Problem z usunięciem ikony

Hej. Pewnie temat był juź omawiany, ale nie znalazłam nic w szukajce.
Jeśli to juź było, to proszę o linki.
Problem: mam ikonę na pulpicie, której za nic nie mogę usunąć. Gdy robię prawym klawiszkiem myszki i "usuń", to wyskakuje błąd "Nie moźna usunąć plik: Nie moźna czytać z pliku lub dysku źródłowego".
Niech ktoś coś pomoźe.

Lia

Odpowiedzi: 20

Bobi:
Lia cos zle robisz
Najpierw:
CD "C:\Documents and settings\Ruda\Pulpit"

[Enter]
Pozniej:
DEL od kózki i jej właścicielki*.*

badz samo
DEL od*.*

[Enter]

UDAŁO SIĘ!!! Nie zauwaźyłam tego postu :| Właśnie przed chwilą czytałam całość jeszcze raz i dopiero to przeczytałam! Udało się! Poprzez polecenie DEL od*.*
Dziękuję Bobi i wszystkim innym! Jesteście prawdziwymi eXPertami!
Uf, nie macie pojęcia jaka ulga! Fajnie znaleźć inne metody poradzenia sobie z problemem niź przez standardowy, oklepany format :)))
Pozdrawiam jeszcze raz i dziękuję!!!
Lia (happy)
Lia
Dodano
18.05.2005 22:04:56
Bobi:
Mozna by zrobić chkdsk z konsoli odzyskiwania – tak najpewniej, ale znowu płyty z odpowienia wersja systemu nie masz. Wobec tego odpal go w trybie normalnym.

A kurna, mogłam płyte z windowsem sp2 wziąć!
Mam odpalić chkdsk w trybie normalnym? To wczoraj robiłam! Sprawdziłam przy okazji pozostałe partycje. Na C: się nie chciało zrobić, powiedziało, źe zrobi się przy kolejnym uruchomieniu, więc uruchomiłam komp ponownie, na dzień dobry pojawił się taki scandisk jak to miało niekiedy miejsce gdy miałam FAT32, sprawdziło się (jakichś 5 faz) i nic – pliku nie dało się usunąć. A moźe jakimś narzędziem diagnostycznym do dysku sprawdzić? Juź nie wiem, tylko smiać mi się chce. A moźe przywrócić stan kompa z przed tych kilku dni...?(muszę moje kochane siostry zapytać kiedy to cudo stworzyły) Ale wtedy nie wiem jak to wszystko bedzie wyglądać ( nie wiem jak to się odbywa, tzn czy zapisywane dokumenty np.wczoraj "znikną"?, archiwum w gg?). Przywracanie na szczęście mam włączone...
Lia
Dodano
18.05.2005 19:52:51
kamaa to w ogole nie dosc ze literki pogubił to złych poleceń uzywa.
To ze plik rozszerzenia nie ma to teraz akurat nie jest problem, z wiersza polecen mozna mu przypisac rozszerzenie, usunac... ale teraz problemem jest IMO to ze w tym miejscu na dysku zrobił sie jakiś błąd.
Mozna by zrobić chkdsk z konsoli odzyskiwania – tak najpewniej, ale znowu płyty z odpowienia wersja systemu nie masz. Wobec tego odpal go w trybie normalnym.
Bobi
Dodano
18.05.2005 19:41:36
kamaa:
kliknij Alt+Ctrl+Delete i zamknij explorer.exe w zakładce procesy nastepnie w menadze urządzeń przejdz do zakładki Aplikacje i włącz Nowe zadanie gdzie wpisz CMD Gdzie przejdz do C:\Documents and Settings\Ruda\Pulpit a następnie C:\Documents and Settings\Ruda\Pulpit rd "od kózki i jej właścicielki" lub del :\Documents and Settings\Ruda\Pulpit rd "od kózki i jej właścicielki"

Zrobiłam tak. I nic. Myślałam, źe moźe jakoś coś źle wpisuję, ale sprawdziłam na innym pliku i normalnie się usunął. Tyle źe ten plik to był .jpg, więc kulturalnie się usunął. A to nawet rozszerzenia nie ma. Ja wpisuję to co zalecił(a) kamaa to pojawiło się "Nie moźna odnaleźć określonego pliku" "System nie moźe odnaleźć określonej ścieźki" :|

Lia
Lia
Dodano
18.05.2005 18:55:33
kliknij Alt+Ctrl+Delete i zamknij explorer.exe w zakładce procesy nastepnie w menadze urządzeń przejdz do zakładki Aplikacje i włącz Nowe zadanie gdzie wpisz CMD Gdzie przejdz do C:\Documents and Settings\Ruda\Pulpit a następnie C:\Documents and Settings\Ruda\Pulpit rd "od kózki i jej właścicielki" lub del :\Documents and Settings\Ruda\Pulpit rd "od kózki i jej właścicielki"
kamaa
Dodano
18.05.2005 18:20:29
Lia cos zle robisz
Najpierw:
CD "C:\Documents and settings\Ruda\Pulpit"

[Enter]
Pozniej:

badz samo
DEL od*.*

[Enter]
Bobi
Dodano
18.05.2005 18:15:35
Zrobiłam jak poradziliście: w trybie awaryjnym z wierszem poleceń spróbowałam usunąć to cholerstwo.
I co: i info: "Nie mozna odnaleźć C:\Documents and Settings\Ruda\Pulpit\od. "

??? Co to za "od."?
Jak podejrzałam sobie folder Pulpit, to ten plik, nie miał źadnego rozszerzenia.

Ale badziewie jakieś :/
Lia
Dodano
18.05.2005 18:08:35
Gwiazdki (*) maja zastąpić zgubione rozszerzenie
W sumie ta pierwszą mozna pominąc ale gdyby cos to dopisz.
Bobi
Dodano
18.05.2005 17:55:50
Lia:
Bobi:
Nie usuwaj konta, mam jeszcze jedną sugestie.
Odpal wiersz poleceń albo w ogole system w awaryjnym z wierszem poleceń.
Teraz wklep polecenia:
CD "C:\Documents and settings\Nazwa_konta\Pulpit"
DEL ...*.*

Nazwa_konta – wpisujesz swoją
... – przepisz nazwe pliku

plik ma nazwę "od kózki i jej właścicielki" więc jak ma być z tym DEL?
DEL od kózki i jej właścicielki? czy DEL od_kózki_i_jej_właścicielki
a co to jest *.* ?

Del od kózki i jej właścicielki
a *.* to IMVO dowolna nazwa i dowolne rozszerzenie (taki symbol zastępczy).
Anonymous
Dodano
18.05.2005 17:52:06
Bobi:
Teraz wklep polecenia:
DEL ...*.*

plik ma nazwę "od kózki i jej właścicielki" więc jak ma być z tym DEL?
DEL od kózki i jej właścicielki? czy DEL od_kózki_i_jej_właścicielki
a co to jest *.* ?
Lia
Dodano
18.05.2005 17:50:23
Teraz wklep polecenia:
DEL ...*.*

Bobi
Dodano
18.05.2005 17:40:53
O! mam pytanie!
Czy jak usunę profil na kompie (profil, na którego pulpicie jest ten plik) po czym utworzę nowy, to ten plik zginie?
Tylko, to jest profil domyślny na kompie, który się automatycznie loguje, więc jak go usunę, to co mi się z nim usunie? (chodzi mi o dokumenty, muzyka, poczta, ulubione itp)
Lia
Dodano
18.05.2005 17:09:39
brtx:

Lia:

brtx:
Sprobowalas chkdsk spod Konsoli Odzyskiwania?
Moze tam da sie usunac to ustrojstwo? (Polecniem del)

Nie próbowałam. Ale kurczę tu nawet płyty windowsa z sp2 nie mam (mieszkam gdzie indziej), więc konsoli chyba nie uruchomię, chyba źe z płyty z sp1.

Powinno dac rady. Ale głowy nie daję.

I słusznie, bo przy SP2 płyta z SP1 nie pogada z konsolą.

Lia – zawsze jeszcze moźna poszukać jakiegoś HirensBootCD czy innego UltimateBootCD ściągnąc i z jego poziomu – to zestawy ratunkowe – pousuwać .
Nie iwem czy czasem cichybootdisk nie ma moźliwości "gmerania" na ntfsie – to tylko dyskietka więc czasu duźo nie stracisz ściągając jej obraz –
http://www.vojtas.fr.pl/cgi–bin/load.cgi?http://www.csk.pl/~cichon/files/Cichy_BootDisk22.zip
Rebe
Dodano
18.05.2005 16:19:41
brtx:
To znaczy – isc do kogos z dyskiem i tam uzywajac jego OS usunac plik.

Aaaaaaaaaaaa! To nieźle. Powiem tylko: moje siostry mają talent!
No nic, pewnie właśnie tak zrobię. W kaźdym razie dzięki za rady. Jakby ktoś jeszcze wpadł na pomysł jakiś , to niech dopisuje. Tymczasem pozdrawiam.
Lia
Lia
Dodano
18.05.2005 16:07:18
Lia:
brtx:
A mozesz zmienic nazwe tego pliku? Dopisac rozszerzenie? Cokolwiek :roll:

Nic się nie da zrobić, zmienić nazwy, rozszerzenia, nawet skopiować tego gdzie indziej.

brtx:
Moze rozwiazniem okaze sie usuniecie tego spod innego systemu.

To znaczy?

To znaczy – isc do kogos z dyskiem i tam uzywajac jego OS usunac plik.
Lia:

brtx:

Nie próbowałam. Ale kurczę tu nawet płyty windowsa z sp2 nie mam (mieszkam gdzie indziej), więc konsoli chyba nie uruchomię, chyba źe z płyty z sp1.

Powinno dac rady. Ale głowy nie daję.
brtx
Dodano
18.05.2005 15:55:48
brtx:

Nic się nie da zrobić, zmienić nazwy, rozszerzenia, nawet skopiować tego gdzie indziej.

brtx:

To znaczy?

brtx:

Lia
Dodano
18.05.2005 15:44:19

brtx
Dodano
18.05.2005 15:34:37
Więc tak: po wykonaniu chkdsk ikona nadal siedzi na pulpicie, o czym zresztą pisałam w poprzednim poście.
Poniźej zamieszczam dwa screeny:
1. Ogólny widok ikonki (nie śmiejcie się z nazwy, bo to wszystko to sprawka moich sióstr)

2. To co się ukazało, po kliknięciu prawym na ikonkę i "właściwości"

Mój system plików to NTFS.

P.S. Przepraszam, źe screeny w tej formie, ale nie mogłam wysłać załączników, bo cuś się nie dało :shock:

Lia
Lia
Dodano
18.05.2005 15:29:41
To jest skrót czy jakiś plik??
Masz NTFS czy FAT32??
MetaVirus
Dodano
18.05.2005 09:21:51
chkdsk z przełącznikiem to na poczatek
Ten plik, ktory sie usunać nie chce to rzeczywiscie ikona (*.ico) czy inny ??
Nie ma jakiegos zastrzezonego znaku w nazwie ??
Podaj dokładną sciezke do pliku razem z nazwą i rozszerzeniem
Bobi
Dodano
18.05.2005 09:21:47
Lia
Dodano:
18.05.2005 01:07:53
Komentarzy:
20
Strona 1 / 2