Problem z podkreceniem procesora –––––––––––––––> HELP
Mam problem z podkreceniem procka. Mam Athlona XP 1800+(1533MHz) na rdzeniu Palomino(sa jednymi z najlepiej podkrecajacych sie) 512 MB DDR i plyte ECS K7VTA3 KT333 v.3.0d z chipsetem VIA. I Gdy podkrecam go programowo do 1620 MHz (z 1533) to juz zaczyna swirowac i sie wieszac. Wiatrak mam chyba dobry, duzych rozmiarow. Czy to wina plyty ?
Program jest bardzo dobry, chwalony przez rozne czasopisma. W biosie mam zablokowana mozliwosc podkrecania, a dokladnie mam tylko 1 opcje. Zmieniam tu na 1900+ i tez zaczyna wariowac.
Program jest bardzo dobry, chwalony przez rozne czasopisma. W biosie mam zablokowana mozliwosc podkrecania, a dokladnie mam tylko 1 opcje. Zmieniam tu na 1900+ i tez zaczyna wariowac.
Odpowiedzi: 4
Problem moźe równieź z pamięcią być. Do tego co pisał Rebe dodam tylko, źe jak Twoja pamięć niemarkowa jest, to podkręcanie FSB moźe na nią wpływ niekorzystny mieć i wieszać system.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
I tak musze zmienic wreszcie plyte glowna. Co do temperatur to wiem tylko, ze procesora jest w normie, a innych nie znam.
ECSy nie są demonami podkręcania :wink:
Poza tym sprawdź temperatury proca,chipsetu i napięcia na zasilaczu.
Poza tym sprawdź temperatury proca,chipsetu i napięcia na zasilaczu.
Moźe i Twój procesor daje się podkręcać, ale podniesienie szyny, na kórej pracuje skutkuje podniesieniem jej dal AGP/PCI/IDE – przy odrobinie szczęścia czekają cię tylko zwieszki systemu i restarty przy jego braku wyrzucenie dysku na smietnik.
Ps.
Procesory z tym jadrem były – w stosunku do TB i T – znacznie gorzej "podkręcalne".
Ps.
Procesory z tym jadrem były – w stosunku do TB i T – znacznie gorzej "podkręcalne".
Strona 1 / 1