Problem z USB i nigdzie nie znalazłem jego opisu i rozwiązania
witam,
Zacznę od konfiguracji: XP SP2, P4 2,4 (nie kręcony)/ 512 ram, płyta asus P4S8X, radeon 9550@9600Pro...
6 * USB z tyłu + dwa z przodu.
Dotychczas wszystko działało OK z USB, aż tu nagle z dnia na dzień... bez ŻADNYCH działań z mojej strony.
mam na usb na stałe neostradę, drukarkę, skaner, cyfrowy aparat, cyfrową kamerę, zewn. kartę video Pinnacle Moviebox USB + plus podłaczam okazjonalnie pendrive CorsairTravel, mp3 iriver H10, czytnik kart.
Teraz tak: drukarka, modem, kamera działają bez zarzutu, podłączam flasha albo cos innego z reszty (obojętnie w które gniazdo) i pisze, coś tam że "Urządzenie USB może byc uszkodzone" (dokładnie nie pamietama, bo piszę to w pracy, ale dobrecyzuje po powrocie do domu).
Odłaczałem wszystko, odinstalowywalem wszystkie urz. USB w systemie, instalowalem od nowa (tj. winda sama ro robiła i bez zmian)
Porty jako takie działają, bo i napiecie podaja no i czesc sprzetow dziala. Jestem laikiem, ale moze jakies problemy z dzialaniem Plug&play ?!
Jedyne moje podejrzenie pada na lampe usb, ktora dostalem i pare razy z ciekawosci podlaczylem... Czy ona np. mogła np. wyżreć prąd z USB czy co :)
Pls, nie piszcie "przeinstaluj winde" bo śmiga juz pare lat bez reinstalacji, w co nie wierzy wielu niedowairkow i za co chwale xp.
Prosze o pomoc
Odpowiedzi: 3
Witajcie,
No to znalazłem w końcu w necie sam sobie odpowiedź na to.... przeryłem pół netu i w końcu znalezłem jakąś amerykańską stronę ze setką chyba pomysłów na takie i podobne problemy i dopiskiem na samym końcu: JEŚLI ŻADEN Z POWYŻSZYCH SPOSOBÓW NIE POMOŻE, ODŁĄCZ KOMPA Z GNIAZDKA NA PIĘTNAŚCIE MINUT.
I słuchajcie - DOPIERO TO OSTATNIE POMOGŁO!
Tak na marginesie - myślę, że problemy powodował (bo znowu - po jego podłaczeniu coś mi zaczęło szwankować) mp3 - po podłaczeniu do usb (a bez podłączenia normalnego zasilacza) - zaczyna się podładowywać i pewnie żre za dużo prądu - zwłaszcza po włączeniu (ma hdd)
ps. tak na marginesie - polecam to grajotko - jak ktoś szuka jakości i pojemności (6 GB), to nie ma porównania z chińskim - przepraszam, ale testowałem takich wiele i mam opinię oraz porównanie - shitem. (choć oczywiście jest on - jak 99% przedmiotów na tym globie: made in china :)