Problem z uruchomieniem WinXP
Ostatnio zmieniałem procesor z AMD Duron 600 Mhz na Athlona 900 Mhz.
Wymieniłem też płytę główną, jednak na taką samą jak przedtem, tyle że
ta stara się spaliła. Kiedy uruchamiam Windowsa XP po tym jak pojawia
się screen z lecącym paskiem ładowania i napisem Windows XP na ułamek
sekundy ukazuje się niebieski ekran a potem komputer się resetuje.
Pragnę zaznaczyć, że komputer działa w trybie awaryjnym, działa także
Windows 98 zainstalowany na innej partycji. Nie wiem co może być
przyczyną problemu, ostatnio tylko manualnie odinstalowywałem program
Alcohol i odmontowywałem wirtualne dyski, ponieważ pojawiał się błąd
nieznalezienia sterownika dla HDC, ale z tym już sobie poradziłem (tak
mi się wydaje). Zastanawiam się, czy może Windows XP po prostu źle
działa na zmianę sprzętu, ale pragnę zaznaczyć jeszcze raz, że z
odpaleniem komputera w trybie awaryjnym nie ma problemu. Dzięki z góry
za wszelką pomoc.
Odpowiedzi: 1
Spróbowac mozesz w awaryjnym sprawdzić czy jednak jakiś "nadmiarowy" sprzet nie został - w managerze urządzeń wskaż pokazywanie ukrytych elementów i zbędne odinstaluj.
Czy w logach systemu - dostęp jest i w awaryjnym przez eventvwr.msc w uruchom wpisane - nie ma jakichś informacji o błędach ?
Jeżeli czyszczenie nie zmieni sytuacji to można spróbowac odinstlaowac - cąły czas w tym awaryjnym - wszystko jak leci i albo zdać się na ot że system znajdzie wszystko sam , o ile katalog i386 masz na dysku,albo od razu przystąpić do naprawy poprzez nałożenie świeżej kopii.
Najmniej zaś robotnym wyjściem jest uruchomienie chkdsk z konsoli odzyskiwania i pozwolenie na przejście przez niego tej partycji z XP i dopiero po tej operacji, jeżlei nic się nie poprawi ,przejście do w/w kroków.
Strona 1 / 1
Jeśli chodzi o sprzęt, to nie widzę tam nic podejrzanego. Co prawdę jest tam od cholery rzeczy, ale wydaje mi się że zawsze były. Jeśli chodzi o ten komunikat co się wyświetla to jest to komunikat o treści:<br> <br> <b>** STOP 0x0000007E (0xC0000005, 0xF4D7E4D0, 0xF8881FEC, 0xF8881CEC)<br> <br> </b>W ostateczności pozostanie format partycji z Windowsem, ale może uda się coś jeszcze wykombinować...<br>
Wrzuć te sygnaturę - numer błedu w pole "szukaj" na górze strony - znajdziesz troce wyników, może pozwolą Ci one dojść do przyczyny i w Twoim wypadku