Problem z odczytywaniem plyt w napedzie DVD LiteOn

Witam wszystkich serdecznie w nowym roku!

Od jakiegos czasu mam problem z odczytywaniem plyt CD, DVD w moim napedzie. Po wlozeniu plyty autostart nigdy nie dziala, a kiedy chce obejrzec jej zawartosc np, Exploratorem komputer "zalicza zwieche". Zauwazylem jednak, ze jak zostawie go na kilkadziesiat sekund do kilku minut to w koncu sie odswieza widok i wtedy dostep do plikow na cd/dvd jest normalny, do czasu zmiany plyty w napedzie. Jezeli chodzi o nagrywanie plyt cd/dvd nie z tym zadnych problemow.

Pozdrawiam,

Odpowiedzi: 10

...nie wiem gdzie lezal problem, wiem ze byl on nie we sprzecie, a w oprogramowaniu/sterownikach. Zainstalowalem ostatniemi czasy iTunes i napedy zaczely reagowac jak trzeba.
Pozdawiam.
woyteg
Dodano
20.12.2005 02:27:23
Spróbuj zmienic taśme na inną, moze to wina taśmy.

Pozmieniaj zworki w cd–romach. Czasem tak jest ze niby wszystko dobrze wykryte i tak sie dzieje... u mojej koleźanki nie chciało np. nagrywac cd, zmieniłem zworke z "master" na "slave" i 2 cdrom na "cable select" i śmiga jak nigdy:)
Podłącz tylko nagrywarke i sie pobaw zworkami (tylko 3 mozliwosci) i zobacz czy nie zadziała.
Jak to nie taśma, ani zworki, to pozostało szukac przyczyny w windowsie. Zobacz czy jakis program w stylu "InCD", "Nero" przy starcie sie nie zawiesza itp. moze to jakis program blokuje dostep do cd...
Renilps
Dodano
11.08.2005 15:54:49
Wracam do tematu...

Przeczytawszy i zastosowawszy sie do wszystkich rad znalezionych na forum, musze prosic o kolejne rady.
Podlaczylem drugi naped i ten "nowy" zachowuje sie podobnie. Pierwsza plyta po uruchomieniu komputera zachowuje sie bez zastrzezen. Kazda kolejna, w obojetnie ktorym napedzie, zwiesza explorera, nie odswieza widoku, etc. Oba napedy CD podlaczone sa do tej samej tazmy. Tasma jest wymieniona. Kazdy z napedow podlaczony osobno, zachowuje sie tak samo. Wykluczam wiec wade sprzetu.

Pozdrawiajac dziekuje z gory za pomoc,
woyteg
Dodano
30.07.2005 03:44:05
...chyba zrobilem juz wszystko co tylko mozliwe i dalej bez zmian. Czeka mnie wiec wycieczka z napedem do sasiada i sprawdzenie jak bedzie sie zachowywal na innym komputerze.

O wynikach mojej wycieczke nie omieszkam doniesc na forum.

Pozdrawiam,
woyteg
Dodano
04.01.2005 21:03:51
Ja mam we wszystkich kompach wyłączony autostart i wszystko gra z źadnymi napędami nie ma problemu,ale wszystko moźliwe.

Menadzer urządzeń – kontrolery IDE–pomocniczy kanał IDE–akcja–odinstaluj,restart kompa i zobacz.

Moźe jeszcze wgraj ASPI 4.71.2
JNJN
Dodano
04.01.2005 10:27:13
EL NINO swego czasu w jednym z topicow na jamie podawał, źe takie objawy występują przy wyłączonym autostarcie – brak odświeźania zawartości.
Rebe
Dodano
04.01.2005 08:07:06
sądze źe ide2 to
Pomocniczy
terminator
Dodano
03.01.2005 20:59:39
JN:
Uźywaj opcji zmień.

Celowo dodalem 'odpowiedz', aby temat pokazal sie w gornej czesci Nowych tematow na Forum.

JN:

Odinstaluj kanał IDE na którym podłączona nagrywara,restart i zobacz.
W biosie napędy i tryby ustaw na auto,zobacz w menadzeźe jak są ustawione.
Wymień taśme sygnałową.
Wyczyść napęd.
Sprawdz na innym kompie,moźe powoli jego koniec.

Zrobilem juz wczesniej wszystkie wymienione przez Ciebie czynnosci, oprocz odinstalowania kanalu IDE.
W menadzerze urzadzen mam tylko: Podstawowy kanal IDE, Pomocniczy oraz VIA BUS Master Ide Ctrl.
DVD podlaczone jest jako Master na IDE 2. Jak odinstalowac IDE2?
woyteg
Dodano
03.01.2005 20:52:30
Uźywaj opcji zmień.

Odinstaluj kanał IDE na którym podłączona nagrywara,restart i zobacz.

W biosie napędy i tryby ustaw na auto,zobacz w menadzeźe jak są ustawione.

Wymień taśme sygnałową.

Wyczyść napęd.

Sprawdz na innym kompie,moźe powoli jego koniec.

Poczytaj:
http://forum.cdrinfo.pl/forumdisplay.php?f=2
JNJN
Dodano
03.01.2005 20:32:56
...dodam, ze po restarcie pierwsza plyte odczytuje normalnie, choc nie zawsze.
woyteg
Dodano
03.01.2005 20:20:14
woyteg
Dodano:
02.01.2005 21:19:06
Komentarzy:
10
Strona 1 / 1