Problem z uruchomieniem WINDOWSa XP Pro
Witam i jednocześnie zwracam się z prośbą o pomoc. Otóż od wczoraj pojawił się problem z uruchomieniem komputera, tj systemu Windows XP Pro (SP2). Dotychczas komputer funkcjonował bez problemów ale od wczorajszego poranka niemożliwe jest jego uruchomienie. Problem objawia się następująco: przy uruchamianiu Windowsa XP Prof, po diagnostyce biosa i detekcji urządzeń, pojawia się na ekranie biały pasek postępu ładowania (w dolnej części ekranu), następnie pojawia się ekran powitalny XP i zaraz komputer samoczynnie restartuje się - i tak w kółko.
Rozwiązania problemu poszukiwałem poprzez: uruchamianie w trybie awaryjnym - bez sukcesu i bez zmian, uruchamianie ostatniej poprawnej konfiguracji - jw, start z oryginalnej płyty bootowalnej - jw, zmiana ustawień BIOSa na defaultowe - jw.
Pragnę nadmienić, iż w ostatnim czasie nie dokonywałem żadnych instalacji jakiegokolwiek oprogramowania i oprogramowania antywirusowe i antyspyware'owe jest aktualne.
Bardzo proszę Was o podpowiedzi ponieważ moja skromna wiedza skończyła się. Z góry dziękuję.
Odpowiedzi: 3
UCHO - dziękuję Ci za pomoc i podpowiedzi. Zanim przystąpiłem do demontażu podzespołów zapuściłem w DOSie "CHKDSK" i sprawdzenie dysku pomogło. Prawdopodobnie są uszkodzone sektory dysku. Komputer odpalił normalnie i teraz wszystko mogę sprawdzić. Jeszcze raz WIELKIE DZIĘKI za chęć pomocy. Pozdrawiam.
Dzięki. Zabieram się za robotę. Poinformuję o efektach.
Pewnie sprawa sprzętowa. Odłączaj po kolei zbędne urządzenia i sprawdzaj. Odłącz CD, po kolei moduły pamięci (można ją przetestować z dyskietki programem Memtest), ale jedną chociaż zostaw (sprawdzoną :lol: ), flopa, kartę sieciową itd, itp, etc.
Strona 1 / 1
[quote=Maciulino]Prawdopodobnie są uszkodzone sektory dysku.[/quote] Możliwe, że to dysk pada, ale niekoniecznie. Bardzo często zwalona taśma daje takie objawy. Dla pewności wymień ją (groszowa sprawa). A dla jeszcze większej pewności przetestuj twardziela narzędziem diagnostycznym ze strony producenta dysku.