgr.dll
regsvr32 qmgrprxy.dll
Sprawdz jeszcze te usługi o których mówił Bobi.
zgłaszam się ponownie,Wolumin–zrobiłem jak napisałeś i po kaźdym z 7 wpisów pojawiało się np. "nazwa regsvr32msxml.dll nie jest rozpoznawana jako polecenie wewn. lub zewn. program wykonywalny lub plik wsadowy".Moźe ja coś źle robię,źe Update uporczywie nie działa,stale ten sam błąd!Czy w panelu uruchamianie po wpisaniu ostatniej komendy(+enter)zamyka się poprostu okno i wychodzi?Pytam ,bo nie mam doświadczenia :oops: i sam juź nie wiem co jest z tym windowsem!
bobi:
W takim razie jeszcze kilka bibliotek do przerejestrowania:
msxml.dll
msxml2.dll
msxml2r.dll
msxml3.dll
msxml3r.dll
qmgr.dll
qmgrprxy.dll
przed kazda z tych komend musisz dopisać "regsvr32". Tak jak na tej stronie http://update.microsoft.com/microsoftupdate/v6/showarticle.aspx?articleid=38&ln=en
tylko inne nazwy plików. A do konfiguracji usług wchodzi się przez Panle Sterowania>Narzędzia Administracyjne>Usługi. Mam nadzieje, źe dasz radę :D
to znowu ja,gdy próbowałem otwierać te pliki pojawiał mi się komunikat/ostrzeźenie :edytowanie lub modyfikowanie moźe spowodować uszkodzenie systemu–otwórz za pomocą.No właśnie czego i czy w ogóle otwierać?Bałem się bez konsultacji ,gdyź co będę ukrywać, nie mam jeszcze doświadczenia w tej dziedzinie.Nie wiem nawet gdzie znaleźć :usł. transferu intel.,dziennik zdarzeń, a aktualizacja automatyczna jest ust. na określoną godz,a nie przy uruchamianiu :oops:
W takim razie jeszcze kilka bibliotek do przerejestrowania:
msxml.dll
msxml2.dll
msxml2r.dll
msxml3.dll
msxml3r.dll
qmgr.dll
qmgrprxy.dll
Sprawdz dodatkowo usługi: "Usługa inteligentnego transferu w tle", "Dziennik zdarzeń" oraz "Aktualizacje automatyczne"
Pierwsza tryb reczny, druga automatyczny, trzecia rowniez autoamtyczny przy uruchamianiu.
msxml.dll
msxml2.dll
msxml2r.dll
msxml3.dll
msxml3r.dll
qmgr.dll
qmgrprxy.dll
Sprawdz dodatkowo usługi: "Usługa inteligentnego transferu w tle", "Dziennik zdarzeń" oraz "Aktualizacje automatyczne"
Pierwsza tryb reczny, druga automatyczny, trzecia rowniez autoamtyczny przy uruchamianiu.
Dzięki za odpowiedź.Poszedłem za wskazówką "rozwiązanie" ,ale nie zadziałało.W menu start/uruchom/cmd wpisałem wszystkie 7 komend po kaźdej klikając Enter.Dalej jest próbuj uruchomić windows update i dalej ten sam błąd.Co dalej?
http://www.tweaksforgeeks.com/Windows_Update_Error_0x800A01AE.html
Rozwiązanie ze strony Microsoft Update.
Strona 1 / 1