Problem z przerwaniami i zarządzaniem energią

Proszę o pomoc :( Mam problem z nowym kompem znajomego któremu zainstalowałem XP (MSI KT4AV,HDD 80GB, SBLive,RAM 512 MB, Radeon 9200 128MB). Otóź okazało się, źe sprawdzając opcje klawiatury i myszy w menedźerze urządzeń nie ma opcji "zarządzanie energią". Pomimo odpowiednich ustawień w biosie (wake up by keyborad –> any key), nie moźna uruchomić komputera z klawiatury. Co więcej, w menedźerze urządzeń w opcjii "Zasoby płyty głównej" w zakładce "Zasoby" wyświetla się "lista urządzeń powodujących konflikty: Zakres We/Wy 0800 – 087F uźywane przez: zegar systemowy CMOS/czsu rzeczywistego, Standardowa klawiatura 101/102 klawisze lub Microsoft Natural Keyboard PS/2, głośnik systemowy, czasomierz systemowy, kontroler DMA"
Wiem, źe często system potrafi współdzielić przerwania, ale w tym przypadku to chyba za duźo tychźe konfliktów . Co zrobić, aby móc korzystać z klawiatury przy włączaniu kompa?

Odpowiedzi: 4

Sorki za upierdliwość, ale i wszystko w opcjach zasilania jest powłączane...Problem występował przed instalacja klawiatury (Samsung multimedia keyboard) jak i po zainstalowaniu sterowników Samsunga. Zaznaczę, iź ja równieź, jak i znajomy, posiadam klawiaturę Samsunga i nie mam z nią źadnych problemów...Moźe to jakaś wada ukryta fabryczna klawiatury albo coś z płytą główną ? Ręce opadają...ogólnie kompik kolegi chodzi jak burza...tylko te problemy "energetyczne" nie dają spokoju...
Robert74
Dodano
02.01.2004 20:30:10
Pozostaje jeszcze APM (Advanced Power Management Support) – powinienes znalezc w Panelu sterowania, jesli nie masz zalaczone. http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;en–us;Q307525

Ale i tak wydaje mi sie, ze to byc moze sterowniki tej klawiatury.
EL NINO
Dodano
02.01.2004 20:14:57
Odpowiednie funkcje w biosie są włączone, a komputer z systemem XP jest ustawiony jako "Jednoprocesorowy komputer z interfejsem ACPI". Problem jest nadal aktualny...złośliwość rzeczy martwych...
Robert74
Dodano
02.01.2004 20:03:14
Sprawdz w biosie czy masz zalaczona obsluge ACPI, a pozniej w menedzerze urzadzen, czy komputer przypadkiem nie jest oznaczony jako "Standardowy PC".
EL NINO
Dodano
02.01.2004 19:47:48
Robert74
Dodano:
02.01.2004 15:27:56
Komentarzy:
4
Strona 1 / 1