Problem z uruchamianiem i wieszanie się systemu.

Witam, mam następujący problem. Uruchamiam normalnie Windowsa, po chwili się on wiesza. Muszę dać reset, bo nie reaguje ctrl+alt+del i dalej są dwie opcje: 1) komputer zaczyna wczytywać Windows, nie kończy tego, znów muszę dać mu reset i gdy chcę uruchomić w trybie normalnym wyskakuje mi niebieski ekran. Następnym razem, raz się uruchamia, a raz nie. 2) Komputer nie widzi w ogóle dysku twardego i muszę dać mu restart (a czasem trzy), by dostrzegł dysk i zaczął otwierać Windowsa. Jak już przejdę tą procedurę, to komputer jest w stanie pracować normalnie przez cały dzień. Windows to XP Home, oryginalny, z ostatnimi łatami, zainstalowany koło rok temu i działa ok oprócz tego. Czy zrobić po prostu reinstal, czy też spierdziliła się jakaś część komputera.

Odpowiedzi: 3

Czy poradziłeś sobie z tym problemem ? Jeśli nie napisz co dzieję się z diodą hdd na obudowie komputera gdy system się zawiesza.
cyprys20
Dodano
04.04.2009 00:22:19
Wygląda na kondensatory (dopiero jak złapie temperaturę zaczyna działać) zobacz czy nie wylały sekcja zasilająca. Jak nie widać wylania to jeszcze nic nie znaczy weź od mamy suszarkę i podgrzej delikatnie. Jeśli ruszy to masz rozwiązanie jeśli nie to może być jeszcze pamięć, zasilacz, lub sam system. Użyj jakiegoś live CD kiedy winda nie będzie chciała wstać jak wystartuje to system jak nie to sprzęt musisz poeksperymentować.
cytek
Dodano
10.03.2009 20:08:30
Programem Memtest86 możesz przetestować kości pamięci, SpeedFan - napięcia zasilacza, chłodzenie, stan dysków, HDD Health lub HDDlife - stan dysków, ...
piotr1958
Dodano
01.03.2009 23:19:54
KrS1
Dodano:
01.03.2009 22:11:17
Komentarzy:
3
Strona 1 / 1