Problem z SATA

Potrzebuje pomocy przy instalacji HDD SATA. Po zamontowaniu urządzenia nie jest ono wykrywalne przez system. Płyta ASUS A7N8X–E deluxe. w BIOSIE zmieniłem ustawienie z RAID na SCSI, mimo to nie pomogło. Nie wiem za bardzo co naleźy jeszcze w BIOSIE pozmieniać, bo przypuszczam źe błąd polega w ustawieniach.

Odpowiedzi: 17

Kruszyn:
z tego co ja sprawdzilem wystarczy w biosie wylaczyc rajd dyskow i wszystko powinno sie dobrze wykryc ... przy winXP sp2 nie potrzeba nawet dorzucac sterwnikow z dyskietki.

Nie jest tak jak piszesz, jest to zalezne glownie od tego na jakim chipsecie jest plyta glowna, w nowszych konstrukcjach z regoly nie sa juz potrzebne stery z dyskietki. W niektorych starszych takze, przykladowo i865PE nie potrzebuje sterow do SATA
mettal
Dodano
11.01.2006 13:50:07
z tego co ja sprawdzilem wystarczy w biosie wylaczyc rajd dyskow i wszystko powinno sie dobrze wykryc ... przy winXP sp2 nie potrzeba nawet dorzucac sterwnikow z dyskietki. Bez wylaczenia nie bedzie nam widzialo dysku przy instalacji.
pozdrawiam
Kruszyn
Dodano
11.01.2006 13:41:33
Moźe i tak ale wolałbym źeby chodził na SATA...
Jako sytemowy moźe nie wiele ale powinien szybciej działać...
naugrim
Dodano
22.12.2005 17:08:07
chodiz o zainstalowanie windowsa na dysku sata tak??? kupilem kompa tez dysk sata i instaluje a tu nie wykrywa wiec wszedelm do biosu i tam jest gdzies opcja od SATA i zmienilem na IDE i poszlo moze o to chodzi
Fala
Dodano
22.12.2005 14:19:47
naugrim:

Tylko kiedy bootuje z płytki winXP tylko z tym dyskiem to mówi, źe nie ma źadnych dysków...
Kiedy odpalam instalke z podpiętym dyskiem z systemem to widzi tylko ten jeden...

No to pewnie dyskietkę ze sterownikami do kontrolera SATA musisz instalatorowi podać (F6 na początku instalacji). Masz ją albo dołączoną do płyty głównej, albo sam musisz sobie zrobić (w instrukcji do płyty głównej powinno być napisane jak to zrobić).

naugrim:
Fdisk wogule dziwne rzeczy wyświetla o tym dysku...

Bo pewnie wersja fdiska zła i nie w pełni obsługuje dyski > 64 GB (o czym na forum juź pisano – być moźe nawet linki podawano do wersji poprawnie obsługującej dyski większe od 64 GB)

Tak na marginesie wspomnę jeszcze abyś poczytał o adresowaniu 48–bitowym i wpisie EnableBigLBA – przejrzyj forum źebyś się nie zdziwił ;)
Żółty
Dodano
22.12.2005 13:36:46
Witam...

To ja się jeszcze podepne bo mam podobny problem...
Kupiłem dysk Seagate 200GB 7200rpm 8MB SATA Barracuda...
Na osobnym dysku (ATA) mam normalnie (powiedzmy :/) działające WinXP Home (bez SP1 tylko dwie łaty)...
Na nowym dysku chce zainstalować ten sam system...
Ściągnełem ze strony seagate'a Disc Wizard pod Dos...
Odpaliłe kompa z podpiętym tylko nowym dyskiem ze stworzonych dyskietek do wizarda...
Bez problemu zrobiłem 4 partycje, 3x60GB–NTFS i 20GB–FAT32...
Odrazu przy tworzeniu były formatowane...
I teraz tak, pod winami które juź są widzi wszystkie partycje tak jak powinien...
Tylko kiedy bootuje z płytki winXP tylko z tym dyskiem to mówi, źe nie ma źadnych dysków...
Kiedy odpalam instalke z podpiętym dyskiem z systemem to widzi tylko ten jeden...
Fdisk wogule dziwne rzeczy wyświetla o tym dysku...
Więc nawet z nim nie startuje do niego...
To teraz pytanie czy próbować przy starcie instalki skorzystać z dyskietek seagate'a czy od płyty głównej czy jeszcze jak...?.?.?

Z góry dzięki za wszelką pomoc...
naugrim
Dodano
22.12.2005 13:26:52
Więc tak... mimo wcześniejszego zainstalowania sterownika w menadrzeźe urządzeń występował konflikt w "RAID" ponownie z tej lokalizacji zaznaczyłem aktualizuj sterownik, kreator pobrał go ponownie z CD Motherboard i konflikt urządzenia zniknął. Teraz dysk SATA jest juź widoczny w zarzadzaniu dyskami i mogę przystąpić do dalszej częsci, czyli formatowania. Jak widać nie jest potrzebny sterownik z dyskietki.

Wielkie dzięki za pomoc!
DOMINOS
Dodano
20.12.2005 17:46:07
Zworka jest ustawiona na "włączony"
do płyty głównej jest CD z następującymi sterami:

Sillicon Image Srial ATA Driver – txt

Sillicon Image Srial ATA Utility – sterownik

Sterownik jest zainstalowany, kiedy wybieram z programów "SATARid" pojawia się komunikat "Aplication is already running" co robię nie tak ??
DOMINOS
Dodano
20.12.2005 17:09:22
Sprawdź czy wogóle masz ten kontroler włączony. Tam na płycie obok niego powinna być zworka która go włącza i wyłącza.
Anathema
Dodano
20.12.2005 16:52:11
Jest moźliwość – sterowniki do kontrolera SATA masz zainstalowane ?? Jeźeli nie to zainstaluj – najzdrowiej z płyty CD dostarczonej razem z płytą główną.
Żółty
Dodano
20.12.2005 16:43:43
Doczytałem pare wiadomości na ten temat, z tego co wiem sterowniki trzeba mieć na dyskietce podczas instalacji systemu, niestety nie działa mi napęd FDD, więc pytam czy jest moźliwość dołączenia dysku SATA pod działającym juz systemem ??
DOMINOS
Dodano
20.12.2005 16:40:47
No właśnie nie jest widziany "wogóle" nie ma komunikatu ze wykryto nowy sprzęt... a takźe w menadrzer/zaźadzaj dyskami/ go nie widac. Dysk pracuje bo się grzeje i go słychać nic poza tym.
SEAGAE Baracucda.
DOMINOS
Dodano
20.12.2005 15:59:20
Pytanie – gdzie nie jest wykrywany ten dysk ?? W Menadźerze urządzeń jest ?? Moźe trzeba tylko Zarządzanie dyskami odpalić i partycje potworzyć ...
Żółty
Dodano
20.12.2005 15:51:39
Do dysku źadnej dyskietki nie dostałem, czyli bede musiał poszukać w internecie, ale za to w sterach z płyty jest tam jakiś soft do tego. wiec nie wiem teraz z którego mam skorzystać ?? z płyty czy z HDD ?? Pozatym chciałbym go widziec jako dysk dodatkowy, nie systemowy i zpartycjonować go wczesniej.
DOMINOS
Dodano
20.12.2005 15:48:07
Nie jestem pewny ale moze terzeba zainstalowac jeszcze raz system i przy instalacji ( jak dostales taka dyskietke do dysku to trzeba ja wlazyc) to bedzie zaraz po odczytaniu plyty windowsa i pobierze z tej dyskietku wszystkie dane.
michal171
Dodano
20.12.2005 15:35:01
tzn. przy instalacji windy nie podawalem tych sterów bo jeszcze nie miałem wtedy HDD SATA, jest on podłączony a system pracuje na innym HDD na ATA. Chce ten SATA najpierw sformatować, ustalić partycje, a potem dopiero ustawic go jako systemowy. Stery z motherboarda zainstalowałem, ale nie wiele to dało, nie wiem czy ściagać jakieś stery konkretnie pod ten dysk czy jak ??
DOMINOS
Dodano
20.12.2005 15:28:36
A ładowałeś sterowniki przy instalacji windowsa, pyta tam w czasie ładowania plików czy zainstaloiwać sterowniki raid innej firmy trzeba nacisnąć (dokładnie nie pamiętam) F6 i załadować stery z dyskietki.
Te stery powinny być na CD do płyty głównej (u mnie było takie coś w autostarcie oprogramowania do motherboarda) a jak nie ma to na necie trzeba poszukać.
Zrobisz to i powinno pójść bez problemu!!!
domel
Dodano
20.12.2005 14:55:34
DOMINOS
Dodano:
20.12.2005 14:47:33
Komentarzy:
17
Strona 1 / 1