Problem z uruchomieniem systemu
Witam,
Tak jak w temacie mam problem z uruchomieniem Windowsa XP. Wyświetla się ładowanie XP, później czarny ekran na końcu widać mignięcie ekranu na niebiesko (pewnie wyświetla jakiś błąd, ale to trwa dosłownie sekundę, więc nie sposób zobaczyć), komp się wtedy restartuje i włącza się wtedy wybór uruchomienie Windowsa (czyli Uruchom normalnie, Ostatnie działające ustawienia, Tryb awaryjny). Próbowałem wszystkiego nawet kilka razy przeskanowałem chkdsk /r, próbowałem przywrócić system, ale jak wyświetli mi się to okno do przywracania i kalendarz gdzie trzeba wybrać datę przywrócenia to nic nie mogę zaznaczyć, ani również cofnąć miesiąca... próbowałem przez konsolę używając komendy %systemroot@\system32\restore\rstrui.exe ,ale jak używam tego w trybie awaryjnym to pojawia się wyżej opisana sytuacja, po bootowaniu z płyty windowsa i zaznaczeniu opcji "r" napraw bieżący system i wpisuję polecenia przywrócenia to mi wskazuje, że nie zna takiej komendy (na bank dobrze wpisałem). Acha no i chkdsk również nie wykrywa żadnych błędów. Proszę o jakieś wskazówki, porady jak to mogę naprawić. Sytuacja trwa już z tydzień i jest dość męcząca...
Dziękuję i pozdrawiam!
Odpowiedzi: 5
Tylko "na chama" z palca - prorgam i wpisy w rejestrze, ale to raczej nie to powinno byc przyczyną problemu.
Sprawdź to USB jednak.
PS.
Jakiego Antywirusa używasz i ew. FireWalla ( o ile to nie jest zapora systemowa )?
w aplikacjach znalazłem błędy tworzy je firefox.exe oraz quicktime.qts :
"Aplikacja powodująca błąd firefox.exe, wersja 1.8.20070.51502, moduł powodujący błąd quicktime.qts, wersja 7.1.6.200, adres błędu 0x00069bd7."
Odinstalowałem firefoxa bez problemu, ale nie mogę usunąć quicktima, w dodaj/usuń programy wyświetla mi się taka informacja:
"Nie można uzyskać dostępu do usługi instalator windows. Może mieć to miejsce, jeśli system windows jest uruchomiony w trybie awaryjnym lub instalator jest niepoprawnie zainstalowany. Skontaktuj się z działem pomocy technicznej, aby uzyskać pomoc."
Można to w jakiś inny sposób usunąć?
Dobra - olej to przywracanie i zajmij się awaryjnym :
logi - eventvwr.msc wpisz w uruchom i przejrzyj sekcje system , aplikacje - błedy, jeżlei są , biją po oczach, a szczegóły są pod ppm.
Rzuć okiem w przyklejony, w tym dziale, temat z debugerem w nazwie i sprawdź czy BSOD jest zaznaczony , ew. zaznacz by się pijawiał - z reszty opisy też skorzystać mozesz.
Spóbuj wyłaczyć USB - odinstalować sterowniki w systemie ( sprawdź efekt ), wyłącz porty w BIOS-ie i sprawdź efekt.
Może coś isę im przytrafiło - czaem umieją paść na pysk co w óżny sposób moze isę objawiać.
System w sumie padł jak oglądałem film i podłączałem mp3 przez USB wtedy się zrestartował i już nie chciał się normalnie uruchomić.
Jeżeli uruchomię Tryb awaryjny z obsługą sieci i wejdę w przywracanie systemu (start/akcesoria/narzędzia systemowe/przywracanie systemu) to wyświetla się to okno z kalendarzem, ale tak jak pisałem, nie mogę zaznaczyć żadnej daty jak również cofnąć miesiąca. Tak samo się dzieje w przypadku gdy uruchomię tryb awaryjny i uruchomię wiersz poleceń i tam wpiszę "%systemroot@\system32\restore\rstrui.exe" to mi się pojawia to co opisałem wyżej.
Co do tych logów to za bardzo nie wiem gdzie i jak mam je sprawdzić, przykro mi, ale laik ze mnie...
Próbowałem wszystkich tych trybów użyć, które tam są.
Działam na XP Professional SP2, płyta asusa, procek Intel Core2 2,66Ghz
Z tym przywóceniem - zacznę od konca - to moze być kwstia braku cudzyśłowów . Konsola domyślnie nie "wchodzi" we wszystkie katalogi. - To jednak tylko luźna sugestia i nic pewnego.
Jak to w końcu jest z tym awaryjnym - mozesz wejść czy nie ( informacja o mozliwości dostania isę do przywracania, tyle że "na pusto" sugeruje, że jednak mozesz )? - Jezeli tak to co jest w logach ?
Ten tydzień temu to coś dokładałes/instalowałes czy tak samo z siebie isę zrobiło?
W opcjach rozruchu powinien byxc jakiś "tryb debugowania" ( nie będę się restarcił, by dokładną nazwę sprawdzić - probówąłes go użyć ?
PS.
Tak BTW - warto w takich wypadkach podawać pęłne info o konfiguracji oraz wersji systemu i jego aktualności.
Strona 1 / 1