problem z uruchomieniem win xp SP2 blagam o pomoc!!!!
witam was dane kompa:
CPU Athlon 1600+
Dysk Segate 40Gb
128 SDRAM
Plyta glwn. MSI K7T Turbo czy jakos BIOS PHONIX czy cos :P
zasilacz CODEGEN 300W
wiec mam taki problem mam narazie wgranego win 98se i wszystko gra ale on mi sie znudzil wiec postanowielem zainstalowac win xpSP2 wiec wkladam plytke zanim uruchamia sie system i powinein uruchomic sie instalator a tu nic laduje sie system win 98 w biosie mam napewno ustawione ze ma startowac nie z dyskietki tylko z cd–rom'u to chcialem to obejsc wiec wkladam plytke od 98 i wlaczam 2 URUCHOM KOMPUTER Z OBSUGA CD–ROM no i urochamiam i wtedy wkaladam plyte z xp ale nagle wyskakauje ze te program niejest obslugiwany przez ms–dos czy podobny komunikat. no to mysle sobie poco komplikowac sytuacje wezme z win98 i zrobie aktualizacje systemu no i wkladam plytke jak mam wlaczony win 98 i nic cd–rom niewidzi plyty ja jestem juz tak tym zdenerwowany (lekko powiedziawszy) ze chyba zaraz wyparuje mam inny dyska na ktorym jest xp z SP2 i wkaldam ustawiem na master itp. a kiedy ma zaczac ladowac sie system to miga tylko biala kreska w gornym lewym rogu ekranu i nic wiecej tylko kreseczka "–" tylko ze bialaBlagam was o pomoc jak mam zainstalowac tego xp ja siedze nadtym chyba od 12 godzin i nic wiecej neimoge wymyslec POMURZCIE PROSZE !!!!!!!!!! byc moze zasilacz jest zaslaby niewiem...
CPU Athlon 1600+
Dysk Segate 40Gb
128 SDRAM
Plyta glwn. MSI K7T Turbo czy jakos BIOS PHONIX czy cos :P
zasilacz CODEGEN 300W
wiec mam taki problem mam narazie wgranego win 98se i wszystko gra ale on mi sie znudzil wiec postanowielem zainstalowac win xpSP2 wiec wkladam plytke zanim uruchamia sie system i powinein uruchomic sie instalator a tu nic laduje sie system win 98 w biosie mam napewno ustawione ze ma startowac nie z dyskietki tylko z cd–rom'u to chcialem to obejsc wiec wkladam plytke od 98 i wlaczam 2 URUCHOM KOMPUTER Z OBSUGA CD–ROM no i urochamiam i wtedy wkaladam plyte z xp ale nagle wyskakauje ze te program niejest obslugiwany przez ms–dos czy podobny komunikat. no to mysle sobie poco komplikowac sytuacje wezme z win98 i zrobie aktualizacje systemu no i wkladam plytke jak mam wlaczony win 98 i nic cd–rom niewidzi plyty ja jestem juz tak tym zdenerwowany (lekko powiedziawszy) ze chyba zaraz wyparuje mam inny dyska na ktorym jest xp z SP2 i wkaldam ustawiem na master itp. a kiedy ma zaczac ladowac sie system to miga tylko biala kreska w gornym lewym rogu ekranu i nic wiecej tylko kreseczka "–" tylko ze bialaBlagam was o pomoc jak mam zainstalowac tego xp ja siedze nadtym chyba od 12 godzin i nic wiecej neimoge wymyslec POMURZCIE PROSZE !!!!!!!!!! byc moze zasilacz jest zaslaby niewiem...
Odpowiedzi: 15
nic ja sie wkurzylem i przezucam sie spowrotem na 98 :( bo dzisiaj kompa musze oddac :/
Mam taki sam problem jak ty :( zcioł mi sie kiedyś XP a potem miałem tylko czarny ekran i nie chciał sie załadować do chu... co tu jest grane.
RAM nie masz za mało bo mi na dóźo słapszym kompie XP ruszył.
Mam taki sam problem jak ty :( zcioł mi sie kiedyś XP a potem miałem tylko czarny ekran i nie chciał sie załadować do chu... co tu jest grane.
nawet zasilacz zminilem na 400W i nic nadal czarno :(
blagam was pomozcie ja jestem pewnien na 99% ze to pamiec probowalem ze wszystkimi bankami :( a teraz nie mma mozliwosci sprawdzenia na innej kosci bo ja mam DDR a yam sa SDRAM :( co moglo by byc jeszcez tego przyczyna dysk dziala jak podlacze go pod swojego. moze w biosiue cos nietak jest ustawnione grafe tez przekladalem ale otym juz pisalem :( w kompie jest Nvidia 440 mx a ja wpakowalem Radeona 9550 poprostu niewiem moze na tym kompie chodzi xp ale nie z SP2 tylko z SP1 dowiedzialem sie ze nanim byl juz xp ale z SP1 a nie SP2 a potem wrzucili tam 98 de..le :( a moze ram jest poprostu zamalo 128 to wcale nieduzo jak na xp jestem zalamany i tyle wam powiem mialem pelno problemow z formatowaniem i instalacja systemow ale takiego jeszcze nie..
CZEKAM NA POMOC !!!! BEDE NAPRAWDE WDZIECZNY
blagam was pomozcie ja jestem pewnien na 99% ze to pamiec probowalem ze wszystkimi bankami :( a teraz nie mma mozliwosci sprawdzenia na innej kosci bo ja mam DDR a yam sa SDRAM :( co moglo by byc jeszcez tego przyczyna dysk dziala jak podlacze go pod swojego. moze w biosiue cos nietak jest ustawnione grafe tez przekladalem ale otym juz pisalem :( w kompie jest Nvidia 440 mx a ja wpakowalem Radeona 9550 poprostu niewiem moze na tym kompie chodzi xp ale nie z SP2 tylko z SP1 dowiedzialem sie ze nanim byl juz xp ale z SP1 a nie SP2 a potem wrzucili tam 98 de..le :( a moze ram jest poprostu zamalo 128 to wcale nieduzo jak na xp jestem zalamany i tyle wam powiem mialem pelno problemow z formatowaniem i instalacja systemow ale takiego jeszcze nie..
CZEKAM NA POMOC !!!! BEDE NAPRAWDE WDZIECZNY
niewiem co masz namysli piszac grafika ja czy poprostu zmienic karte na inna bo jesli tak to juz to robilem i nic to niedalo:( a moze z AGP na PCI ale jesli tak to nie mam takiej mozliwosci kombinowalem z kablem i tez nic do tamtego kompa podlaczylem swoj dysk identyczny jak tanten i tez niechce ruszyc xp tylko czar.. :( juz niewyrabiam a mzoe to pamiec?? ja sobie przypominam z eu siebie taz mialem taki problewm alre wtedy chodzilo chyba o podkreconego procka i o zamale napiecie na rdzeniu ale z tym sobie poradzilem co jest grane tutaj to ja niewiem koncza mi sie pomysly :( jesli macie jakies sugestie jeszcze to prosze blagam piszcie jestem w akvie desperacji jak nie to wyrzuce ta pusze przez okno bo juz niewyrabiam.. :cry:
Grafika........kur.....de grafika :!:
Grafika........kur.....de grafika :!:
a to juz czytalem :P a macie propozycje programow do spraewdzenia pamieci najlepiej z poziomu DOS przekladalem pamiec na inne banki ale nic teraz sprobuje z kablem ale podejzane jest to ze dysk wykrywa bo przez uruchomieniem sie niby systemu pojawia sie cos w stylu wykrywania i aktywnosci dysku taki jakby osobny test i on go przechodz dysk zostaje wykryty i niby ma sie za czac ladowac system a to nic tyko czarny ekran.. :(
Słabo szukasz :
http://forum.centrumxp.pl/viewtopic.php?t=42104&highlight=kursor
to i hmmmm..... setki podobnych tematów ?
http://forum.centrumxp.pl/viewtopic.php?t=42104&highlight=kursor
to i hmmmm..... setki podobnych tematów ?
wlasnie zainstalowalem xp na tym dysku ale na innym komuterze :D no a potem przelozylem dysk spowrotem do drugiego kompa i klapa :( wciaz jest tkz. czarne tlo z bialym kursorem :( szukalem w archiwum ale nic konkretnego nieznalazlem bardzo prosze o podanie konkretnego linku od postu gdzie bylo by cos zwiazanego z miom problemem ja szukam nadal...
Ja to juz nic nie pisze. Lece po szmate. Musze ekran powycierac :mrgreen: .
Ja to juz nic nie pisze. Lece po szmate. Musze ekran powycierac :mrgreen: .
wiec plytka na bank jest dobra bo instalowalem z niej juz nieraz xp–ka tylko z ena innych kompach system plikow na dysku to FAT32 jesli to cos jeszcze wam podsunie a plytke napewno wkladam w dobrym moencie bo ten komp robi tak dlugo test ze niesposub niezdazyc on poprostu niewykrywa nic co by bylo zwiazane z xp nawet jak pod 98 podlacze dysk inny na slave to jesli na tym dysku jest xp komp sie nieuruchomi tylko wyskoczy blad :( bede szukal w innych postach odpowiedzi. NARKA
kermiterth01:
wiec mam taki problem mam narazie wgranego win 98se i wszystko gra ale on mi sie znudzil wiec postanowielem zainstalowac win xpSP2 wiec wkladam plytke zanim uruchamia sie system
Moźe za wolny jesteś – płytkę się wkłada wcześniej, tj jak bootownie następuje
Z zamianą płytek daj sobie spokój , to nie przejdzie
jak nie masz bootowalnej płytki z XP to teź daj sobie spokój.
Ustawianie na ...master mnie intryguje .
Mała migająca kreseczka w dodatku biała migala w postach juź ....... a moźe i więcej. Przez 12 godzin które straciłeś juź byś to znalazł w archiwum forum wpisujac "czarny ekran" jak słowa kluczowe rozwiązanie problemu lub info o braku rozwiązania w Twoim przypadku.
Aha jeszcze zasilacz , no cóź o Codegenach róźnie mówią – przewaźnie źle.
Przypuszczalnie do rozwiązania problemu potrzeba:
1. Dodatkowej karty graf. na podmianę w czasie instalacji
2. Orginalnej płyty z systemem lub prawidłowo wykonanej kopii tego orginała
3. Programu Memtest do sprawdzenia zawczasu RAMu – tak dla świętego spokoju
4. chęci poszukania w archiwum , dlaczego na tych punktach się oparłem
Witam.
Moźe ta płytka z Xp nie jest bootowalna.
Moźe ta płytka z Xp nie jest bootowalna.
Strona 1 / 1