Problem z telefonem...(chyba)...
Witajcie.
Mam problem ciekawy bardzo.
Otóź: moja siostra ma nokię 6510, kartę sim w Erze (abonament) i ostatnio (w czwartek) cuś sie z******(zepsuło ;)). Otóź, jak włączam telefon, to pojawia się miejsce na wpisanie kodu pin, po czym telefon się uruchamia i wyświetlacz natychmiast gaśnie. Mrugnie jeszcze kilka razy, po czym gaśnie i koniec. Myślałam źe to moźe problem z wyswietlaczem, ojciec zaniósł telefon do jakiegoś "magika" , który stwierdził, źe trzeba przeinstalować oprogramowanie.
Ale dziś spróbowałam inne karty sim wkładać do tego telefonu. Wszystko działa bez zarzutu, równieź kartę sim siostry przekładałam do innych modeli i teź działa. Nie działa tylko w tym jej telefonie.
Czy ktoś mógłby podpowiedzieć co to jest?
Zarchiwizuje jej kontakty, wydarzenia z kalendarza, ale normalnie strasznie dziwne to.
Ma ktoś pomysł co to jest? Poza tym chciałam zapytać ile moźe kosztować przeinstalowanie oprogramowania w tej nokii (6510), juź po gwarancji.
Pozdrawiam
Lia
Mam problem ciekawy bardzo.
Otóź: moja siostra ma nokię 6510, kartę sim w Erze (abonament) i ostatnio (w czwartek) cuś sie z******(zepsuło ;)). Otóź, jak włączam telefon, to pojawia się miejsce na wpisanie kodu pin, po czym telefon się uruchamia i wyświetlacz natychmiast gaśnie. Mrugnie jeszcze kilka razy, po czym gaśnie i koniec. Myślałam źe to moźe problem z wyswietlaczem, ojciec zaniósł telefon do jakiegoś "magika" , który stwierdził, źe trzeba przeinstalować oprogramowanie.
Ale dziś spróbowałam inne karty sim wkładać do tego telefonu. Wszystko działa bez zarzutu, równieź kartę sim siostry przekładałam do innych modeli i teź działa. Nie działa tylko w tym jej telefonie.
Czy ktoś mógłby podpowiedzieć co to jest?
Zarchiwizuje jej kontakty, wydarzenia z kalendarza, ale normalnie strasznie dziwne to.
Ma ktoś pomysł co to jest? Poza tym chciałam zapytać ile moźe kosztować przeinstalowanie oprogramowania w tej nokii (6510), juź po gwarancji.
Pozdrawiam
Lia
Odpowiedzi: 9
klonpiotr:
weź zamień się z kimś nokią.moźe bedzie jakis chętny na której pójdzie ta karta
Telefon jest mojej siostry, więc ona juź tak stwierdziła, źe po prostu zamieni karty z babcią (babcia ma taktaka). Abonament i tak na babcię jest więc co za róźnica. Aha, a propos! Chciałam zapytać, moźe wiecie. W tym abonamencie jest 40 minut. I jak się ich nie wykorzysta, to przechodzą one na następny miesiąc. I teraz pytanie – jak długo one tak przechodzą? (wydaje mi się, źe moźna je wykorzystać przez 3 miesiące).
–––––Update––––––
Dziś byłam w Erze. Pan wziął telefon, włączył, po czym zapytał, czy telefon się wyłącza po wpisaniu pinu. Ja, źe tak :!: (Prorok czy co?!) Pan sprawdził kartę, popykał cośtam na kompie, po czym sprawdził jeszcze raz czy działa. Nie działała. Wobec tego powiedział źe trzeba wymienić kartę sim. Zapytałam go co się stało, a on powiedział, źe karta sim po prostu przestała współproacować z tym telefonem :] Pan napisał mi na kartce opis problemu i z tym mogę w kaźdym autoryzowanym punkcie ery wymienić BEZPŁATNIE :shock: kartę sim z zachowaniem oczywiście obecnego numeru. Normalnie jestem pozytywnie zaskoczona.... :P
weź zamień się z kimś nokią.moźe bedzie jakis chętny na której pójdzie ta karta
WaGonik:
..uuu, a na innym aparacie działa ci karta sim ?
Właśnie to jest najśmieszniejsze. Ta karta sim (Era abonamentowa) działa we wszystkich telefonach tylko nie w tej nokii 6510. Inne karty sim (Idea abonament, POP, Era TakTak, Simplus) działają z tym telefonem.
Tak jakby ta nokia "uwzięła się" na tą kartę :shock:
..uuu, a na innym aparacie działa ci karta sim ?
WaGonik:
.... kolega pare dni temu taki sam problem miał z telefonem, identyczny karta ERY świruje a pozostałe działąja bez zarzutów.. zamierzył zmienić softa a koszt tego to okolo 30–40 zł
Właśnie to samo wczoraj zrobiłam, zaniosłam jednemu znajomemu panu i ma własnie zmienić soft – koszt 30 zł. Powiedział, źe jak to nie pomoźe, to trzeba będzie wymienić kartę sim w erze (koszt 60 zł). Dziś idę o 16 po odbiór phona to powiem co i jak.
–––––––Update–––––
I źe tak powiem du..a....wielka i róźowa. Telefon pięknie ma nowy soft, a karta nadal nie działa...Na szczęście pan powiedział, źe nie muszę płacić za wymianę oprogramowania...Teraz muszę zadzwonić do ery.
.... kolega pare dni temu taki sam problem miał z telefonem, identyczny karta ERY świruje a pozostałe działąja bez zarzutów.. zamierzył zmienić softa a koszt tego to okolo 30–40 zł
brtx:
Sproboj uzyc kawaleczka cienkiego papieru, ktory docisnie styki do karty SIM (o ile to mozliwe :) )
Hehe, teź myślałam, źe nie styka i próbowałam :) nie ma to jak profesjonalne działanie ;P
Sproboj uzyc kawaleczka cienkiego papieru, ktory docisnie styki do karty SIM (o ile to mozliwe :) )
Myślę źe tu nie problem oprogramowania telefonu, a problem współpracy tej karty SIM z telefonem – podejdź do serwisu gdzie zajmują się telefonami nokia i niech zobaczą i wszystko wiesz.
Forum Noki
http://www.mtw.mom.pl/
Forum Noki
http://www.mtw.mom.pl/
Strona 1 / 1