Problem z płytą główną
Pracowałem sobie na kompie i nagle system mi sie zwiesił. zresetowałem kompa i procesor przetaktował mi sie z 1GHz na 667MHz. Odpaliłem BIOS i zmieniłem taktowanie na 1ghz. zapisałem ustawienia i po ponownym uruchomieniu chciałem uruchmić windowsa i po przeskanowaniu wszystkich partycji nie uruchmił sie tylko sie zawisił. Postanowiłem zresetowac BIOS wyciągając baterie. Po uruchomieniu ponownym wyskoczyły mi komendy
CMOS setting wrong
CMOS memory size wrong
Press F1 to run setup
press F2 to load defoult values and continue
Nacisnąłem F1 i nic sie nie wydarzarzyło
wiec nacinąłem F2 i wyswietliła sie informacja
Mac address are invalid in both APC and DMI
Po tym haśle nacisnąłem F1 i odpalił się LILO (na liście mam do wyboru win xp i mandrake linux)
windows wogóle sie nie odpala a linux skanuje partycje i pracuje prawidłowo.
Problem tkwi w tym źe nie moge odpalic BIOSa i ustalić jego parametrów.
Dlaczego linux działa prawidłowo a windows nie?
Wczesniej miałem problemy z płytą głównąm, miała jakąś usterke i czasami sie zwieszała.
czy jest jakis rozwiązanie tego problemu czy poprostu mam zbierac kase na nową płyte.
Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi.[/i]
CMOS setting wrong
CMOS memory size wrong
Press F1 to run setup
press F2 to load defoult values and continue
Nacisnąłem F1 i nic sie nie wydarzarzyło
wiec nacinąłem F2 i wyswietliła sie informacja
Mac address are invalid in both APC and DMI
Po tym haśle nacisnąłem F1 i odpalił się LILO (na liście mam do wyboru win xp i mandrake linux)
windows wogóle sie nie odpala a linux skanuje partycje i pracuje prawidłowo.
Problem tkwi w tym źe nie moge odpalic BIOSa i ustalić jego parametrów.
Dlaczego linux działa prawidłowo a windows nie?
Wczesniej miałem problemy z płytą głównąm, miała jakąś usterke i czasami sie zwieszała.
czy jest jakis rozwiązanie tego problemu czy poprostu mam zbierac kase na nową płyte.
Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi.[/i]
Odpowiedzi: 8
Chodzi o rewizję tzn. wersję płyty głównej,były dwie.
Sprawdzisz to Everestem :
http://www.lavalys.com.hk/products/everesthome.asp
Uszkodzenie przez wirus jest raczej mało prawdopodobne chociaź moźliwe.
Ale upgrade nigdy nie zaszkodzi.
Sprawdzisz to Everestem :
http://www.lavalys.com.hk/products/everesthome.asp
Uszkodzenie przez wirus jest raczej mało prawdopodobne chociaź moźliwe.
Ale upgrade nigdy nie zaszkodzi.
własnie przed chwilą dowiedziałem sie od kolesia źe moźe wirus skasował mi BIOS i trzeba go flashowac. ide sprawdzic wersje Biosu jesli to istotne.
zaraz ci napisze jaka to wersja.
zaraz ci napisze jaka to wersja.
chodzi ci o wersje biosu?
jesli tak to jak to sprawdzic?
bedziesz musiał poczekac około 1h na odpowiedź bo nie pisze z domu i musze isc do domu sprawdzic.
Przepraszam cie źe zawracam ci głowe ale musze ten problem rozwiązac jeszcze dzis.
jesli tak to jak to sprawdzic?
bedziesz musiał poczekac około 1h na odpowiedź bo nie pisze z domu i musze isc do domu sprawdzic.
Przepraszam cie źe zawracam ci głowe ale musze ten problem rozwiązac jeszcze dzis.
Wyciągnij baterię i idź na piwo albo dwa 1h :wink:
Jakiej wersji jest ten ECS ?
1.1,1.3 ?
To istotne.
Jakiej wersji jest ten ECS ?
1.1,1.3 ?
To istotne.
wystarczy wpisac to polecenie i mac sie wyświetli?
BIOS resetowałem zworką i baterią (baterie wyciągnąłem gdzieś na około 1 lub 2 minuty) Trzeba ją wyciągać aź na 0,5 godziny czy moze sie pomyliłes?? Aź na tak długo??
Co do upgrade BIOSa to znalazłem strone z nowym BioSem jest to ta stronka:
http://www.ecs.com.tw/ECSWeb/Downloads/ProductsDetail_Download.aspx?CategoryID=1&Typeid=4&detailid=192&DetailName=Bios&DetailDesc=K7S5A(3.1)&MenuID=35&LanID=0
Nie wiem co mam wybrać jest tego tak duźo.
Jesli sie na tym znasz to prosze o pomoc.
jeśli chodzi o tą płyte to jest to:
ECS K7S5A
BIOS: AMI BIOS
BIOS resetowałem zworką i baterią (baterie wyciągnąłem gdzieś na około 1 lub 2 minuty) Trzeba ją wyciągać aź na 0,5 godziny czy moze sie pomyliłes?? Aź na tak długo??
Co do upgrade BIOSa to znalazłem strone z nowym BioSem jest to ta stronka:
http://www.ecs.com.tw/ECSWeb/Downloads/ProductsDetail_Download.aspx?CategoryID=1&Typeid=4&detailid=192&DetailName=Bios&DetailDesc=K7S5A(3.1)&MenuID=35&LanID=0
Nie wiem co mam wybrać jest tego tak duźo.
Jesli sie na tym znasz to prosze o pomoc.
jeśli chodzi o tą płyte to jest to:
ECS K7S5A
BIOS: AMI BIOS
Wiersz poleceń i polecenie ifconfig –a lub ifconfig
To ciekawe źe Linuch odpala a bios nie.
Jak resetowałeś bios ?
Baterią?
Zworką ?
Jeźeli baterią jak długo była wyciągnięta ?
Minimum to 0,5 h a i dłuźej nie zaszkodzi ?
Lepszym rozwiązaniem jest reset zworką,która to pewnie pisze w manualu.
So do upgrade biosa.
Wchodzisz na stronę producenta,ściągasz bios,program flashujący,tworzysz dyskietkę z plikami rozruchowymi,kopiujesz progsa i bios na dyskietkę.
Jeźeli to jakaś nowsza płyta niektórzy producenci udostępniają programy flashujące z poziomu systemu.
To ciekawe źe Linuch odpala a bios nie.
Jak resetowałeś bios ?
Baterią?
Zworką ?
Jeźeli baterią jak długo była wyciągnięta ?
Minimum to 0,5 h a i dłuźej nie zaszkodzi ?
Lepszym rozwiązaniem jest reset zworką,która to pewnie pisze w manualu.
So do upgrade biosa.
Wchodzisz na stronę producenta,ściągasz bios,program flashujący,tworzysz dyskietkę z plikami rozruchowymi,kopiujesz progsa i bios na dyskietkę.
Jeźeli to jakaś nowsza płyta niektórzy producenci udostępniają programy flashujące z poziomu systemu.
Sorry ale jesli chodzi o te sprawy to ja jestem kompletnym laikiem. Mógłbys mi napisać gdzie sprawdzic w linuxie ten mac. Jesli chodzi o wyłączenie karty to nie moge dostac sie do BIOSu. w tym jest problem. a jak zrobic flash biosu??
Co do komunikatu to prawdopodobnie szlag trafił ustawienia karty sieciowej (zintegrowanej).
Pi odpaleniu Linuxa zobacz jaki masz mac adres,moźesz teź wyłączyć karte w biosie.
Jeźeli resety i deflautowe ustawienia nie pomagają zrób flasha biosu.
Baterii teź nie zaszkodzi wymienić.
Pi odpaleniu Linuxa zobacz jaki masz mac adres,moźesz teź wyłączyć karte w biosie.
Jeźeli resety i deflautowe ustawienia nie pomagają zrób flasha biosu.
Baterii teź nie zaszkodzi wymienić.
Strona 1 / 1