Problem z uruchomieniem Systemu - SHLWAPI.dll [WIN XP]
Problem z laptokiem, potrzebuje pomocy
w trakcie uruchamiania windy XP wyskakują takie błędy:
[i]1) winlogon.exe[/i] - Nie może znaleść składnika
(nie znaleziono składnika SHLWAPI.dll)
[i]2) services.exe[/i] - Nie można znaleźć składnika
(Uruchomienie tej aplikacji nie powiodło sie, ponieważ nie znaleziono SHLWAPI.dll. Ponowne zainstalowanie aplikacji może naprawić ten problem)
[i]3) lsass.exe[/i] - Nie można znaleźć składnika
(Uruchomienie tej aplikacji nie powiodło sie, ponieważ nie znaleziono SHLWAPI.dll. Ponowne zainstalowanie aplikacji może naprawić ten problem)
i uniemożliwiają załadownie systemu.
Byłbym wdzięczny za jakiekolwiek instrukcje (wykluczając format).
Oczywiście to samo powtarza się w momencie uruchomienia Windy w [b][i]Trybie awaryjnym (graficznym i tekstowym)[/i][/b] :-k
Odpowiedzi: 4
Tak tak [b]Bobi[/b]
[size=6][i][b]Wielkie Dzięki za POMOC!!![/b][/i][/size] :lol:
Wszystko gra i buczy jak ta lala!!!
[b]Jeszcze raz DZIĘKI!!![/b]
[size=6][b]Temat uważam za [color=red]ZAMKNIĘTY [/color][/b][/size]o:)
Może być tak, że tej biblioteki wcale nie ma na płycie z systemem do rozpakowania.
Zróbmy inaczej, jeszcze raz konsola, ale tym razem takie polecenia:
cd C:\WINDOWS\ServicePackFiles\i386
copy shlwapi.dll c:\windows\system32
I restartujesz system.
Tryb naprawy uruchamiasz podobnie jak konsolę. Tzn do konsoli odzyskiwania wbijasz się przez wciśnięcie R, nie rób tego, idź dalej i jak system wykryje Ci tą popsutą instalację, wybierz z listy tą pozycję i nainstaluj nowy system. Ustawień i dokumentów nie stracisz, tylko pliki systemowe się nadpiszą.
Dzięki za podpowiedź!
Tylko nie mogę też sobie poradzić, aby czytał z płyty tzn. [b][i]BOOTOWANIE[/i][/b] też mi jakoś n[b][i]ie chce wejść[/i][/b]... :neutral:
Ustawiam w BIOS'ie żeby czytał pierwszą płyte, ale nic czyta non stop tylko system z HDD.
(Choć posiadam Winde XP na płytce)
Spróbuj odpalić konsolę odzyskiwania i wpisać:
[i]expand X:\i386\SHLWAPI.DL_ C:\WINDOWS\SYSTEM32\SHLWAPI.DLL[/i] (za X: podstaw etykietę napędu)
Ewentualnie zaktualizuj system z płyty, tryb naprawy.
-
[quote=Bobi]Spróbuj odpalić konsolę odzyskiwania i wpisać: [i]expand X:\i386\SHLWAPI.DL_ C:\WINDOWS\SYSTEM32\SHLWAPI.DLL[/i] (za X: podstaw etykietę napędu)[/quote] Dzięki BoBi!! Właśnie udało mi sie odpalić konsolę odzyskania ale co mi wypisuje, że [b][i]"Nie może zdekompresować pliku"[/i][/b]:neutral: [quote=Bobi]Ewentualnie zaktualizuj system z płyty, tryb naprawy.[/quote] a jak uruchomić tryp naprawy?
Strona 1 / 1