Problem z startem windowsa
Witam,
mam następujący problem:
windows sobie działał sprawnie aż pewnego dnia podczas odtwarzania jakiegoś video wyrzucił niebieski ekran. po restarcie przy ładowaniu widowsa pojawiał się nagle czarny ekran i komputer już nie reagował. Przy próbie uruchomienia trybu awaryjnego, dostałem komunikatże mam uszkodzony lub nie mam w ogóle pliku isapnp.sys i że mam repairować go z płyty win xp. zorbiłem to, podmieniłem poleceńem expand ten plik, ale to nie pomogło. windows znowu ma podobne objawy, z tym że już nie wyświetla mi który plik sprawia problem. podczas uruchamiania trybu awaryjnego wyświetla mi się powoli lista załadowanych plików, aż nagle coś miga w jednym wierszu (wygląda to jakby poszczególne wiersze komunikatu o błedzie byłyu szybko wyświetlane w jednej lini) i cały ekran się czyści i znów mam czarny ekran, tyle że tym razem nie wiem co jest nie tak, czy też który plik sprawia problem.
jesteście w stanie dać mi jakąś wskazówkę?
Odpowiedzi: 2
Obawiam się, że ta droga nie będzie zbyt efektywna. Tych plików są setki, a objawy, o których piszesz sugerują działalność wirusa lub uszkodzenie sprzętowe. Proponowałbym uruchomienie jakiegoś zewnętrznego progamu antywirusowego (z płyty CD), a potem instalacji windows z opcją naprawy.
Pozdrawiam
byłbym bardzo zadowolony gdybyście mieli jakiś pomysł jak odczytać komunikat który tylko miga w jednej linijce i zaraz potem czyści się cały ekran.
pozdrawiam~!
EDIT:
a może wie ktoś gdzie jest zapisana kolejność plików których używa startujący XP?
wiem że ntfs.sys się wgrywa (skopiowałem do z płyty, więc on chyba nie robi problemów), a dalej już nic. skąd się dowiedzieć jaki kolejny plik jest wgrywany?
Strona 1 / 1