Witam,
zdecydowalem napisac nowy temat na forum, poniewaz pomimo usilnych samodzielnych staran nie bylem w stanie nic wskorac.
Problem polega na tym, ze po podlaczeniu jakiegokolwiek zewnetrznego urzadzenia (telefon Nokia N95/pendrive Kingston DataTraveller), ktore pojawiloby sie normalnie w moim komputerze w grupie 'Urzadzenia z wymiennymi nosnikami pamieci', z glosnikow wydobywa sie tylko charakterystyczny dzwiek, informujacy o podlaczeniu i zainstalowaniu urzadzenia plug&play, lecz niestety zadna nowa ikona w Moim Komputerze sie nie pojawia. Najdziwniejsze jest to, ze urzadzenia te sa widoczne zarowno w 'bezpiecznym usuwaniu sprzetu', jak i w programie USBDeview, z tym, ze w USBDeview'ie (nie wiem czy to ma jakis zwiazek z problemem, ale wolalem uwzglednic to w opisie problemu) przy nazwach urzadzen sa ikonki koloru fioletowego, w odroznieniu od ikonki zielonej przy podlaczonej drukarce usb.
System poprawnie wykrywa zewnetrzny dysk twardy podlaczony do USB oraz drukarke USB.
Chcialbym rowniez zwrocic uwage na to, ze jakis czas temu z listy urzadzen w Moim Komputerze zniknely litery odpowiadajace slotom w czytniku kart pamieci, niestety nie wiem kiedy to sie zdarzylo, poniewaz zazwyczaj nie uzywam tego czytnika, ale sadze ze informacja ta moze byc pomocna w rozwiazaniu mojego problemu.
Probowalem odinstalowac/zainstalowac sterowniki glownego kontrolera USB, ustawialem opcje 'enabled' w odpowiednich miejscach w BIOSie, instalowac sterowniki chipsetu do plyty glownej, odlaczaniu i podlaczaniu czytnika wraz z portami usb panelu przedniego od plyty glownej itd itd, ale zadne z tych rozwiazan nie pomoglo mi.
Uzywalem opcji 'szukaj', ale zadne ze znalezionych rozwiazan nie okazalo mi sie pomocne.
Bede wdzieczny za ewentualna pomoc, za ktora z gory dziekuje.
Odpowiedzi: 15
To, że miałeś okropniaste błędy na dysku i w czasie naprawy chkdsk Ci namieszał zdrowo (miał prawo) to nie znaczy, że dane straciłeś. System zalogował się na domyślnym profilu, ale nic nie kasował. Część danych mogłeś stracić tylko w wypadku kiedy były one uszkodzone i "naprawił" je chkdsk. Poszukaj "na piechotę" folderu "Moje dokumenty" w starym profilu. Powinien być tu: C:\Documents and Settings. Tutaj będą wszystkie profile, stare i nowy. Poszukaj w środku każdego z nich. O przywróceniu konfiguracji raczej zapomnij.
Nie, chodzilo mi bardziej o polecenia typu fixmbr itd, ale juz odzyskalem czesc danych za pomoca ontrack easy recovery i zaraz zabieram sie do reinstalacji windowsa. Mimo wszystko dziekuje za pomoc i pozdrawiam :)
Podczas uruchamiania kompa wciskasz F8 i wybierasz z listy ostatnią działającą konfigurację.
Bo to o to chyba pytasz, tak?
1) No i co Ci teraz wyświetla w Zarządzaniu dyskami ? Jest OK ? Dyski widoczne ?
2) Odepnij na chwilę napęd CD ROOM, uruchom kompa i zobacz czy będzie ten komunikat.
3) dla wszelkiego odinstaluj USBDeview, zrestaruj kompa, przeczyść rejestr CCcleanerem, albo Easycleanerem, albo Regcleanerem i zrestartuj jeszcze raz.
1) Przeskanowalem komputer "Malwarebytes' Anti-Malware", nic nie wykrylo.
2) Po zrestartowaniu komputera wyswietla sie informacja 'AUTOCHK nie jest dostępne dla stacji RAW' (o_o?)
3) Nie byla uruchomiona, wlaczylem ja.
4) Type ma wartosc dword 20 w systemie szesnastkowym
5) Jest uruchomiona.
No to na początek:
1) skan na robale,
2) chkdsk /r
3) sprawdź czy masz uruchomioną usługę dmadmin.exe, jeśli nie to ją włącz. W usługach nazywa się "usługa administrowania menadżerem dysków logicznych"
4) sprawdź klucz: HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\dmadmin jaką ma wartość. Powinno być:
Type o wartości dword 20 (w systemie szesnastkowym). Ta wartość odpowiada właśnie za tą usługę.
PS. Zapomniałem o sprawdzeniu, czy jest uruchomiona usługa pt: Menadżer dysków logicznych. Też ma być uruchomiona.
Hm.... a gdzie masz dysk/dyski twarde? o.O
Chcialem wejsc, tak jak Ty mi pokazales, ale nie moglem znalezc po kolei opcji, tak jak mowiles, wiec wpisalem w 'uruchom' po prostu 'diskmgmt.msc'
Pokazuje tylko dwa napedy, CD i DVD o0
[URL=http://img38.imageshack.us/img38/4777/diskmgmtmsc.jpg][IMG]http://img38.imageshack.us/img38/4777/diskmgmtmsc.th.jpg[/IMG][/URL]
A zerknij (po podpięciu telefonu) w Mój komputer -> PPM Zarządzaj -> Zarządzanie dyskami.
System go tam widzi?
Tak, probowalem, wyglada na to, ze to chyba raczej jakas usterka software'owa, pendrive i telefon dzialaja normalnie, kiedy sa podpiete do innego komputera oraz do tych samych portow na ktorych dziala drukarka/dysk zewnetrzny.
Poza tym, telefon moge podpiac w dwoch trybach; mianowicie: transfer danych - telefon jest rozpoznawany jako dysk zewnetrzny, lecz nie mam wtedy mozliwosci np synchronizacji telefonu z ksiazka adresowa itp itd, ale predkosc wymiany danych miedzy telefonem a komputerem jest stosunkowo szybka, albo w trybie pc suite, gdzie wlasnie moge synchronizowac ksiazke telefoniczna i adresowa, ale przesylanie plikow jest w predkosci okolo 40kb/s, wiec strasznie wolno. Jednak telefon nie jest wykrywany w trybie transfer danych (tzn, tak jak napisalem, jest wykrywany, ale nowa ikona nie pojawia sie w moim komputerze), a w trybie pc suite wszystko dziala w porzadku.
W programie USBDeview (zalaczony screenshot) widac, ze urzadzenia (Nokia N95 8GB/DataTraveller 2.0) sa rozpoznawane, a nawet litera dysku jest przyporzadkowana Nokii (N:/), jednak nie mozna dostac sie do telefonu w zaden sposob, ani przez moj komputer, ani wpisujac recznie "N:/" w pasku adresu
[URL=http://img43.imageshack.us/img43/6767/usbdeview.jpg][IMG]http://img43.imageshack.us/img43/6767/usbdeview.th.jpg[/IMG][/URL]
A próbowałeś z różnymi gniazdami usb?
Na przykład z tym, w które masz wpięty dysk zewnętrzny.
Czy po zamianie urządzeń w porcie - wszystko jest ok?
Jeśli jest - mogło by to sugerować uszkodzenie kabla usb (przypadek telefonu) lub pendriva.
Trochę to ryzykowne, że nagle oba by padły, ale kto wie...
Pojawily sie dwa zdarzenia, typu "Błąd", pierwsze:
[quote]
Usługa menedżera dysków logicznych zawiodła podczas rejestrowania powiadomień obsługi urządzenia \\?\STORAGE#RemovableMedia#7&337098e9&2&RM#{53f5630d-b6bf-11d0-94f2-00a0c91efb8b}. Błąd systemu Win32: 565.
[/quote]
i drugie:
[quote]
Nie można znaleźć opisu dla identyfikatora zdarzenia ( 12 ) w źródle ( sfsync02 ). Być może komputer lokalny nie ma wymaganych informacji rejestru lub plików DLL potrzebnych do wyświetlania komunikatów z komputera zdalnego. Możesz użyć flagi /AUXSOURCE= do pobrania tego opisu; więcej informacji można znaleźć w Pomocy i obsłudze technicznej. Następujące informacje są częścią zdarzenia: .
[/quote]
Zajrzyj do podglądu zdarzeń, kiedy coś takowego podpinasz do portu.
Może tam będą jakieś pomocne informacje o sprzęcie?