problem z trybem awaryjny i nie tylko
Spraw wyglada tak system nie chce sie uruchomic po tym jak w trybie awaryjnym zostaly zainstalowane sterowniki ( plyty glownej oraz nie zainstalowane pelne do karty grafiki ). System nie chce sie uruchomic w trybie awaryjnym oraz nie dziala przywracanie ostatniej dobrej konf. ( to menu co jest pod F8 ) probowalem tez wlaczenie trybu VGA #-o ale nic to nie pomaga ( jak uruchamia sie system to pokazuje sie ładowanie , w trybie awaryjnym tylko czarny ekran i sie resetuje ). Na komputerze jest WINDOWS XP .
CZytalem gdzies na google :mryellow: ze moze trzeba uzyc [b]sfc/scannow[/b] ale nie jest napisane jak odpalic jak tryb awaryjny nie dziala chyba ze z dosu ale czy ta operacja nie usunie plikow osobistych ?
Za pomoc z gory dziekuje.
PS na forum cos Szukanie nie działa ??
Odpowiedzi: 6
Zrobilem innaczej wyciagnełem wszystkie uzadzenia co byly na PCI ( karty roz. , grafike ) i uruchomilem bez nich koputer poczekalem niech sobie cos tam "miesza". Pozniej wlozylem wyszstkie urzadzenia i wystartowal system i zaczol pytac o wszystkie sterowniki do wszystkiego :mryellow: dalemu mu i dziala wszystko.
Za pomoc i zainteresowanie moja sprawa Dziekuje.
Wesołych Świat :mryellow:
Ewentualnie - jeśli masz możliwość - podepnij swój dysk do innego kompa i przenieś tam swoje pliki.
1. Podmienione zostają wyłacznie pliki systemowe - konieczna będzie reinstalacja wszystkich łat, poprawek, nowych wersji skłądników Windowsa ( tego czego nie ma na płycie instalacyjnej ), ew. jakiegoś - czasem - sterownika. Dostęp do programów będzie zachowany , bo taka nakłądka, o ile się powiedzie, w niczym poza samymi plikami windowsa, nie miesza.
2.Jeżlei siegniesz do miejsca wskazanego w linku od MS to odtworzysz kopię rejestru z okresu świeżej instalacji systemu. W konsekwencji niektórych elementów będzie mogło brakować, ale ich doinstalowanie - sprzet, czy reinstalacja - programy niektóre sprawę ząłatwić winno.
Ta opcja też nie wywala niczego z dysku wiec dane jako tkaie zostaną.
Uśmiechnij się do Żółtego - poda jak z punktów przywracania swieższą kopię rejestru wyciągnąć.
PS.
Jeżlei boisz sie o dane to uzyj jakiegoś LiveCD z Linuksem i z jego poziomu przerzuć je na płytę czy inną partycję.
Płyta głowna wrociła z serwisu po naprawie zasilania i tak sie z sterwonikami narobilo ( plyta taka sama ).
Rebe :
1. tylko o co dokladnie chodzi o przeinstalacje w jaki sposob , to co zostaje usuniete zamiennione ?
2. tez co usowa , zmienia ?
Chodzi o to ze mam duzo dokumentowi nie chce ich usowac przez przypadek ( pulpit , ulubione przegladarki , emaile w skrzynce itp.).
1. To co XanTyp podał
2. http://support.microsoft.com/kb/307545/pl - z uzwględnieniem ew. koniecnzosci dogrania niekórych elementów sprżetowych.
Przede wszystkim jednak podaj proszę przyvczynę, dla której usiłowałeś instalować sterowniki w trybie awaryjnym ( tu mozę się kryć wskazówka związana z wyborem ew. opcji rozwiązania problemu ).
Wiem, że to banalne, ale nie możesz przeinstalować systemu bez formatowania dysku (aby nie stracić danych)?
Strona 1 / 1