Problem z otwarciem dokumentów MS Office

Zwracam się do znawców tematu z prośbą o pomoc.

Za kaźdym razem jeśli chcę otworzyć jakiś dokument, czy to Word, czy Excel to ładuje mi się tylko sam program "na pusto" a nie konkretny dokument. Aby dotrzeć do tego dokumentu muszę wybrać opcję "otwórz plik" i pokazać na nowo co chcę otworzyć.
Nic nie zmieniałam w ustawieniach i nie mam pojęcia czym to jest spowodowane. Przeinstalowałam całego Offica ale i to nie pomogło :(

Moźe nie jest to powód do załamania nerwowego, jednak uciąźliwość tej sytuacji jest duźa i na dłuźszą metę bardzo męcząca.

Jeśli ktoś mógłby mi pomóc to będę bardzo wdzięczna.
Pozdrawiam :)

Odpowiedzi: 15

Witam jeszcze raz... wreszcie znalazłam przyczynę moich problemów. Przyczyna ma na imię Lovesan i jest robakiem. Jednym z objawów jego posiadania jest problem w funkcjonowaniu aplikacji MS Word, Excel oraz Outlook. Ja na szczęście mam juź czysto i wszystko ładnie działa, więc jeśli ktoś będzie miał podobne problemy niech poszuka najpierw czy nie ma intruza w systemie.
Pozdrawiam wszystkich :)
Bilka
Dodano
31.01.2006 20:03:51
Dla spokoju sumienia dysk sprawdziłam, błędów zero... więc jest to jakiś powód do radości :)

Co do wyłączenia antyvira, teź sprawdziłam... nic to nie zmienia w całym układzie i dokumenty nadal muszę otwierać pokazując ścieźkę dostępu... ehhh :(
Bilka
Dodano
24.11.2005 19:11:16
Pewnie nie pomoźe ale i nie zaszkodzi (chyba).
Wyłącz antyvira i uruchom dokument officowski.
Pozdrawiam
Trebor
Dodano
17.11.2005 22:37:02
chkdsk /r zrób – choćby dla spokoju sumienia. Resztę, skoro jedno konto działa dobrze, odpuść do czasu napisania i obronienia pracy. Komputery i systemy mają to do siebie, źe lubią się psuć wtedy gdy są najbardziej potrzebne – zrób sobie więc kopię zapasową swojego dyplomu (wtedy prawie na pewno się nic nie stanie ;) ).
Żółty
Dodano
17.11.2005 22:07:08
Boję się, źe nie znając się za dobrze na "tych sprawach" namieszam sobie mocniej. Czy jest jakaś inna moźliwość źeby dowiedzieć się co się stało z tym officem, czy to juź zanosi się na większy problem?

piszę pracę magisterską i nie chciałabym za bardzo eksperymentować...
Bilka
Dodano
17.11.2005 20:18:04
Sprawdź dysk pod kątem błędów – chkdsk /r –> odpowiedz twierdząco na pytanie czy zrobić skanowanie przy następnym uruchomieniu systemu i uruchom ponownie komputer.

Zrób sobie kopię zapasową katalogu Documents and Settings\Administrator, następnie usuń całą jego zawartość (włącz sobie wcześniej pokazywanie ukrytych plików i folderów oraz nakaź pokazywanie plików chronionych przez system – wszystko to w opcjach folderów –> widok) i przegraj do tego katalogu zawartość folderu Documents and Settings\Default User i spróbuj się zalogować ponownie na konto administratora.
Żółty
Dodano
17.11.2005 15:12:12
Błędy podczas przelogowania nie miały konkretnej swojej nazwy. Dołączam załączniki z informacjami o nich.
Bilka
Dodano
17.11.2005 14:55:19
Hmmm
Sprawdź Podgląd zdarzeń (Start –> Uruchom –> eventvwr.msc) czy nie ma jakichś błędów/ostrzeźeń pojawiających się w czasie, kiedy próbujesz się zalogować na to inne konto. Sprawdź teź czy w trybie awaryjnym da radę zalogować się na to inne konto.
Żółty
Dodano
17.11.2005 13:11:44
właśnie nic nie wyświetla... podana jest tylko informacja o tym w trakcie kiedy chcę się przelogować.
Bilka
Dodano
17.11.2005 12:15:29
A nie wyświetla czasem nazwy tego pliku ?? Jeźeli tak to podaj ją.
Żółty
Dodano
17.11.2005 11:48:24
Masz się ze mną :)

więc tak, załoźyłam nowe konto (raz jako administrator a raz jako gość) i co się okazało?... źe w ogóle nie mogę się przelogować na te nowo załoźone. Podcza próby wyświetlił się komunikat o tym, źe system nie moźe przelogować uźytkownika, poniewaź nie moźe odnaleźć jakiegoś pliku.

Zastanawiam się czy przypadkiem nie jest to jakiś wirus a moźe jakaś większa usterka... tylko czemu dotyczy to Offica?, poza tym jak sprawdzam na wirusy nic nie zostaje wykryte.

Tak przy okazji to bardzo dziękuję za pomoc jakiej do tej pory mi udzieliłeś :)
Bilka
Dodano
17.11.2005 11:46:33
Zaloguj się na inne konto (jak nie masz to załóź tymczasowo) i sprawdź czy będzie wszystko dobrze.
Żółty
Dodano
17.11.2005 01:04:11
Niestety, równieź to nie pomogło. Nawet nie chciało nic doinstalować.

Moźe to problem typu "nierozwiązywalny" ?

Zaczynam juź z tego źartować więc to chyba ostatni krok przed desperacją :roll:
Bilka
Dodano
16.11.2005 17:30:30
Spróbuj jeszcze Start –> Uruchom –>
excel /unregserver
i enter a potem Start –> Uruchom –>
excel /regserver
i enter

Płytka z Officem moźe być potrzebna.
Żółty
Dodano
15.11.2005 16:11:05
Sprawdziłam to wszystko i jest dokładnie identycznie jak w Twoim opisie. Wydaje mi się źe problem moźe być w tym, źe program po prostu "nie widzi" scieźki dostępu do pliku i dlatego ładuje sam program czekając na dalsze instrukcje co ma otowrzyć. Ehh... najgorzej to się nie znać :(

hmmm... moźe to coś pomoźe jeśli dodam źe to wersja MS Office 2003

zauwaźyłam jeszcze jedną prawidłowość... za pierwszym razem gdy próbuję otworzyć dokument, program otwiera się "na pusto" ale jeśli kliknę na dany dokument drugi raz to otwiera się juź normalnie.
Bilka
Dodano
15.11.2005 15:25:57
Bilka
Dodano:
15.11.2005 13:29:20
Komentarzy:
15
Strona 1 / 1