problem z panelem sterowania
Przeglądałem to forum (moźe przegapiłem), ale nie znalazłem rozwiązania mojego problemu – miałem kłopoty z konfiguracją sieci (przyczyna okazał się drugi komp)i myśląc, źe nie mam włączonej jakiejś potrzebnej do tego usługi, zainstalowałem NetWare – windows pomyślał, źe jest członkiem jakiejś domeny i zmienił mi sposób logowania do systemu, zamykania itd – zamiast powitalnego ekranu z uźytkownikami – okienko z tekstem uźytkownik+hasło – odinstalowanie NetWare nie pomogło, więc chcąc przywrócić stary sposób logowania przywróciłem system do wcześniejszego stanu (instalacja czegoś tam) – nie podejrzewałem xp o takie kabarety, ale przywracanie nie powiodło się (komunikat, ze źadne zmiany nie zostały wprowadzone), zamiast tego windows zduplikował mi wszystkie ikony na pulpicie, w menu start, a co gorsza, teź w panelu sterowania (załączm screena) – o ile kopie skrótów z pulpitu i menu start mogłem usunąć ręcznie, nie potrafię tego zrobić w panelu sterowania. Mój windows jest zaktualizowany do sp2 i dalej, chroniony przez kasperskiego z aktualizowana pare razy dziennie bazą – więc przyczyną problemu nie powinny być wirusy czy trojany. W tym momencie poza bałaganem w panelu sterowania system jest w miarę stabilny. Za panel sterowania odpowiadaja chyba jekies klucze w rejestrze...
Jak przywrócić stary sposób logowania? Jak posprzątać w panelu sterowania? Nie chce mi się przeinstalowywać windy i wdzięczny byłbym za pomoc.
Pozdrawiam.
Co ma wisieć nie utonie – uźytkownik o windowsie...
Jak przywrócić stary sposób logowania? Jak posprzątać w panelu sterowania? Nie chce mi się przeinstalowywać windy i wdzięczny byłbym za pomoc.
Pozdrawiam.
Co ma wisieć nie utonie – uźytkownik o windowsie...
Odpowiedzi: 8
Witam. Jestem zielony w komputerowaniu :) wiec mam pytanie: Jak odinstalowac klienta netware?
Niestety. To wlasnie roznica miedzy tymi systemami. Chociaz sporo mozna uzyskac w konfiguracji udostepniania, odpalajac Home w trybie awaryjnym z obsluga sieci.Andrioosha:
...a moźe tak jest pod kaźdym home?
IMO jeśli moźna niepotrzebny tutorial wystarczy zapoznać się z
http://forum.infojama.pl/viewtopic.php?t=12707
http://forum.infojama.pl/viewtopic.php?t=12707
To było proste – aź głupio, źe sam na to nie wpadłem – panel sterowania – konta uźytkowników – zmień sposób logowania i źadnego głebokiego grzebania w systemie – znajomy ekran podczas startu powrócił. Czasem wydaje się, źe jakiś problem mozna rozwiązać tylko w sposób trudny i skomplikowany, gdy rozwiazanie jest prościutkie... Thanx za info. I ostatnie pytanie – nie znasz EL NINO – bądź inni odwiedzający to forum nie znacie – jakiegoś dobrego tutoriala o zagadnieniach sieciowych pod xp? Najlepiej po polsku? Chodzi mi o konfigurację drugiego kompa, z którym spięty jestem siecią – stoi na nim xp home edition z fat32 na dyskach – komp udostępnia mi połączenie internetowe – niestety po kaźdym restarcie tamtego kompa sieć przestaje chodzić i trzeba dziwnych zabiegów, aby ją ponownie uruchomić (np ponowne uruchomienie kreatora sieci i restart lub przeinatslowanie klienta M$ Network i restart). Poza tym nie mogę się wbić na tamten komp do folderów udostępnionych (komunikat, źe nie mam uprawnień), podczas gdy moje pliki udostępnione są stamtąd widoczne bez problemu. System na tym kompie wydaje się dziwnie ograniczony (nie wiem kto i jak go instalował, ale brak tam na przykład grup i uźytkowników w narzędzia administracyjne/zarządzanie komputerem – a moźe tak jest pod kaźdym home? ...zawsze jechałem na pro więc nie wiem...) Mam ochotę przeinstalowac tamtego windowsa i zastąpić go pro, ale mejbi da się obejść bez tak radykalnych kroków... Moźe to juź problem na kolejny temat forum, w kaźdym razie – pozdrawiam.
To logowanie – nie da sie tego zmienic w Uźytkownicy – "Zmień sposób logowania" z Panelu sterowania ? Albo w gpedit.msc (z Uruchom).
Dzięks za pomoc – jesli idzie o panel sterowania – warto wiedziec o plikach *.cpl – rzeczywiście były powielone – poskutkowało – jeśli chodzi o logowanie – odinstalowałem klienta, przeinstalowałem kartę sieciową – bez skutku, z drugiej strony zaczynam sie juź przyzwyczajać do nowego logowania windy... Pozdrawiam.
Odinstalowales sam protokol Novelowy ? A klienta ? Czy w okienku pod protokolami masz domyslnego klienta – Klienta sieci M$ Networks ? Jesli tak, usun to polaczenie, usun z menedzera urzadzen sterowniki sieciowki i zrestartuj kompa. Niech sobie zainstakuje siec od nowa.Andrioosha:
odinstalowanie NetWare nie pomogło (...) Jak przywrócić stary sposób logowania?
Sprawdz sobie czy na C: nie pojawily Ci sie podwojne pliki *.cpl (to pliki elementow Panelu sterowania) po tym nieudanym przywracaniu.Andrioosha:
Jak posprzątać w panelu sterowania?
Czy bawiłeś się jakimś tweakerem?
Strona 1 / 1
We właściwościach połączenia sieciowego go usuniesz.<br>
Rzeczywiscie :) dzieki :)<br>