Problem z otwieraniem folderów
Od pewnego czasu nie mogę po ludzku (klikając 2x) otworzyć foldera z plikami
(system Windows XP). Podkreślam, źe nie dotyczy to plików i programów.
Otóź kiedy kliknę 2x w folder, to otwiera się okno Wyniki wyszukiwania.
Natomiast kiedy zaznaczę dowolny folder i otworzę menu Plik, widzę aktywne
Wyszukaj. W/g mnie aktywne winno być Otwórz i nie mam pojęcia jak to uaktywnić.
Teraz źeby otworzyć foder muszę go zaznaczyć i z menu Plik wybrać Otwórz, lub
z prawego klika wybrać Otwórz. Trochę skomplikowane.
Pozdrawiam
Krzysiek.
(system Windows XP). Podkreślam, źe nie dotyczy to plików i programów.
Otóź kiedy kliknę 2x w folder, to otwiera się okno Wyniki wyszukiwania.
Natomiast kiedy zaznaczę dowolny folder i otworzę menu Plik, widzę aktywne
Wyszukaj. W/g mnie aktywne winno być Otwórz i nie mam pojęcia jak to uaktywnić.
Teraz źeby otworzyć foder muszę go zaznaczyć i z menu Plik wybrać Otwórz, lub
z prawego klika wybrać Otwórz. Trochę skomplikowane.
Pozdrawiam
Krzysiek.
Odpowiedzi: 7
moze to bedzie rozwiązaniem:
Panel sterowania=>> Opcje folderów=>> Typ plików wyszukaj Folder następnie zaawansowane i według kolejności powinno być:
explorer
open
Panel sterowania=>> Opcje folderów=>> Typ plików wyszukaj Folder następnie zaawansowane i według kolejności powinno być:
explorer
open
Ten fix to akurat nie moje dzielo, a przeklejka z któregoś z tematów na forum, bodaj Pawek go robił.
Komenda z uruchom na 99% procent powinna sprawę wyjaśnić. Ten fix jest do poprawienia w takim wypadku, pozniej sie tym zajmę.
Inne moźliwosć to klucz: HKEY_CLASSES_ROOT/Directory/shell i jego wartosć domyślna, powinna mieć w danych "none"
P.S. Pełnego fixa raczej trudo jest zrobić, bo niektóry instalują np. WinRar'a który dodaje swoje pozycje do menu konkekstowego.
Komenda z uruchom na 99% procent powinna sprawę wyjaśnić. Ten fix jest do poprawienia w takim wypadku, pozniej sie tym zajmę.
Inne moźliwosć to klucz: HKEY_CLASSES_ROOT/Directory/shell i jego wartosć domyślna, powinna mieć w danych "none"
P.S. Pełnego fixa raczej trudo jest zrobić, bo niektóry instalują np. WinRar'a który dodaje swoje pozycje do menu konkekstowego.
A próbowałeś juź dodać jak w FAQ radzili ?
Bobi:
Bardzo fajnie, ale do przyklejonego w tym dziale FAQ nie zajrzałeś. Tam znajdziesz odpowiedz.
OK. Ale po zapoznaniu się z wypowiedzią:
http://niusy.onet.pl/niusy.html?t=artykul&group=pl.comp.os.ms–windows.winnt&aid=37368362
nie wiem co o tym myśleć.
Krzysiek.
– czy powstały w ten sposób plik rzeczywiście mogę nazwać tak jak podano: "nazwa.reg" ?
a mozesz go nazwac jak ci sie tylko podoba, z rozszerzeniem .reg
co trzeba zrobić źeby ten plik dodać do rejestru?
Zrobic Klik, Klik i gdy ujrzysz pytanie odpowiedziec na nie twierdzaco
Bobi:
Bardzo fajnie, ale do przyklejonego w tym dziale FAQ nie zajrzałeś. Tam znajdziesz odpowiedz.
–––––––––
Wielkie dzięki, znalazłem odpowiedź na FAQ, z tym , źe mam jeszcze trochę wątpliwości:
– czy powstały w ten sposób plik rzeczywiście mogę nazwać tak jak podano: "nazwa.reg" ?
– co trzeba zrobić źeby ten plik dodać do rejestru?
Serdeczne dzięki za podpowiedź.
Krzysiek.
Strona 1 / 1