problem z widokiem folderow i tapetami
foldery takie jak WINDOWS, PROGRAM FILES i DOC & SETTINGS sa wyswietlane jako foldery z muzyka i nie moge tego zmienic gdyz nie maja takiej opcji jak normalne foldery.
a druga sprawa zwiazana jest z wybieraniem obrazu jako tapete. nie wiem kiedy dokladnie sie to zrobilo poniewaz dawno nie zmienialem tapety na pulpicie a teraz jest to niemozliwe, bo gdy wchodze w zakładke "Pulpit" w okienku Tło nie ma zadnych plikow z wyjatkiem biezacej tapety i "brak", a wczesniej byly wszystkie tapety ktore znajdowaly sie w Moje Dokumenty -> Moje Obrazy, wiec wybieram folder, potem tapete lecz nie chce sie ona zaladowac i nie pokazuje sie na tej liscie z tapetami... mam nadzieje ze zrozumiale jest to co napisalem ;)
takie błahe problemy jednak potrafia namieszac z zyciu :P pozdrawiam!
Odpowiedzi: 2
Tyran:foldery takie jak WINDOWS, PROGRAM FILES i DOC & SETTINGS sa wyswietlane jako foldery z muzyka i nie moge tego zmienic gdyz nie maja takiej opcji jak normalne foldery.
Usun z w/w folderow plik desktop.ini - F5 lub odswieża druga sprawa zwiazana jest z wybieraniem obrazu jako tapete. nie wiem kiedy dokladnie sie to zrobilo poniewaz dawno nie zmienialem tapety na pulpicie a teraz jest to niemozliwe, bo gdy wchodze w zakładke "Pulpit" w okienku Tło nie ma zadnych plikow z wyjatkiem biezacej tapety i "brak", a wczesniej byly wszystkie tapety ktore znajdowaly sie w Moje Dokumenty -> Moje Obrazy, wiec wybieram folder, potem tapeteSkopiuj bitmapy do lokalizacji [literka dysku]:\WINDOWS\ , a powinny sie pokazać w okienku Tło.
Opcje folderów zakładka "widok" opcje resetu ustawień dla folderów , ustawienia domyślne - przerabiałeś?
-
nie, no wlasnie nic tam nie robilem
-
No to zrob - zresetuj.
-
a co z tymi tapetami??
-
Deaktywowałeś przypadkiem shimgvw.dll (podgląd obrazów i faxów)?<br />
-
nie wydaje mi sie zebym robil cos takiego, a w jaki sposob mozna to przywrócic?
-
Wpisz w uruchom: <font size="-1"><strong>regsvr32 shimgvw.dll</strong></font>
Strona 1 / 1
nic nie pomaga; po wprowadzeniu zmian uruchamialem ponownie i dalej nic...
to co pomoze ktos??
Sprawdz sobie klucz HKCU\Control Panel\Desktop i wpis "Wallpaper". Czy mozesz mu recznie zmienic wartosc - sciezke do innego pliku ?