problem z tworzeniem obrazu partycji NTFS

mialem partycje systemowa FAT32 z WindowsXP. zarowno Norton Ghost 2003 jak i PQ Drive Image bezproblemowo robily obraz tej partycji do pliku na druga partycje FAT32 na tym samym dysku.

niedawno przekonwertowalem partycje systemowa na NTFS. pozostale partycje, w tym ta na ktora zrzucam obraz, jest dalej na FAT32

teraz, gdy chce zrobic jej obraz, oba programy zacinaja sie podczas tego procesu. problem jednak nie dotyczy jakiegos konretnego miejsca na dysku ani pliku, poniewaz dzieje sie to w roznych momentach:

Drive Image raz dojechal do 16%, raz do 4%, Ghost zrobil raz 25%, a raz 50%....

i wtedy kontrola lotow (czyli ja :o ) traci wszelki kontakt z programem, program nie reaguje, kontrolka od HDD caly czas sie swieci. na dysku nic nie jest jednak zapisywane bo a) nie slychac charakterystycznych szmerow 8) b) gdy po restarcie sprawdzam pliki obrazow to maja one tylko po 0 lub po kilka bajtow.

co sie dzieje? spotkal sie ktos z takim problemem? co moze byc przyczyna?

Odpowiedzi: 5

ostri:
Moźe nie masz wystarczająco duźo miejsca na tej partycji na której zrzucasz obraz.

hehe, bardzo bym chcial, ale to nie to :lol:

ostri:

Moźesz teź spróbować zmiejszyć rozmiar compresji podczas robienia obrazu.

probowalem nawet i bez kompresji, na 'none' i nic

ostri:

Sprubój teź zrobić od nowa dyskietke startową z Ghostem.

to rowniez nie pomaga. poza tym to nie jest problem Ghosta, bo PQ Drive Image 5.0 rowniez zachowuje sie w ten sposob co Ghost...

ostri:

A jak nic juź niepomoźe to sformatuj jeszcze raz "systemową" partycje na NTFS i zainstaluj na nowo win Xp :D

hehe, w ten sposob to usuwa problemy z komputerem chyba 98% serwisow komputerowych w Polsce :lol: . ja raczej sklanialbym sie ku ambitniejszym rozwiazaniom :D 8)

anyway, dzieki za probe pomocy :)
nawiedzajacy
Dodano
14.09.2003 02:17:23
Ja nigdy nie miałem takich problemów z Ghostem (a uźywam wersji 2002). Moźe nie masz wystarczająco duźo miejsca na tej partycji na której zrzucasz obraz. Moźesz teź spróbować zmiejszyć rozmiar compresji podczas robienia obrazu. Sprubój teź zrobić od nowa dyskietke startową z Ghostem. A jak nic juź niepomoźe to sformatuj jeszcze raz "systemową" partycje na NTFS i zainstaluj na nowo win Xp :D

POWODZENIA!
ostri
Dodano
13.09.2003 20:46:42
ostri:
A jakich rozmiarów masz te partycje??

1sza, NTFS z ktorej zrzucam to Primary Partition o rozmiarze 3GB
2ga, FAT32 na ktorej chce zapisac obraz do pliku, to Logical Partition, ma 15GB

dysk jest podpiety pod kontroler HPT366. wczesniej jednak nie bylo zadnych problemow, tzn. zanim nie skonwertowalem jej na NTFS, choc niekoniecznie to musi byc przyczyna.
nawiedzajacy
Dodano
13.09.2003 12:27:45
A jakich rozmiarów masz te partycje??
ostri
Dodano
13.09.2003 12:13:15
Dziwne bo niedawno robiłem obraz (Ghostem) partycji na NTFS i nie miałem źadnych problemów.
Jeśli czerwone światełki świeci to jest dobrze.
Wydaje mi się źe wystarczy troche cierpliwości i bedzie OK.
Thomas
Dodano
13.09.2003 00:13:39
nawiedzajacy
Dodano:
12.09.2003 21:16:38
Komentarzy:
5
Strona 1 / 1