Problem z sb live 5.1 digital + k7vza...

Witam...Mam pytanko,poniewaz dreczy mnie pewien problem,a moze ktos spotkal sie z czyms podobnym i wie jak go rozwiazac???Otoz niedawno zakupilem zestaw creative`a 5.1 razem z karta itp.Mam plyte K7vza ver.3.0 z aktualizacja najnowszego biosa 3.7,a jak wiadomo ta plyta oparta jest na mostku VIA VT82c686b i przy kopiowaniu wiekszej ilosci plikow,nagrywaniu cd i instalowaniu gier itp. komputer sie resetuje???Spowodowane to jest podobno ta karta tzn.100%,bo wczesniej nie mialem takich problemow i w instrukcji napisane jest wyraznie,ze takie rzeczy moga sie dziac jezeli tos posiada plyte glowna z tym mostkiem...Czy ktos wie jak to rozwiazac...Biosa nowego mam,najnowsze service packi do tej plyty,czyli via pack 449p3 i ciagle jest to samo!!!Wiadomo najlepiej poprostu zmienic plyte,ale niejaki "ARTI"(widzialem,ze ma ta plyte i live 5.1,moze cos wiesz na ten temat?Z gory pozdro)JA nie mam innego pomyslu jak wylaczanie tej karty na czas nagrywanie,kopiowania,instalacji itd.,wtedy luz probleu nie ma...
Doradzcie cos...Please...Bo nie ukrywam,ze jest to denerwujace...
POZDRO ALL...

Odpowiedzi: 2

Jak juź wspomniałeś mam tą samą płytę i kartę i wszystko działało bez problemów aź do momentu kiedy zainstalowałem najnowszą wersję (jak na tamte czasy) sterowników VIA 4in1!!!U mnie problem zaczął się pojawiać wraz z tym jak VIA dodała do swojego zestawu 4in1 sterowniki magistrali AGPx8, nie wiem czy to przypadek czy nie, ale wcześniej nie było takiej sytuacji!Potem z co którąś wersją problem powraca, wtedy instaluje poprzednią wersję i wszystko śmiga!Obecnie posiadam wersję 4.49vp2 i wszystko działa a w wersji 4.48 problem występował! W wersji bodajźe 4.47 teź wszystko mi działało!

Dodam jeszcze, źe komp resetował mi się tylko w momencie jak CD–ROM (mój to ASUS 52x)dostawał wysokich obrotów. Pewnego razu zwolniłem CD–ka programowo (zostawiając wadliwe stery VIA) i teź problem znikł :D
ARTI
Dodano
17.11.2003 18:20:55
Jaki to system???
Miałem to samo na 98.
Masz VIA packi, to zainstaluj najnowsze drivery do dźwiękówki.

Jakie masz jeszcze karty PCI?
Byłoby dobrze gdyby dźwięk nie miał źadnego "sąsiedztwa" (moźe ma miejsce konflikt IRQ)
night_cr0wler
Dodano
15.11.2003 12:30:07
Vince
Dodano:
15.11.2003 01:11:59
Komentarzy:
2
Strona 1 / 1