Problem z urządzeniami z wymiennymi nośnikami pamięci w Moim Komputerze (Pendrive/Telefon/Czytnik)

Witam, zdecydowalem napisac nowy temat na forum, poniewaz pomimo usilnych samodzielnych staran nie bylem w stanie nic wskorac. Problem polega na tym, ze po podlaczeniu jakiegokolwiek zewnetrznego urzadzenia (telefon Nokia N95/pendrive Kingston DataTraveller), ktore pojawiloby sie normalnie w moim komputerze w grupie 'Urzadzenia z wymiennymi nosnikami pamieci', z glosnikow wydobywa sie tylko charakterystyczny dzwiek, informujacy o podlaczeniu i zainstalowaniu urzadzenia plug&play, lecz niestety zadna nowa ikona w Moim Komputerze sie nie pojawia. Najdziwniejsze jest to, ze urzadzenia te sa widoczne zarowno w 'bezpiecznym usuwaniu sprzetu', jak i w programie USBDeview, z tym, ze w USBDeview'ie (nie wiem czy to ma jakis zwiazek z problemem, ale wolalem uwzglednic to w opisie problemu) przy nazwach urzadzen sa ikonki koloru fioletowego, w odroznieniu od ikonki zielonej przy podlaczonej drukarce usb. System poprawnie wykrywa zewnetrzny dysk twardy podlaczony do USB oraz drukarke USB. Chcialbym rowniez zwrocic uwage na to, ze jakis czas temu z listy urzadzen w Moim Komputerze zniknely litery odpowiadajace slotom w czytniku kart pamieci, niestety nie wiem kiedy to sie zdarzylo, poniewaz zazwyczaj nie uzywam tego czytnika, ale sadze ze informacja ta moze byc pomocna w rozwiazaniu mojego problemu. Probowalem odinstalowac/zainstalowac sterowniki glownego kontrolera USB, ustawialem opcje 'enabled' w odpowiednich miejscach w BIOSie, instalowac sterowniki chipsetu do plyty glownej, odlaczaniu i podlaczaniu czytnika wraz z portami usb panelu przedniego od plyty glownej itd itd, ale zadne z tych rozwiazan nie pomoglo mi. Uzywalem opcji 'szukaj', ale zadne ze znalezionych rozwiazan nie okazalo mi sie pomocne. Bede wdzieczny za ewentualna pomoc, za ktora z gory dziekuje.

Odpowiedzi: 15

To, że miałeś okropniaste błędy na dysku i w czasie naprawy chkdsk Ci namieszał zdrowo (miał prawo) to nie znaczy, że dane straciłeś. System zalogował się na domyślnym profilu, ale nic nie kasował. Część danych mogłeś stracić tylko w wypadku kiedy były one uszkodzone i "naprawił" je chkdsk. Poszukaj "na piechotę" folderu "Moje dokumenty" w starym profilu. Powinien być tu: C:\Documents and Settings. Tutaj będą wszystkie profile, stare i nowy. Poszukaj w środku każdego z nich. O przywróceniu konfiguracji raczej zapomnij.
Ucho
Dodano
02.06.2009 00:06:14
Nie, chodzilo mi bardziej o polecenia typu fixmbr itd, ale juz odzyskalem czesc danych za pomoca ontrack easy recovery i zaraz zabieram sie do reinstalacji windowsa. Mimo wszystko dziekuje za pomoc i pozdrawiam :)
ajgorr
Dodano
01.06.2009 14:40:16
Podczas uruchamiania kompa wciskasz F8 i wybierasz z listy ostatnią działającą konfigurację. Bo to o to chyba pytasz, tak?
XanTyp
Dodano
01.06.2009 13:50:58
1) No i co Ci teraz wyświetla w Zarządzaniu dyskami ? Jest OK ? Dyski widoczne ? 2) Odepnij na chwilę napęd CD ROOM, uruchom kompa i zobacz czy będzie ten komunikat. 3) dla wszelkiego odinstaluj USBDeview, zrestaruj kompa, przeczyść rejestr CCcleanerem, albo Easycleanerem, albo Regcleanerem i zrestartuj jeszcze raz.
Ucho
Dodano
30.05.2009 18:09:27
  • ajgorr 01.06.2009 03:23:30

1) Dyski nie byly widoczne 2) Jakims cudem po 10~ uruchomieniu komputera chkdsk zadzialal prawidlowo, znalazl masakrycznie duzo blednych wpisow (odnosily sie do indeksowania~, nie jestem pewien dokladnie co bylo wyswietlane, wylecialo mi to z glowy). Po ponownym uruchomieniu komputera i probie zalogowania na profil, wyswietlila sie informacja iz nie mozna zaladowac profilu i ze zostanie zaladowany profil domyslny. Okazalo sie, ze zniknely wszystkie ustawienia dotyczace czegokolwiek, co mozna personalizowac w systemie, tj. tapeta pulpitu, skorka systemu, ikony na pulpicie, menu start, zawartosc moich dokumentow (najbardziej mi na nich zalezy), doslownie WSZYSTKO. Probowalem uzyc przywracania systemu, ale okazalo sie rowniez ze wszystkie punkty przywracania przepadly. I teraz nie wiem, czy oprocz uzycia programow odzyskujacych dane (poniewaz z reguly nie przywracaja wszystkiego) jest jakas szansa na przywrocenie tamtej konfiguracji i danych, glownie chodzi o dane i zdjecia z folderu moje dokumenty. Pozdrawiam.

1) Przeskanowalem komputer "Malwarebytes' Anti-Malware", nic nie wykrylo. 2) Po zrestartowaniu komputera wyswietla sie informacja 'AUTOCHK nie jest dostępne dla stacji RAW' (o_o?) 3) Nie byla uruchomiona, wlaczylem ja. 4) Type ma wartosc dword 20 w systemie szesnastkowym 5) Jest uruchomiona.
ajgorr
Dodano
30.05.2009 02:56:27
No to na początek: 1) skan na robale, 2) chkdsk /r 3) sprawdź czy masz uruchomioną usługę dmadmin.exe, jeśli nie to ją włącz. W usługach nazywa się "usługa administrowania menadżerem dysków logicznych" 4) sprawdź klucz: HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\dmadmin jaką ma wartość. Powinno być: Type o wartości dword 20 (w systemie szesnastkowym). Ta wartość odpowiada właśnie za tą usługę. PS. Zapomniałem o sprawdzeniu, czy jest uruchomiona usługa pt: Menadżer dysków logicznych. Też ma być uruchomiona.
Ucho
Dodano
29.05.2009 22:21:38
No wlasnie o_o
ajgorr
Dodano
29.05.2009 01:55:13
Hm.... a gdzie masz dysk/dyski twarde? o.O
XanTyp
Dodano
29.05.2009 01:40:03
Chcialem wejsc, tak jak Ty mi pokazales, ale nie moglem znalezc po kolei opcji, tak jak mowiles, wiec wpisalem w 'uruchom' po prostu 'diskmgmt.msc' Pokazuje tylko dwa napedy, CD i DVD o0 [URL=http://img38.imageshack.us/img38/4777/diskmgmtmsc.jpg][IMG]http://img38.imageshack.us/img38/4777/diskmgmtmsc.th.jpg[/IMG][/URL]
ajgorr
Dodano
28.05.2009 01:34:58
A zerknij (po podpięciu telefonu) w Mój komputer -> PPM Zarządzaj -> Zarządzanie dyskami. System go tam widzi?
XanTyp
Dodano
28.05.2009 01:24:16
Tak, probowalem, wyglada na to, ze to chyba raczej jakas usterka software'owa, pendrive i telefon dzialaja normalnie, kiedy sa podpiete do innego komputera oraz do tych samych portow na ktorych dziala drukarka/dysk zewnetrzny. Poza tym, telefon moge podpiac w dwoch trybach; mianowicie: transfer danych - telefon jest rozpoznawany jako dysk zewnetrzny, lecz nie mam wtedy mozliwosci np synchronizacji telefonu z ksiazka adresowa itp itd, ale predkosc wymiany danych miedzy telefonem a komputerem jest stosunkowo szybka, albo w trybie pc suite, gdzie wlasnie moge synchronizowac ksiazke telefoniczna i adresowa, ale przesylanie plikow jest w predkosci okolo 40kb/s, wiec strasznie wolno. Jednak telefon nie jest wykrywany w trybie transfer danych (tzn, tak jak napisalem, jest wykrywany, ale nowa ikona nie pojawia sie w moim komputerze), a w trybie pc suite wszystko dziala w porzadku. W programie USBDeview (zalaczony screenshot) widac, ze urzadzenia (Nokia N95 8GB/DataTraveller 2.0) sa rozpoznawane, a nawet litera dysku jest przyporzadkowana Nokii (N:/), jednak nie mozna dostac sie do telefonu w zaden sposob, ani przez moj komputer, ani wpisujac recznie "N:/" w pasku adresu [URL=http://img43.imageshack.us/img43/6767/usbdeview.jpg][IMG]http://img43.imageshack.us/img43/6767/usbdeview.th.jpg[/IMG][/URL]
ajgorr
Dodano
27.05.2009 23:56:17
A próbowałeś z różnymi gniazdami usb? Na przykład z tym, w które masz wpięty dysk zewnętrzny. Czy po zamianie urządzeń w porcie - wszystko jest ok? Jeśli jest - mogło by to sugerować uszkodzenie kabla usb (przypadek telefonu) lub pendriva. Trochę to ryzykowne, że nagle oba by padły, ale kto wie...
XanTyp
Dodano
27.05.2009 16:30:48
Pojawily sie dwa zdarzenia, typu "Błąd", pierwsze: [quote] Usługa menedżera dysków logicznych zawiodła podczas rejestrowania powiadomień obsługi urządzenia \\?\STORAGE#RemovableMedia#7&337098e9&2&RM#{53f5630d-b6bf-11d0-94f2-00a0c91efb8b}. Błąd systemu Win32: 565. [/quote] i drugie: [quote] Nie można znaleźć opisu dla identyfikatora zdarzenia ( 12 ) w źródle ( sfsync02 ). Być może komputer lokalny nie ma wymaganych informacji rejestru lub plików DLL potrzebnych do wyświetlania komunikatów z komputera zdalnego. Możesz użyć flagi /AUXSOURCE= do pobrania tego opisu; więcej informacji można znaleźć w Pomocy i obsłudze technicznej. Następujące informacje są częścią zdarzenia: . [/quote]
ajgorr
Dodano
27.05.2009 14:56:03
Zajrzyj do podglądu zdarzeń, kiedy coś takowego podpinasz do portu. Może tam będą jakieś pomocne informacje o sprzęcie?
XanTyp
Dodano
27.05.2009 11:31:26
Pomocy? :)
ajgorr
Dodano
27.05.2009 02:51:27
ajgorr
Dodano:
23.05.2009 01:50:23
Komentarzy:
15