Problem z USB i nigdzie nie znalazłem jego opisu i rozwiązania

witam,

Zacznę od konfiguracji: XP SP2, P4 2,4 (nie kręcony)/ 512 ram, płyta asus P4S8X, radeon 9550@9600Pro...

6 * USB z tyłu + dwa z przodu.

Dotychczas wszystko działało OK z USB, aż tu nagle z dnia na dzień... bez ŻADNYCH działań z mojej strony.

mam na usb na stałe neostradę, drukarkę, skaner, cyfrowy aparat, cyfrową kamerę, zewn. kartę video Pinnacle Moviebox USB + plus podłaczam okazjonalnie pendrive CorsairTravel, mp3 iriver H10, czytnik kart.

Teraz tak: drukarka, modem, kamera działają bez zarzutu, podłączam flasha albo cos innego z reszty (obojętnie w które gniazdo) i pisze, coś tam że "Urządzenie USB może byc uszkodzone" (dokładnie nie pamietama, bo piszę to w pracy, ale dobrecyzuje po powrocie do domu).

Odłaczałem wszystko, odinstalowywalem wszystkie urz. USB w systemie, instalowalem od nowa (tj. winda sama ro robiła i bez zmian)

Porty jako takie działają, bo i napiecie podaja no i czesc sprzetow dziala. Jestem laikiem, ale moze jakies problemy z dzialaniem Plug&play ?!

Jedyne moje podejrzenie pada na lampe usb, ktora dostalem i pare razy z ciekawosci podlaczylem... Czy ona np. mogła np. wyżreć prąd z USB czy co :)

Pls, nie piszcie "przeinstaluj winde" bo śmiga juz pare lat bez reinstalacji, w co nie wierzy wielu niedowairkow i za co chwale xp.

Prosze o pomoc

Odpowiedzi: 3

Witajcie,

No to znalazłem w końcu w necie sam sobie odpowiedź na to.... przeryłem pół netu i w końcu znalezłem jakąś amerykańską stronę ze setką chyba pomysłów na takie i podobne problemy i dopiskiem na samym końcu: JEŚLI ŻADEN Z POWYŻSZYCH SPOSOBÓW NIE POMOŻE, ODŁĄCZ KOMPA Z GNIAZDKA NA PIĘTNAŚCIE MINUT.

I słuchajcie - DOPIERO TO OSTATNIE POMOGŁO!

Tak na marginesie - myślę, że problemy powodował (bo znowu - po jego podłaczeniu coś mi zaczęło szwankować) mp3 - po podłaczeniu do usb (a bez podłączenia normalnego zasilacza) - zaczyna się podładowywać i pewnie żre za dużo prądu - zwłaszcza po włączeniu (ma hdd)

ps. tak na marginesie - polecam to grajotko - jak ktoś szuka jakości i pojemności (6 GB), to nie ma porównania z chińskim - przepraszam, ale testowałem takich wiele i mam opinię oraz porównanie - shitem. (choć oczywiście jest on - jak 99% przedmiotów na tym globie: made in china :)

yaku
Dodano
24.09.2006 03:26:39
Zmierz lub sprawdź napięcie +5V podczas pracy tych urządzeń.Być może linia +5V nie wyrabia.No i kable czy mają standart USB 2.0.Lampkę na porcie USB daruj sobie....duże obciążenie i przy jakimś zwarciu możliwość uwalenia płyty głównej.
Wiech
Dodano
23.09.2006 00:45:29
zaczynajac od konca...jako ze nie byl windows stawiany na nowo od tak dlugiego czasu znaczy moze ze juz przyszedl na niego czas ale to ostatecznosc z ktora w koncu musisz sie pogodzic... radze sprawdzic czy zasilacz nie zdycha bo moze dawac zle napieca przez co sypie bledami... nie mozesz tez wyklucczyc ze sprzet padl...niby to nie psuje sie od tak...ale to elektronika:]
BOOTanick^
Dodano
22.09.2006 21:34:48
yaku
Dodano:
22.09.2006 21:02:21
Komentarzy:
3
Strona 1 / 1