Problem z uruchomieniem/zainstalowaniem WinXP po zmianie komputera
Witam.
Postanowiłem trochę odmłodzić komputer i zamówiłem kilka części do niego:
CPU:
AMD Athlon 64 X2 4600+ AM2
Płyta główna:
Asus M2N32 WS PRO
Karta graficzna:
MSI GeForce 7600 GT 256MB DDR3 PCI-E
Pamięć RAM:
Kingston DDR2 1024MB 667MHz CL5 BOX
Części przyszły, komputer jest złożony i nie chce działać :| Może inaczej, sam BIOS się włącza i wszystko przebiega bez problemów, gdyby nie to że system nie chce się włączyć - pojawia się opis błędu na niebieskim tle (tekst jest pisany bez polskich znaków czcionką Courier New, że pojawił się błąd i nastąpi zamknięcie systemy. Poniżej pojawia się numer błędu. I ten numer jest identyczny za każdym razem. Próbowałem formatować dysk, myśląc że to wina systemu, ale nie jestem w stanie uruchomić płyty od WinXP, bo skopiowaniu pierwszych plików, jeszcze przed wyborem ścieżki i możliwości formatowania komputer znowu wyświetla ten sam błąd co powyżej.
Po krótkiej zabawie doszedłem, że nie jest to wina pamięci - MemTest przebiegł bez zarzutów ani dysku twardego (ten wymieniłem na inny - ale oba w standardzie SATA) i też to nic nie zmieniło.
Wie ktoś z czym to może być problem?
Pozdrawiam
Odpowiedzi: 7
maxxxxxxxx - o zapisywaniu poczytaj, temat przyklejony w tym dziale z debugerem w tytule.
Uruchomienie - póki nie wiadomo co mu jest trudno orzec czy chkdsk, naprawa/nałożenie coś dadzą.
Skoro jednak system na innej partycji działa to wygląda, że przyczyny trzeba zacząć szukać na tej "starszej" . Chyba, że - czego z lektury Twego postu wykluczyć nie można - usiłujesz odpalić system zainstalowany na poprzednim sprzecie. W takim wypadku przeprowadzenie instalacji naprawczej powinno przynieść efekt ( potem już tylko porządek z nadmiarowym sprżetem trzeba zrobić w managerze urzadzeń i ew. rejestrze ).
Witam,
Mam podobny problem
Zmodernizowałem kompa (AMD Athlon 3600+ X2) + nowa płyta i pamieć
I podczas ładowania systemu resetuje mi kompa. Pokazuje niebieski ekran ale tylko przez sekune i nie mogę przeczytać nr błędu.
Gdzieś sie zapisuje ten numer błędu na dysku???
Zainstalowałem nowego Xp na innej partycji i działa ale szukam sposobu na uruchomienie starego XP
Macie jakieś pomysły???
[quote=Qret]
Postanowiłem trochę odmłodzić komputer i zamówiłem kilka części do niego:
[/quote]
Zasilacz również wymieniłeś?
Płyta posiada 24-pin ATXPWR , 4- pin EATX (12V) connectors .Masz podłączone do płyty takie zasilanie?
[quote]ani dysku twardego (ten wymieniłem na inny - ale oba w standardzie SATA) i też to nic nie zmieniło.
[/quote]
Jesli sie nie myle to nie zainstalujesz Win XP na dysku SATA bo oryginalny Instalator XP nie zawiera w sobie jeszcze sterowników do dysków SATA. Musisz skompilować własną płyte instalacyjną ze sterownikami od Twojego dysku, a jak to sie robi i jakimi programami to juz znajdziesz w sieci.
Pozdrawiam
-
[quote=Markem][ Jesli sie nie myle ...[/quote] Mylisz sie. Nie zawsze potrzeba podawać sterowniki do kontrolera SATA podczas instalacji. Co i jak było wielokrotnie omawiane na forum. Poza tym, w tym przypadku nie tutaj jest raczej problem.
Zacznij od [url=http://support.microsoft.com/kb/122926/pl]http://support.microsoft.com/kb/122926/pl[/url]
Więcej znajdziesz pewnie w archiwum forum i na googlach.
To jest numer który się wyświetla:
"(...)
Informacje techniczne:
***STOP: 0x0000007B (0xF7CAE524, 0xC0000034, 0x00000000, 0x00000000)"
A nr blędu który tak bardzo ukrywasz, a może prowadzić do rozwiązania twojego problemu to?
Strona 1 / 1