Problem z twardym dyskiem
Mam dwa dyski twarde, które dają mi się we znaki. Mam nadzieję, źe znajdę tu odpowiedzi na nurtujące mnie pytania.
– Po pierwsze: – Od paru dobrych lat mam "przyboczny" dysk 8gb, który od jakiegoś czasu robi mi przykre niespodzianki. W kaźdym razie gdy próbuję na nim cokolwiek zainstalowac to pokazuje się albo crc failed, albo plik jest kopnięty w ten sposób, źe wszystko w nim się wywala. Dzieje się tak z archiwami, plikami exe, zdjęcia się zniekształcają, a filmy psują się pod względem jakości (pixeloza). Gdy instalowałem na nim windowsa, to od razu wyskakiwał mi kontroler rejestru.
Prawdę mówiąc to mogę na nim trzymać jedynie muzykę. Nadmieniam, źe skanowałem go wieloma róźnymi programami (brak bad sectorów)– formatowałem dziesiatki razy, wraz z czyszczeniem wd cleanerem – cały czas to samo – wymieniałem równieź taśmy – i nic... Nie mam pojęcia co z nim moźe się dziać.
– Po drugie: – Dopadłem 40 gb seagate i próbowałem podłączyć do komputera, lecz wbrew wszelkim kombinacjom taśmami i zworkami bios go nie zauwaźył. Mam podejrzenia, źe jest zrobiony w ntfs, lecz to chyba nie zmienia faktu o nie wykryciu go przez bios.
Podczas wykrywania zwiesza się po prostu i ozostaje tylko reset lub wejście do biosu. Sprawdzałem go u znajomego z winem xp (sam mam 98) i działał mu jak złoto.
Z góry dziękuję za odpowiedź i przepraszam za kompletny laicyzm w stosunku do technikaliów.
Pozdrawiam.
– Po pierwsze: – Od paru dobrych lat mam "przyboczny" dysk 8gb, który od jakiegoś czasu robi mi przykre niespodzianki. W kaźdym razie gdy próbuję na nim cokolwiek zainstalowac to pokazuje się albo crc failed, albo plik jest kopnięty w ten sposób, źe wszystko w nim się wywala. Dzieje się tak z archiwami, plikami exe, zdjęcia się zniekształcają, a filmy psują się pod względem jakości (pixeloza). Gdy instalowałem na nim windowsa, to od razu wyskakiwał mi kontroler rejestru.
Prawdę mówiąc to mogę na nim trzymać jedynie muzykę. Nadmieniam, źe skanowałem go wieloma róźnymi programami (brak bad sectorów)– formatowałem dziesiatki razy, wraz z czyszczeniem wd cleanerem – cały czas to samo – wymieniałem równieź taśmy – i nic... Nie mam pojęcia co z nim moźe się dziać.
– Po drugie: – Dopadłem 40 gb seagate i próbowałem podłączyć do komputera, lecz wbrew wszelkim kombinacjom taśmami i zworkami bios go nie zauwaźył. Mam podejrzenia, źe jest zrobiony w ntfs, lecz to chyba nie zmienia faktu o nie wykryciu go przez bios.
Podczas wykrywania zwiesza się po prostu i ozostaje tylko reset lub wejście do biosu. Sprawdzałem go u znajomego z winem xp (sam mam 98) i działał mu jak złoto.
Z góry dziękuję za odpowiedź i przepraszam za kompletny laicyzm w stosunku do technikaliów.
Pozdrawiam.
Odpowiedzi: 16
Jesli wystepuja problemy z odczytem/zapisem to warto wył. w BIOSie :
–obsługe DMA –Disabled
–IDE Prefetch Mode – "Pobrania wstępne" – tak nazywa się opcja, która tutaj moźemy włączyć. Dzięki temu kontroler uzyska szybszy dostęp do dysków. – Disabled
Kontrola zapisu na dysku bedzie sie zajmować CPU.
–IDE HDD Block Mode – Tutaj uaktywnimy transfer blokowy z i do twardego dysku. Polega to zdolności dysku do zapisu i odczytu wielu sektorów jednocześnie. – Disabled
"Jeźeli występują problemy" z pamięcią i coś się chce uzupełnić to ......do tego przycisk "zmień" słuźy.
Rebe
–obsługe DMA –Disabled
–IDE Prefetch Mode – "Pobrania wstępne" – tak nazywa się opcja, która tutaj moźemy włączyć. Dzięki temu kontroler uzyska szybszy dostęp do dysków. – Disabled
Kontrola zapisu na dysku bedzie sie zajmować CPU.
–IDE HDD Block Mode – Tutaj uaktywnimy transfer blokowy z i do twardego dysku. Polega to zdolności dysku do zapisu i odczytu wielu sektorów jednocześnie. – Disabled
"Jeźeli występują problemy" z pamięcią i coś się chce uzupełnić to ......do tego przycisk "zmień" słuźy.
Rebe
Czytam ten temat i sie pogubiłem o co chodzi
–To ja proponuje jak jeden z przedmówców pisal .
sprawdzić napiecia na Everst/Aida32.
–Odlaczyć CD/HDD podlaczyć ta 40GB, na zworkach ustawić Cabel Select. Bios ustawienia Default.
Jak bedzie nie widoczny to ustawić mu Cap Limit na 32GB.
Jak bedzie widoczny to podlaczyć drugi HDD.
Jak nie bedzie wykrywany po podlaczeniu tej 8GB
To 40GB podlaczyc na osobnej tasmie.
8GB pierwszy kontroler. 40GB drugi kontroler.
Na koncu CD.
To ze ma NTFS to tylko w systemie bedzie nie widoczny czy nie do odczytania.
–To ja proponuje jak jeden z przedmówców pisal .
sprawdzić napiecia na Everst/Aida32.
–Odlaczyć CD/HDD podlaczyć ta 40GB, na zworkach ustawić Cabel Select. Bios ustawienia Default.
Jak bedzie nie widoczny to ustawić mu Cap Limit na 32GB.
Jak bedzie widoczny to podlaczyć drugi HDD.
Jak nie bedzie wykrywany po podlaczeniu tej 8GB
To 40GB podlaczyc na osobnej tasmie.
8GB pierwszy kontroler. 40GB drugi kontroler.
Na koncu CD.
To ze ma NTFS to tylko w systemie bedzie nie widoczny czy nie do odczytania.
Mnie nie przywołuj, bo ...to nie ja – to po pierwsze.
Po drugie zaś. Ten topic to juź z 10 razy czytałem, ale nak ursa jakieś póść musźe. Ni czorta nie mogę pojąć o co chodzi.
System/BIOS/Chipset – kurna czy ktoś moze mi to przełoźyć na mój poziom?
Moźe wtedy dam sobie szansę i coś napiszę na temat
Po drugie zaś. Ten topic to juź z 10 razy czytałem, ale nak ursa jakieś póść musźe. Ni czorta nie mogę pojąć o co chodzi.
Mnie nie przywołuj, bo ...to nie ja – to po pierwsze.
A ja się jeno spytam autora postu:
czy ten dysk do nie przypadkiem jakie FUJI 8.4?
Nie doczytałem nigdzie co to za dysk, bo tak mnie jasnowidzctwo EL NINA wew śiok wpędziło :wink:
O ile się nie mylę, a i pewnie Rebe to potwierdzi – kiedyś sam o tym wspominał – , była partia dysków własnie w/w producenta która – nie owijąc wew bawełeniane kokony zbierane na plantacjach całego świata – była wadliwa, i to wadliwa w ten sposób źe jedne dyski padały , a inne róźne cuda niewidy wyczyniać mogły.
Więc, czy to czasem nie jest taki dysk siem zapytam grzecznie . :)
czy ten dysk do nie przypadkiem jakie FUJI 8.4?
Nie doczytałem nigdzie co to za dysk, bo tak mnie jasnowidzctwo EL NINA wew śiok wpędziło :wink:
O ile się nie mylę, a i pewnie Rebe to potwierdzi – kiedyś sam o tym wspominał – , była partia dysków własnie w/w producenta która – nie owijąc wew bawełeniane kokony zbierane na plantacjach całego świata – była wadliwa, i to wadliwa w ten sposób źe jedne dyski padały , a inne róźne cuda niewidy wyczyniać mogły.
Więc, czy to czasem nie jest taki dysk siem zapytam grzecznie . :)
ELNINO nie wziąłeś czasem dodatkowo etatu wróźki.
Odniosę się tylko do twojego 3 punktu.
Pamiętasz kultowy chip BX,nawet po aktualizacji biosu jedne dyski 40 czy 60 wykrywał,a inne nie takie były uroki tych chipów,nawet zabawa w ustawienia ręczne parametrów dysku w biosie nic nie dawała,bios nie wykrywał dysku i koniec.
A tu widzę jeszcze starszy chip LX.
Virakij
Dysk 8GB.
Spróbuj tych narzędzi.
programy diagnostyczne producenta dysku – strona producenta.
HDD Regenerator
http://download.chip.pl/download_88893.html
Fdisk i parę programów.
http://www.searchengines.pl/phpbb203/index.php?showtopic=9576&hl=delpart
lub to
http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=21243
ale jak po naprawie Fdiskiem dysk sprawia dalej problemy i nie ma bad sectorów,to albo elektronika albo starość dysku i jego koniec i trzeba się z tym pogodzić.
Dysk 40 GB
– reset biosu na default i ustaw tylko co trzeba.
– taśma 80 nowa lub poźyczona,dysk odpowiednio wpięty I kanał IDE jako Master lub CS na końcowej wtyczce taśmy,pamiętaj o prawidłowym załoźeniu taśmy.
– w biosie dyski,napędy i tryby pracy ustaw na auto,lub przypisz parametry dysku w biosie na sztywno czyli opcja user type i wpisz dane dotyczące ilości cylindrów,głowic,sektorów i inne – te dane powinny być wypisane na dysku.
–aktualizacja biosu do najnowszego nie gwarantuje źe dysk ten wykryje.
nowy bios pobierasz ze strony producenta płyty.
http://global.aopen.com.tw/Products/mb/mx3l.htm
http://download.aopen.com.tw/default.aspx?Website=NL
Pomoc do biosu.
http://www.bios.pl/index.php?31ac3.70c8db–0.0/11.0.0/0.0.0
– specjalne programy producenta dysku.
– karta PCI z kontrolerem ATA
Poczytaj.
http://forum.infojama.pl/viewtopic.php?t=9345
Odniosę się tylko do twojego 3 punktu.
Pamiętasz kultowy chip BX,nawet po aktualizacji biosu jedne dyski 40 czy 60 wykrywał,a inne nie takie były uroki tych chipów,nawet zabawa w ustawienia ręczne parametrów dysku w biosie nic nie dawała,bios nie wykrywał dysku i koniec.
A tu widzę jeszcze starszy chip LX.
Virakij
Dysk 8GB.
Spróbuj tych narzędzi.
programy diagnostyczne producenta dysku – strona producenta.
HDD Regenerator
http://download.chip.pl/download_88893.html
Fdisk i parę programów.
http://www.searchengines.pl/phpbb203/index.php?showtopic=9576&hl=delpart
lub to
http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=21243
ale jak po naprawie Fdiskiem dysk sprawia dalej problemy i nie ma bad sectorów,to albo elektronika albo starość dysku i jego koniec i trzeba się z tym pogodzić.
Dysk 40 GB
– reset biosu na default i ustaw tylko co trzeba.
– taśma 80 nowa lub poźyczona,dysk odpowiednio wpięty I kanał IDE jako Master lub CS na końcowej wtyczce taśmy,pamiętaj o prawidłowym załoźeniu taśmy.
– w biosie dyski,napędy i tryby pracy ustaw na auto,lub przypisz parametry dysku w biosie na sztywno czyli opcja user type i wpisz dane dotyczące ilości cylindrów,głowic,sektorów i inne – te dane powinny być wypisane na dysku.
–aktualizacja biosu do najnowszego nie gwarantuje źe dysk ten wykryje.
nowy bios pobierasz ze strony producenta płyty.
http://global.aopen.com.tw/Products/mb/mx3l.htm
http://download.aopen.com.tw/default.aspx?Website=NL
Pomoc do biosu.
http://www.bios.pl/index.php?31ac3.70c8db–0.0/11.0.0/0.0.0
– specjalne programy producenta dysku.
– karta PCI z kontrolerem ATA
Poczytaj.
http://forum.infojama.pl/viewtopic.php?t=9345
Skad ja to wiedzialem ? :PVirakij:
Kwestia wymiany taśmy była taka, źe po prostu pozamieniałem je miejscami;)
Zeby nie przedluzac – nie kupuj jeszcze a pozycz od kolegi sprawna 80–cio zylowa tasme i sprawdz na niej. Przetestuj pamieci – http://www.memtest.org/
Na czym w tej chwili siedzi Ci system ?
Dzięki za tak duźe zainteresowanie ;)
– Dane płyty z Everesta:
A Open MX3L (1 ISA, 3 PCI, 1 AGP, 3 DIMM, Audio)
Mikroukład Intel 82440LX
– Typ Biosu:
Award Modular 07/15/99
Wersja 4,60 PGMA
Odpowiadając na pytania:
– Twardziel 8gB mam od baardzo dawna i zdarzyło mi się od tego czasu jak zaczął mi się psuć wymienić praktycznie wszystko, poczynając od pamięci, po płytę główną. Sądzę więc, źe problem leźy w nim. Dlatego chciałbym Was zapytać, korzystając z Waszego bogatego doświadczenia co moźe się z nim dziać, a jeśli juź czy istnieje jakiś sposób na wykrycie takiego uszkodzenia drogą pozaserwisową, tj za pomocą jakichś programów diagnostycznych. Kwestia wymiany taśmy była taka, źe po prostu pozamieniałem je miejscami;)
–Jeźeli chodzi o 40 gB – próbowałem go podłączać na róźne sposoby i za kaźdym razem podczas automatycznego wykrywania zawieszał mi się komp (przy napisie "naciśnij f4" – nie wyskakiwał napis none).
Jeźeli mój Bios jest stary, to w jaki sposób go aktualizować, źeby czegoś nie skopać?
Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.
P.S.
O jakie dokładnie napięcia Ci chodzi w Evereście?
Doszukałem się napięć procka: rdzenia 2.0 , We/Wy 3.3
Napięcie rdzenia Płyty Gł: 3.3
– Dane płyty z Everesta:
A Open MX3L (1 ISA, 3 PCI, 1 AGP, 3 DIMM, Audio)
Mikroukład Intel 82440LX
– Typ Biosu:
Award Modular 07/15/99
Wersja 4,60 PGMA
Odpowiadając na pytania:
– Twardziel 8gB mam od baardzo dawna i zdarzyło mi się od tego czasu jak zaczął mi się psuć wymienić praktycznie wszystko, poczynając od pamięci, po płytę główną. Sądzę więc, źe problem leźy w nim. Dlatego chciałbym Was zapytać, korzystając z Waszego bogatego doświadczenia co moźe się z nim dziać, a jeśli juź czy istnieje jakiś sposób na wykrycie takiego uszkodzenia drogą pozaserwisową, tj za pomocą jakichś programów diagnostycznych. Kwestia wymiany taśmy była taka, źe po prostu pozamieniałem je miejscami;)
–Jeźeli chodzi o 40 gB – próbowałem go podłączać na róźne sposoby i za kaźdym razem podczas automatycznego wykrywania zawieszał mi się komp (przy napisie "naciśnij f4" – nie wyskakiwał napis none).
Jeźeli mój Bios jest stary, to w jaki sposób go aktualizować, źeby czegoś nie skopać?
Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.
P.S.
O jakie dokładnie napięcia Ci chodzi w Evereście?
Doszukałem się napięć procka: rdzenia 2.0 , We/Wy 3.3
Napięcie rdzenia Płyty Gł: 3.3
Tyle postow a nikt niedoprosil sie o podanie jaka to plyta glowna. Odlacz tez CDROM , CD–RW, naped dyskietek. A mzoe poprostu zasilacz nieuciaga :?: Podaj napiecia z Everesta
Oj czytam czytam te posty i czasami az za glowe sie chwytam.
1. Przeciez potwierdzilem potrzebe przetestowania pamieci.
2. Nie bylo testow – byl skanowany na obecnosc bad sectorow.
3. Na plycie siedzial juz kiedys 40 gigowy dysk i byl widoczny.
4. Wymienial, ale nie wiadomo czy nie w zakresie tasma z IDE1 na IDE2 i odwrotnie.
5. To ze komp "stary" i nie wykrywa dysku, nie znaczy ze trzeba go rozkladac na czynniki pierwsze, ze nie wspomne juz o systemie.
Mus nie mus, ale to sie musi kupy trzymac.
1. Przeciez potwierdzilem potrzebe przetestowania pamieci.
2. Nie bylo testow – byl skanowany na obecnosc bad sectorow.
3. Na plycie siedzial juz kiedys 40 gigowy dysk i byl widoczny.
4. Wymienial, ale nie wiadomo czy nie w zakresie tasma z IDE1 na IDE2 i odwrotnie.
5. To ze komp "stary" i nie wykrywa dysku, nie znaczy ze trzeba go rozkladac na czynniki pierwsze, ze nie wspomne juz o systemie.
Mus nie mus, ale to sie musi kupy trzymac.
Widzę ELNINO nie czytasz postów dokładnie.
1.Znikają dane na dyskach i są błędy – piszę warto przetestować pamięć na błędy.
2.Dysk 8GB sprawdzany i według testów dobry – pisze źe testy tak mogą pokazywać a moźe być koniec dysku np coś z elektroniką.
3.Dysk 40GB – wiele starych nie aktualizowanych biosów go nie wykryje wogóle i koniec.
4.Virakij pisze wyraźnie źe taśmy sygnałowe wymienił.
5.Komp stary,więc chyba warto sprawdzić wszystko,najlepiej na innym kompie,moźe i warto zrobić jego konserwacje i wgrać świeźy system.
I zawsze jak się coś pisze to są to ewentualne propozycje co moźna zrobić – a nie mus.
1.Znikają dane na dyskach i są błędy – piszę warto przetestować pamięć na błędy.
2.Dysk 8GB sprawdzany i według testów dobry – pisze źe testy tak mogą pokazywać a moźe być koniec dysku np coś z elektroniką.
3.Dysk 40GB – wiele starych nie aktualizowanych biosów go nie wykryje wogóle i koniec.
4.Virakij pisze wyraźnie źe taśmy sygnałowe wymienił.
5.Komp stary,więc chyba warto sprawdzić wszystko,najlepiej na innym kompie,moźe i warto zrobić jego konserwacje i wgrać świeźy system.
I zawsze jak się coś pisze to są to ewentualne propozycje co moźna zrobić – a nie mus.
Tylko co to ma wspolnego z faktem nie wykrywania dysku ?JN:
A moźe masz bałagan w systemie,system uszkodzony,zaśmiecony,szkodniki i trzeba świeźy system.
Co to znaczy "wszystko" ? Bez przesady.JN:
Z tego co widzę komp nie pierwszej młodości,wskazane sprawdzić wszystko.
Co ma widzenie 32GB do faktu nie wykrywania dysku ? Nawet gdyby tak bylo (a nie jest), dysk zostalby wykryty z mniejsza pojemnoscia.JN:
Płyta na jakim chipie,moźe widzi tylko dyski do 32 GB.Aktualizacja biosu,wymiana baterii,reset biosu i ustawienie na nowo.
Testy jak testy. "U znajomego dziala jak zloto".JN:
To źe dysk przechodzi testy,nie świadczy źe jest dobry – róźnie bywało.
Bez jaj.JN:
Sprawdzić wszystkie podzespoły na innym kompie wtedy będziesz wiedział co jest.
Jedynie to, jesli chodzi o bledy CRC.JN:
Sprawdź pamięć na błędy.
Co ma wspolnego opis instalacji systemu z problemem ?JN:
Pomoc
http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?p=231694#231694
JN, przestan moze korzystac z jakichs szablonow odpowiedzi, bo przypomina mi to wizyte w stacji obslugi samochodow. Czlowiek przyjedzie na wymiane oleju a chca mu pol auta wymienic.
Żółty ma racje, nalezaloby sie skupic nad tasmami (80 źył ?) lub kontrolerami.
Byćmoźe próbowałeś juź:
Podłącz tą 40stke do Primary IDE ustawioną (zworką) jako Master lub Cable Select (CS), wszystkie zbędne podzespoły komputera odłącz (mysz, k. dzwiękowa, CD–ROM, itp.) – tylko dysk i wszystko co niezbędne do uruchomienia komputera.
Jak bios go nie wykryje to nie ma co "gdybać" w systemie operacyjnym.
Podłącz tą 40stke do Primary IDE ustawioną (zworką) jako Master lub Cable Select (CS), wszystkie zbędne podzespoły komputera odłącz (mysz, k. dzwiękowa, CD–ROM, itp.) – tylko dysk i wszystko co niezbędne do uruchomienia komputera.
Jak bios go nie wykryje to nie ma co "gdybać" w systemie operacyjnym.
A moźe masz bałagan w systemie,system uszkodzony,zaśmiecony,szkodniki i trzeba świeźy system.
Płyta na jakim chipie,moźe widzi tylko dyski do 32 GB.Aktualizacja biosu,wymiana baterii,reset biosu i ustawienie na nowo.
Sprawdź pamięć na błędy.
Pomoc
Sprawdź pamięć na błędy.
Pomoc
Na taśmie trzymam razem z tą ósemką wypalarkę i jest wszystko ok. Poza tym grzebiąc w środku zdąźyłem poprzekładać taśmy w tę i nazad, więc to chyba nie o to chodzi. Płyta główna jakiś czas temu miała na sobie 40 stkę, więc równieź sądzę, źe daje radę. Ale o kontrolerze plyty nie pomyślałem... Moźe faktycznie... Chociaź swoją drogą wypalarka działa dobrze..
Właśnie sobie przypomniałem, źe wcześniej (dawno) miałem ten dysk (8gb) na masterze na drugiej taśmie, więc to chyba na pewno nie kontroler na płycie..
Właśnie sobie przypomniałem, źe wcześniej (dawno) miałem ten dysk (8gb) na masterze na drugiej taśmie, więc to chyba na pewno nie kontroler na płycie..
Pytanie się nasuwa o sprawność taśmy ?? I jeszcze jedno – czy ten dysk 8 GB i ten 40 GB to na jedej taśmie podpinane ?? Moźe jeden z kontrolerów na płycie jest "nieteges" ??
BTW Jaka to płyta i czy obsługuje dyski większe niź 32 GB ??
BTW Jaka to płyta i czy obsługuje dyski większe niź 32 GB ??
Strona 1 / 1