Windows XP Professional SP3
Podczas instalacji pewnego programu pojawia się nast. komunikat:
[img]http://latwapraca2006.republika.pl/obrazki/Visual%20C.jpg[/img]
Już nie mam pomysłów co mógłbym zrobić, a formatować dysku nie będę z takiego powodu.
Więc opiszę może, co już robiłem.
Próbowałem odinstalować Visual C++. Pojawia się ten sam komunikat.
Próbowałem CCleanerem odinstalować, lub choćby usunąć wpis ( ten sam komunikat)
Jedyne co udało mi się zrobić, to przemianować ( ta 2 to mój dopisek do nazwy)
Czyściłem rejestr dwoma programami.
Instalator szuka pliku o nazwie : vcredist.msi
Miałem taki plik w katalogu temp, ale po podaniu ścieżki, był komunikat, że to nie jest
właściwy pakiet programu Visual C++ 2005.....
Próba instalacji nowej wersji, bez odinstalowania starej - też ten sam komunikat.
Jednym słowem błędne koło.
Pewnie jedyna rada, to ręcznie pousuwać z rejestru jakieś wpisy.
Tylko, że ja nie wiem jakie, więc jeśli to faktycznie jedyna rada, to prosiłbym o instrukcję
co usunąć z rejestru.
Aha oto co mam zainstalowane z podobnych softów:
[img]http://latwapraca2006.republika.pl/obrazki/dodaj%20usun.jpg[/img]
Odpowiedzi: 11
Dodajmy jeszcze o co wogóle chodziło. Microsoft Visual C++ Redistributable to pakiet bibliotek typu runtime wymagany do uruchamiania aplikacji napisanych w Visual C++ na komputerach nie posiadających środowiska programistycznego Visual Studio. Dla takich aplikacji musimy sobie ten pakiet zainstalować, lub zainstalować samo środowisko VS, które ten pakiet posiada.
Niestety taka jest prawda. Wiem, bo sam szukałem i widziałem tylko posty bez odpowiedzi/rozwiązania problemu. Dlatego ja zawsze w takim przypadku podaję rozwiązanie na zakończenie tematu, by dawać dobry przykład i zachęcam do tego innych.
No właśnie jak już pisałem, nic nie pomogło usunięcie wpisów z rejestru. Zarówno wpisy w rejestrze jak i katalogi, pliki na dysku można kasować, pod warunkiem, że się wie które. Nie wszystkie przecież mają nazwę Visual C++.... czy vcredist.msi
Jest ktoś, kto mi poda listę nazw plików i katalogów jakie utworzył ten program?
[b]Edit:[/b] Już sobie poradziłem w bardzo prosty sposób. Odszukałem w sieci plik o jaki wołał instalator, czyli o instalkę vcredist.msi .
Teraz instalacja przebiegła bez problemu.
Oczywiście przywróciłem przedtem wpisy wykasowane z rejestru.
No i po raz kolejny jakoś obeszło się bez pomocy technicznej :)
Wystarczy, że plik vcredist.msi jest w dowolnym miejscu na dysku ( ja miałem na C ). Instalator sobie sam ją znajdzie.
Czytałem wiele postów ludzi, mających podobny problem przy instalacji programów, gier. Może się to komuś przyda.
Jeśli nie ma programu na liście wsparcia, to jeszcze nie powód, żeby wzbraniać się od napisania jednego maila z pytaniem...
To program Microsoftu. Tyle, że do kogo tam napisać i czy jest polska pomoc tech. to nie mam pojęcia.
Nigdy nie korzystałem z pomocy technicznych programów, a komp mam od 12 lat.
Naprawdę nikt nie ma już żadnych innych pomysłów?
ktoś przecież stworzył ten program, prawda?
Tak tylko do jakiej pomocy technicznej?
Programu Visual C++, czy instalowanego?
To mi wygląda na problem z Visual C++ lub systemowy.
Tak jak pisałem wcześniej na innym kompie instaluje się normalnie.
Natomiast teraz próba zainstalowania Visual C++ (pobrałem z sieci plik vcredist_x86.exe)
kończy się komunikatem, że są uszkodzone dane (przed kasacją wpisów z rejestru nie było tego komunikatu)
Błędne koło.
A program Visual C++ jest darmowy. Ja taki pobrałem w każdym razie. Jest do tego jakaś pomoc techniczna?
Ten instalowany z aplikacją pewnie też był darmowy.
Może jednak warto by zajrzeć na firmową stronę i przejrzeć pomoce tam zawarte, względnie zastosować się do komunikatu i skontaktować się z pomocą techniczną?
Zwykle sięganie do źródła jest najlepszym rozwiązaniem.
Ok. Wyeksportuję jednak katalogi z tymi wpisami przed ich wykasowaniem, tak na wszelki wypadek.
Po wykasowaniu tych wpisów próbować wykasować jeszcze wpis w "dodaj usuń", czy instalować aplikację bez tego?
Aha, te biblioteki Visual mogą być potrzebne jakiemuś programowi na kompie, czy są one potrzebne tylko do instalacji?
Pewnie zajdzie potrzeba przeinstalowania jakiegoś programu. No ale nic, zobaczymy.
Edit: Pokasowałem co trzeba z rejestru i przy instalacji programu mam taki oto komunikaty:
[img]http://latwapraca2006.republika.pl/obrazki/error%201714.jpg[/img]
i w tle takie okienko (wyskoczyło jako pierwsze):
[img]http://latwapraca2006.republika.pl/obrazki/okienko%20C++.jpg[/img]
Aha zapomniałem w pierwszym poście napisać o jednym: Chcąc coś zaradzić na ten problem,
zainstalowałem poprawkę Windows. Plik nazywa się: WindowsXP-KB942288-v3-x86.exe
Nic to nie pomogło, więc kombinuję dalej.
Co jeszcze mogę zrobić?
1. Przejrzeć i co dalej? Usunąć te frazy? Wszystko związane z frazami Visual C++.....mogę śmiało kasować?
2. Program Visual C++ był kiedyś zainstalowany wraz z innym oprogramowaniem (nawet nie pamiętam jakim)
więc nie mam go na płycie. Siedzi tylko w "dodaj usuń" i są jakieś wpisy w rejestrze. Nigdzie indziej go nie znajduję.
Dodam, że program, który próbuję zainstalować daje się zainstalować na laptopie. Tam też jest ta sama wersja
Visual C++. Nie woła tam o plik vcredist.msi, choć go tam też nie ma na dysku.
1. Przejrzyj rejestr pod kątem fraz, jakie zawierają się w nazwie programu.
2. Odinstaluj program z płyty.
Chyba, że to pirat, to o czym tu dalej dyskutować?