problem z pulpitem
czesc rodacy mam maly problem z pulpitem – mianowicie jakis czas temu mialem normalny pulpit ze skrotami wszystkich moich programow. Az tu pewnego dnia otwieram komputer a tu znikla tapeta i mam tylko kilka ikonek na pulpicie . Jak przegladalem foldery na kompie to wszystkie ikonki mam zgromadzone w folderze dokuments and settings Patryk , natomiast w folderze dokuments and settings all users windows jest to co mam teraz na pulpicie. Jak mam powrocic do dawnej tapety ?
pozdrawiam
pozdrawiam
Odpowiedzi: 9
uruchomilem to co kazales i mam prawa dostepu,
MetaVirus co i gdzie mam wkleic = wybacz mi , ale wytlumacz mi to bardziej lopatologicznie :D co mam zrobic
MetaVirus co i gdzie mam wkleic = wybacz mi , ale wytlumacz mi to bardziej lopatologicznie :D co mam zrobic
W takim razie w okienku Uruchom w Menu Start wpisz frazę %userprofile% i sprawdź, czy posiadasz prawa dostępu do katalogu pulpitu.
patiki:
(...) nie mozna uzyskac dostepu w sieci % userprofile%\pulpit :cry:
Ta spacja tam to literówka czy rzeczywistość ?? Bo jak rzeczywistość to jeszcze raz wpisy posprawdzaj ...
No to teraz sie zastosuj do mojych powyźszych dwóch postów :)
sprawdzilem klucze w rejestrze – wszedzie jest tak jak napisales %USERPROFILE% . Na domiar zlego kiedy probuje cos zainstalowac i utworzyc skrot na pulpicie pojawia sie komunikat – nie mozna uzyskac dostepu w sieci % userprofile%\pulpit :cry:
MetaVirus, po co ta cała zabawa? Nie wystarczy po prostu z menu kontekstowego wybrać pozycję Edytuj?
Patiki – spróbuj uźyć Przywracania systemu; jeźeli zawiedzie, przejdź w rejestrze do kluczy HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\User Shell Folders oraz HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Shell Folders sprawdzając, czy podane tam ścieźki faktycznie odnoszą się do Twojego profilu (zwróć w szczególności uwagę na wartość Desktop; w zapisach w \User Shell Folders zamiast nazwy konta napotkasz zmienne %USERPROFILE%).
Patiki – spróbuj uźyć Przywracania systemu; jeźeli zawiedzie, przejdź w rejestrze do kluczy HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\User Shell Folders oraz HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Shell Folders sprawdzając, czy podane tam ścieźki faktycznie odnoszą się do Twojego profilu (zwróć w szczególności uwagę na wartość Desktop; w zapisach w \User Shell Folders zamiast nazwy konta napotkasz zmienne %USERPROFILE%).
W Opcjach folderów –> widok odznacz "Ukryj rozszerzenia znanych typów plików" i zmień ciąg reg na txt w nazwie tego utworzonego pliku.
Wtedy wklej tu jego zawartość
Wtedy wklej tu jego zawartość
nie dziala :( chyba ze zrobilem cos zle
otworzylem wspomniany klucz , zedytowalem go i zapisalem jako plik o nazwie txt, potem dwa razy kliknalem nan – sytem zapytal sie czy dodac plik do rejestru j a ze tak i nic . Dalej jest tak jak bylo
otworzylem wspomniany klucz , zedytowalem go i zapisalem jako plik o nazwie txt, potem dwa razy kliknalem nan – sytem zapytal sie czy dodac plik do rejestru j a ze tak i nic . Dalej jest tak jak bylo
start –> uruchom –> regedit –> OK
klucz: HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies (prawym klikiem na ten ostatni i wybierasz eksportuj. Zapisujesz pod rozszerzeniem txt i wklej tu zawartość utworzonego pliku
klucz: HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies (prawym klikiem na ten ostatni i wybierasz eksportuj. Zapisujesz pod rozszerzeniem txt i wklej tu zawartość utworzonego pliku
Strona 1 / 1