Problem z uruchomieniem/zainstalowaniem WinXP po zmianie komputera

Witam. Postanowiłem trochę odmłodzić komputer i zamówiłem kilka części do niego: CPU: AMD Athlon 64 X2 4600+ AM2 Płyta główna: Asus M2N32 WS PRO Karta graficzna: MSI GeForce 7600 GT 256MB DDR3 PCI-E Pamięć RAM: Kingston DDR2 1024MB 667MHz CL5 BOX Części przyszły, komputer jest złożony i nie chce działać :| Może inaczej, sam BIOS się włącza i wszystko przebiega bez problemów, gdyby nie to że system nie chce się włączyć - pojawia się opis błędu na niebieskim tle (tekst jest pisany bez polskich znaków czcionką Courier New, że pojawił się błąd i nastąpi zamknięcie systemy. Poniżej pojawia się numer błędu. I ten numer jest identyczny za każdym razem. Próbowałem formatować dysk, myśląc że to wina systemu, ale nie jestem w stanie uruchomić płyty od WinXP, bo skopiowaniu pierwszych plików, jeszcze przed wyborem ścieżki i możliwości formatowania komputer znowu wyświetla ten sam błąd co powyżej. Po krótkiej zabawie doszedłem, że nie jest to wina pamięci - MemTest przebiegł bez zarzutów ani dysku twardego (ten wymieniłem na inny - ale oba w standardzie SATA) i też to nic nie zmieniło. Wie ktoś z czym to może być problem? Pozdrawiam

Odpowiedzi: 7

maxxxxxxxx - o zapisywaniu poczytaj, temat przyklejony w tym dziale z debugerem w tytule. Uruchomienie - póki nie wiadomo co mu jest trudno orzec czy chkdsk, naprawa/nałożenie coś dadzą. Skoro jednak system na innej partycji działa to wygląda, że przyczyny trzeba zacząć szukać na tej "starszej" . Chyba, że - czego z lektury Twego postu wykluczyć nie można - usiłujesz odpalić system zainstalowany na poprzednim sprzecie. W takim wypadku przeprowadzenie instalacji naprawczej powinno przynieść efekt ( potem już tylko porządek z nadmiarowym sprżetem trzeba zrobić w managerze urzadzeń i ew. rejestrze ).
Rebe
Dodano
19.07.2007 16:16:52
Witam, Mam podobny problem Zmodernizowałem kompa (AMD Athlon 3600+ X2) + nowa płyta i pamieć I podczas ładowania systemu resetuje mi kompa. Pokazuje niebieski ekran ale tylko przez sekune i nie mogę przeczytać nr błędu. Gdzieś sie zapisuje ten numer błędu na dysku??? Zainstalowałem nowego Xp na innej partycji i działa ale szukam sposobu na uruchomienie starego XP Macie jakieś pomysły???
maxxxxxxxx
Dodano
19.07.2007 16:09:24
[quote=Qret] Postanowiłem trochę odmłodzić komputer i zamówiłem kilka części do niego: [/quote] Zasilacz również wymieniłeś? Płyta posiada 24-pin ATXPWR , 4- pin EATX (12V) connectors .Masz podłączone do płyty takie zasilanie?
Seeker
Dodano
19.07.2007 08:01:38
[quote]ani dysku twardego (ten wymieniłem na inny - ale oba w standardzie SATA) i też to nic nie zmieniło. [/quote] Jesli sie nie myle to nie zainstalujesz Win XP na dysku SATA bo oryginalny Instalator XP nie zawiera w sobie jeszcze sterowników do dysków SATA. Musisz skompilować własną płyte instalacyjną ze sterownikami od Twojego dysku, a jak to sie robi i jakimi programami to juz znajdziesz w sieci. Pozdrawiam
Markem
Dodano
18.07.2007 17:35:16
  • wojtt 18.07.2007 18:38:48

[quote=Markem][ Jesli sie nie myle ...[/quote] Mylisz sie. Nie zawsze potrzeba podawać sterowniki do kontrolera SATA podczas instalacji. Co i jak było wielokrotnie omawiane na forum. Poza tym, w tym przypadku nie tutaj jest raczej problem.

Zacznij od [url=http://support.microsoft.com/kb/122926/pl]http://support.microsoft.com/kb/122926/pl[/url] Więcej znajdziesz pewnie w archiwum forum i na googlach.
wojtt
Dodano
17.07.2007 18:53:50
To jest numer który się wyświetla: "(...) Informacje techniczne: ***STOP: 0x0000007B (0xF7CAE524, 0xC0000034, 0x00000000, 0x00000000)"
Qret
Dodano
17.07.2007 18:29:07
A nr blędu który tak bardzo ukrywasz, a może prowadzić do rozwiązania twojego problemu to?
wojtt
Dodano
17.07.2007 18:11:43
Qret
Dodano:
17.07.2007 18:01:34
Komentarzy:
7
Strona 1 / 1