Problem z userinit.exe bardzo prosze o pomoc:(
Witam mam poważny problem, mianowicie przy starcie systemu po zalogowaniu wyskakuje mi blad z plikiem userinit.exe. System go wylacza zeby system mogl pracowac, cos takiego mi wyskakuje po czym widac sama tapete, nic sie nie uruchamia. Włączam menadzera zadan i dopiero uruchamiam explorer.exe ale i tak dziala mi bardzo mala ilosc programow:( gdy chce uruchomic jakas gre lub program to wyskakuje mi blad: "Wystąpił problem z aplikacją xxx i zostanie ona zamknięta. Przepraszamy za kłopoty." i tak mam prawie ze wszystkim:( Dodam jeszcze ze robiłem formata całego dysku i dalej to sie dzieje... niewiem co robić pomocy!!
Odpowiedzi: 8
niestety nic to nie dalo:/
robilem skany online a takze antywirami tymi co mam... avast mi znalazl tego wirusa? o ktorym pisalem win32: JunkPoly. siedzi on w kilku miejscach m.in w logagencie:/ moze rzeczywiscie on siedzi w tych plikach ktore zostawilem sobie przed formatem, tylko że przechowane je mialem u kolegi na dysku a u niego nic sie nie dzieje. sprobuje z tym odzyskiwaniem plikow userinit i explorer.exe moze pomoze.
mimo wszystko warto by było tam popatrzeć i poczytać ;] przynajmniej będzie można wykluczyć daną możliwość.
[code]Brak/uszkodzenie pliku userinit.exe:
del C:\windows\system32\userinit.exe
del C:\windows\system32\dllcache\userinit.exe
expand X:\i386\userinit.ex_ C:\Windows\system32
Objawem braku tego pliku, jest ciągłe wylogowywanie użytkownika.
Brak/uszkodzenie pliku explorer.exe:
expand X:\i386\explorer.ex_ C:\windows
Brak tego pliku uniemożliwi końcowe uruchomienie pulpitu. Objawy: oczywiście tapeta jest, ale ikon brak. Niestety uszkodzenie pliku explorer.exe jest najczęściej wynikiem działań szkodników. Z tego powodu dobrze jest sprawdzić system pod kątem wirusów online skanerem AV lub analizując odpowiednie logi z programów takich, jak HiJackThis oraz ComboFix .
W przypadku, gdy powyższe operacje nie przyniosą rezultatu, przyczyną może leżeć po stronie rejestru. Objawy: po wciśnięciu klawiszy Ctrl+Alt+Del -> Menedżer Zadań -> Z menu -> Plik ->Nowe zadanie ->wpisanie explorer.exe -> Enter, spowoduje prawidłowe uruchomienie pulpitu. Lekarstwo: Z Menu Start -> Uruchom -> wpisujemy regedit Odnajdujemy klucz: HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon, wartość Shell powinna mieć wpisane explorer.exe.
[/code]
pozwoliłem sobie skopiować część tej strony dotyczącą tego problemu, zrób co tam jest napisane, nie licząc robienia logów.
Najpierw zanim zaczniesz coś naprawiać, przeskanuj dokładnie cały dysk skanerem online, tudzież tym co masz zainstalowanym, ale z najnowszą bazą wirusów i w trybie awaryjnym.
Zakładam, że przed zrobieniem formata całego dysku, zrobiłeś backup danych, więc bardzo prawdopodobne jest to, że robak był w jakimś pliku z archiwizacji danych.
Po przeskanowaniu sprawdź rejestr pod kątem prawidłowych wpisów, a potem, jeśli powyższe czynności nie pomogą, usuń i przywróć z plik userinit.exe oraz explorer.exe.
Wiesz, czasem trzeba się pobawić, żeby coś zaczęło działać.
dzieki ale tutaj problem tkwi raczej w tym robaku o ktorym napisalem. bo skoro mam swiezy system to nie powinno byc bledow tego typu wiec co mam naprawiac... a dopoki sie nie pozbede tego syfu to sie bedzie powtarzac tak mysle.
Problem z userinit.exe, rozwiązanie znajdziesz tutaj -> [url=http://www.hotfix.pl/articles.php?article_id=12][b]KLIK[/b][/url]
wklejam logi z ComboFixa i Hijacka
Combofix: http://www.wklejto.pl/26070
Hijack: http://www.wklejto.pl/26071
tak skanowalem avastem ale zrobiłem formata calego dysku nie tylko partycji systemowej wiec to chyba nie to? a jakim antywirem to przeskanowac polecisz cos? o wlasnie mi avast znalazl wirusy: c:\windows\system32\ieudinit.exe, c:\windows\system32\ntvdm.exe te pliki jak takze logagent.exe sa zarazone wirusem JunkPoly. to pewnie dlatego te problemy z uruchamianiem bo jest zarazony agent logowania:/
może wirus jakiś? skanowałeś komputer antywirusem? ja bym od tego zaczął, jeśli nie, to będziemy myśleć dalej.
Strona 1 / 1