Problem z uaktualnieniem Windowsa Xp z płyty CD
Witam,
Mam problem z uaktualnieniem Windowsa XP z płyty CD. Posiadam oryginalnego windowsa XP z SP2. Aktualnie w komputerze mam Windowsa Xp z SP3. Po włożeniu oryginalnej płyty CD z SP2 nie moge przeprowadzić uaktualnienia Windowsa XP ponieważ wersja zainstalowana na komputerze jest nowsza od tej na CD. Czy może ktoś z was spotkał sie z takim problemem?
Nadmienie też że po zintegrowaniu SP3 z oryginalną płytą Windowsa XP za pomocą programu N-lite, instalator nie przyjmuje mojego oryginalnego klucza instalacji windowsa.
Pozdrawiam i czekam na jakies info.
Jarek
Odpowiedzi: 3
Witam,
Tak sie składa żę podczas tego uaktualniania naspisuja sie pliki systemowe. Czasami jak miałem problemy z Windowsem Xp to kożystałem z tej opcji i zawsze pomagało. Było to za czasów SP2 więc mogłem z tej funkcji korzystać.
Pozrdrawiam
Jarek
[quote=jaro850]Czy może ktoś z was spotkał sie z takim problemem? [/quote] Owszem i to zawsze w takiej sytuacji.
Podobnie z n-lite. Co prawda zawsze przyjmował mi serial, ale b. często nie mógł skopiować różnych plików bo ich nie było. Potem różne cudaki po instalacji się działy i kończyło się to instalką z oryginalnej płyty. Możliwe, że przy integracji przez n-lite wywalałem niepotrzebne mi rzeczy, dodawałem swoje (serial też się bodaj dawało na stałe) i przez to brak było różności.
A przy okazji: co chcesz uaktualniać starszą wersją systemu ?
-
[quote=Ucho]A przy okazji: co chcesz uaktualniać starszą wersją systemu ?[/quote]Słuszne pytanie. Windows Update Ci nie zadziałał?
Na stronach Microsoft opisywany jest sposób integracji SP z Win XP w konsoli DOS.
N-lite wprowadza jakieś zmiany do instalki, natomiast w/wym. sposób nie.
Z własnego doświadczenia wiem, że po integracji N-lite nie miałem możliwości naprawy systemu z płyty - nie pojawiał się ekran z 'drugim' R. Po integracji w konsoli DOS płyta jest jak oryginał i wszystko działa.
Strona 1 / 1
[quote=jaro850]Tak sie składa żę podczas tego uaktualniania naspisuja sie pliki systemowe.[/quote] To jest właśnie to o czym napisałem poprzednio - N-lite psuje tą możliwość. Inne tego typu 'scalacze' zresztą robią to samo. Tylko scalenie SP w konsoli i sprawa załatwiona.