problem z seagate barracuda 2––gb 7200
Kupilem dzis dysk Seagate Barracuda 200gb 7200 z 8mb cachem. Na poczatku byly problemy poniewaz win xp nie obsluguje takich wielkich dyskow, pozniej odpowiedni wpis w rejestr i juz obsluguje. Problem dotyczy czegos innego. Dysk mam zamontowany na tym "metalowym rusztowaniu" na 4 srubkach, gdy mam wlaczonego kompa i pracuje z danymi z dysku slychac jak cos sie tam mieli (charakterystyczny dzwiek), po jakims czasie zaczyna to troche denerwowac. Zrobilem maly test–postawilem dysk na ksiazkach z boku kompa i podpialem–chodzi bardzo cicho–zaznaczma ze srubki przykrecilem mocno i nie ma tam luzu, kilka razy to sprawdzalem. Mam pytanie do posiadaczy takich dyskow czy tez u was slychac takie chrobotanie? Czy to normalne? Jakby co moj konfig–p4 1,5gHz 512 ramu, win xp.
I jeszcze jedno zauwazylem–katalog z mp3kami fizycznie powinien zajmowac jakie 30gb a gdy sprawdzam prawym wlasciwosci pokazuje 17gb (nie liczy podkatalogow) – tak jest tylko z tym katalogiem–wie moze ktos jak to naprawic? Ten problem jest bardzo dziwny bo jesli w katalogu mam duzo podkatalogow z wieloma plikami (mp3) to pokazuje tylko ile zajmuja pliki w glownym, a nie bierze pod uwage tych w podkatalogach.
I jeszcze jedno zauwazylem–katalog z mp3kami fizycznie powinien zajmowac jakie 30gb a gdy sprawdzam prawym wlasciwosci pokazuje 17gb (nie liczy podkatalogow) – tak jest tylko z tym katalogiem–wie moze ktos jak to naprawic? Ten problem jest bardzo dziwny bo jesli w katalogu mam duzo podkatalogow z wieloma plikami (mp3) to pokazuje tylko ile zajmuja pliki w glownym, a nie bierze pod uwage tych w podkatalogach.
Odpowiedzi: 3
Głowica czyta dane z talerzy to i drapie :wink:
Jeśli faktycznie dzwięk Tobie przeszkada i podejrzewasz źe coś jest nie tak to skontaktuj się z serwisem.
Jeśli faktycznie dzwięk Tobie przeszkada i podejrzewasz źe coś jest nie tak to skontaktuj się z serwisem.
dzieki za odpowiedzi–przelecialem sie po kilku forach w necie szukajac wiecej informacji, jest kilka wzmianek ze dyski seagata moga mielic (przy wlaczonym indexowaniu i bez)–a calosc jest zamontowana raczej dobrze i dzwieki wydowbywaja sie z dysku–sproboje rady z podkladkami tekturowymi. 2 dysk mam tak samo podlaczony (wymienialem je miejscami) a jest to7200 40 samsunga (zero jakichkolwiek zgrzytow, podlaczylem tez 5200 obrotowa 40 takze samsunga i tez cichutko. Pokombinuje jeszcze.
wyjalem dysk z obudowy, postawilem go na ksiazkach jak wczesniej, zapodalem dla przykladu winampa zeby odtwarzal muze z dyku ale caly czas trzymalem przycisk next zeby przelatywal po piosenkach (kiedy robilem tak jak dysk byl w kompie ciagle chrabotal)–w srodku dysku wyrazie slychac jak cos "drapie", czyli to na pewno nie rezonans od obudowy. poszedl juz mail do kolesia ze sklepu ale na pozna pore i weekend raczej odpisze mi w poniedzialek.
Nagralem ten dzwiek i zapisalem do mp3–moze wychwycicie czy to cos owaznego? (sory za link–jesli jest niezgodzny z regulaminem–smialo mozecie skasowac,) http://www.members.lycos.co.uk/kamilsobierajski2/dysk.mp3
wyjalem dysk z obudowy, postawilem go na ksiazkach jak wczesniej, zapodalem dla przykladu winampa zeby odtwarzal muze z dyku ale caly czas trzymalem przycisk next zeby przelatywal po piosenkach (kiedy robilem tak jak dysk byl w kompie ciagle chrabotal)–w srodku dysku wyrazie slychac jak cos "drapie", czyli to na pewno nie rezonans od obudowy. poszedl juz mail do kolesia ze sklepu ale na pozna pore i weekend raczej odpisze mi w poniedzialek.
Nagralem ten dzwiek i zapisalem do mp3–moze wychwycicie czy to cos owaznego? (sory za link–jesli jest niezgodzny z regulaminem–smialo mozecie skasowac,) http://www.members.lycos.co.uk/kamilsobierajski2/dysk.mp3
HDD przenosi drgania na obudowe,
Obudowa moźe być z cienkiej blachy i to typowy objaw rezonansu.
W koszyk włóź kawałek gąbki i na nim połóź HDD.
Na boki koszyka włóź kawałek pianki poliuretanowej tak aby dotykała scianek HDD.
Przykręć srubki tak aby pianka docisneła dysk.
BTW, uźywam Seagate i bardzo sobie go chwale ale u mnie pracuje w HotSwap`ie.
Obudowa moźe być z cienkiej blachy i to typowy objaw rezonansu.
W koszyk włóź kawałek gąbki i na nim połóź HDD.
Na boki koszyka włóź kawałek pianki poliuretanowej tak aby dotykała scianek HDD.
Przykręć srubki tak aby pianka docisneła dysk.
BTW, uźywam Seagate i bardzo sobie go chwale ale u mnie pracuje w HotSwap`ie.
Strona 1 / 1