Problem z twardym dyskiem
Moj dysk to Maxtor 120 gb. Ostatnio bardzo czest wrecz caly czas powtarza mi sie pewna akcja. Komputer sam restartuje sie, a nastepnie przy probie zaladowania Windowsa XP Service Pack 2 pokazuje sie komunikat:
Searching for Boot Record from Floppy... Not Found
Searching for Boot Record from CDROM... Not Found
Searching for Boot Record from IDE–0... Not Found
Searching for Boot Record from SCSI... Not Found
Boot Failure
Insert BOOT diskette in A:
Press key when ready
czyli poprostu nie czyta mi twardego dysku...
Probowalem roznymi sposobami.. i wymyslilem ze zrestartuje BIOSA poprzez wyciagniecie bateri... Po kilkunastu minutach wkladam baterie na swoje miejsce i zmieniam ustawienia w BIOSIE w zakladce Advanced CMOS Setup w opcji: System BIOS Chaceable z Enabled na Disabled... i po zapisaniu zmian ponownie uruchamiam kompa i wszystko dziala...
... ale na jakies 15 minut bo potym czasie komp sie wylacza restartuje i znowu wyskakuje to samo... i tak w kolko... nie wiem o co chodzi...
Probowalem rowniez poprzez formatowanie dysku i odnowa nagranie calego systemu z service pack 2 oraz sterownikami i dalej nic...
POMOCY !!!
Z gory dziekuje i pozdrawiam...
Searching for Boot Record from Floppy... Not Found
Searching for Boot Record from CDROM... Not Found
Searching for Boot Record from IDE–0... Not Found
Searching for Boot Record from SCSI... Not Found
Boot Failure
Insert BOOT diskette in A:
Press key when ready
czyli poprostu nie czyta mi twardego dysku...
Probowalem roznymi sposobami.. i wymyslilem ze zrestartuje BIOSA poprzez wyciagniecie bateri... Po kilkunastu minutach wkladam baterie na swoje miejsce i zmieniam ustawienia w BIOSIE w zakladce Advanced CMOS Setup w opcji: System BIOS Chaceable z Enabled na Disabled... i po zapisaniu zmian ponownie uruchamiam kompa i wszystko dziala...
... ale na jakies 15 minut bo potym czasie komp sie wylacza restartuje i znowu wyskakuje to samo... i tak w kolko... nie wiem o co chodzi...
Probowalem rowniez poprzez formatowanie dysku i odnowa nagranie calego systemu z service pack 2 oraz sterownikami i dalej nic...
POMOCY !!!
Z gory dziekuje i pozdrawiam...
Odpowiedzi: 2
Wszystkie te opcje sa mozliwe...
teraz dysk wylacza mi sie co 15 minut... kiedys (tzn. od okolo miesiaca temu) dysk wylaczal sie co jakis czas.. czyli jak np. za duzo naraz progarmow otworzylem (bywalo i tak ze komp restartowal sie przy dzialaniu tylko winampa) albo przy wlaczaniu gry... kiedy podczas gry ladowala sie duza ilosc grafy komp sie wylaczal...
a teraz – niewazne czy cos wlacze czy nie – komp po okolo 15 minutach sie wylacza...
sprobuje na poczatek z tasmami... choc chyba to nie ten problem...
ale dzieki za pomoc i prosze o dalsze wskazowki :)
teraz dysk wylacza mi sie co 15 minut... kiedys (tzn. od okolo miesiaca temu) dysk wylaczal sie co jakis czas.. czyli jak np. za duzo naraz progarmow otworzylem (bywalo i tak ze komp restartowal sie przy dzialaniu tylko winampa) albo przy wlaczaniu gry... kiedy podczas gry ladowala sie duza ilosc grafy komp sie wylaczal...
a teraz – niewazne czy cos wlacze czy nie – komp po okolo 15 minutach sie wylacza...
sprobuje na poczatek z tasmami... choc chyba to nie ten problem...
ale dzieki za pomoc i prosze o dalsze wskazowki :)
Żebym choć wiedział jaki to dysk – IDE/S–ATA/SCSI ?
Wygląda, źe albo BIOS Ci się posyypał, albo dysk przegrzewa, albo coś z tasmami sygnałowymi nie tak.
Od tego ostatniego zacznij – najprościej.
Wygląda, źe albo BIOS Ci się posyypał, albo dysk przegrzewa, albo coś z tasmami sygnałowymi nie tak.
Od tego ostatniego zacznij – najprościej.
Strona 1 / 1