Problem z odczytywaniem plyt w napedzie DVD LiteOn
Witam wszystkich serdecznie w nowym roku!
Od jakiegos czasu mam problem z odczytywaniem plyt CD, DVD w moim napedzie. Po wlozeniu plyty autostart nigdy nie dziala, a kiedy chce obejrzec jej zawartosc np, Exploratorem komputer "zalicza zwieche". Zauwazylem jednak, ze jak zostawie go na kilkadziesiat sekund do kilku minut to w koncu sie odswieza widok i wtedy dostep do plikow na cd/dvd jest normalny, do czasu zmiany plyty w napedzie. Jezeli chodzi o nagrywanie plyt cd/dvd nie z tym zadnych problemow.
Pozdrawiam,
Od jakiegos czasu mam problem z odczytywaniem plyt CD, DVD w moim napedzie. Po wlozeniu plyty autostart nigdy nie dziala, a kiedy chce obejrzec jej zawartosc np, Exploratorem komputer "zalicza zwieche". Zauwazylem jednak, ze jak zostawie go na kilkadziesiat sekund do kilku minut to w koncu sie odswieza widok i wtedy dostep do plikow na cd/dvd jest normalny, do czasu zmiany plyty w napedzie. Jezeli chodzi o nagrywanie plyt cd/dvd nie z tym zadnych problemow.
Pozdrawiam,
Odpowiedzi: 10
...nie wiem gdzie lezal problem, wiem ze byl on nie we sprzecie, a w oprogramowaniu/sterownikach. Zainstalowalem ostatniemi czasy iTunes i napedy zaczely reagowac jak trzeba.
Pozdawiam.
Pozdawiam.
Spróbuj zmienic taśme na inną, moze to wina taśmy.
Pozmieniaj zworki w cd–romach. Czasem tak jest ze niby wszystko dobrze wykryte i tak sie dzieje... u mojej koleźanki nie chciało np. nagrywac cd, zmieniłem zworke z "master" na "slave" i 2 cdrom na "cable select" i śmiga jak nigdy:)
Podłącz tylko nagrywarke i sie pobaw zworkami (tylko 3 mozliwosci) i zobacz czy nie zadziała.
Jak to nie taśma, ani zworki, to pozostało szukac przyczyny w windowsie. Zobacz czy jakis program w stylu "InCD", "Nero" przy starcie sie nie zawiesza itp. moze to jakis program blokuje dostep do cd...
Pozmieniaj zworki w cd–romach. Czasem tak jest ze niby wszystko dobrze wykryte i tak sie dzieje... u mojej koleźanki nie chciało np. nagrywac cd, zmieniłem zworke z "master" na "slave" i 2 cdrom na "cable select" i śmiga jak nigdy:)
Podłącz tylko nagrywarke i sie pobaw zworkami (tylko 3 mozliwosci) i zobacz czy nie zadziała.
Jak to nie taśma, ani zworki, to pozostało szukac przyczyny w windowsie. Zobacz czy jakis program w stylu "InCD", "Nero" przy starcie sie nie zawiesza itp. moze to jakis program blokuje dostep do cd...
Wracam do tematu...
Przeczytawszy i zastosowawszy sie do wszystkich rad znalezionych na forum, musze prosic o kolejne rady.
Podlaczylem drugi naped i ten "nowy" zachowuje sie podobnie. Pierwsza plyta po uruchomieniu komputera zachowuje sie bez zastrzezen. Kazda kolejna, w obojetnie ktorym napedzie, zwiesza explorera, nie odswieza widoku, etc. Oba napedy CD podlaczone sa do tej samej tazmy. Tasma jest wymieniona. Kazdy z napedow podlaczony osobno, zachowuje sie tak samo. Wykluczam wiec wade sprzetu.
Pozdrawiajac dziekuje z gory za pomoc,
Przeczytawszy i zastosowawszy sie do wszystkich rad znalezionych na forum, musze prosic o kolejne rady.
Podlaczylem drugi naped i ten "nowy" zachowuje sie podobnie. Pierwsza plyta po uruchomieniu komputera zachowuje sie bez zastrzezen. Kazda kolejna, w obojetnie ktorym napedzie, zwiesza explorera, nie odswieza widoku, etc. Oba napedy CD podlaczone sa do tej samej tazmy. Tasma jest wymieniona. Kazdy z napedow podlaczony osobno, zachowuje sie tak samo. Wykluczam wiec wade sprzetu.
Pozdrawiajac dziekuje z gory za pomoc,
...chyba zrobilem juz wszystko co tylko mozliwe i dalej bez zmian. Czeka mnie wiec wycieczka z napedem do sasiada i sprawdzenie jak bedzie sie zachowywal na innym komputerze.
O wynikach mojej wycieczke nie omieszkam doniesc na forum.
Pozdrawiam,
O wynikach mojej wycieczke nie omieszkam doniesc na forum.
Pozdrawiam,
Ja mam we wszystkich kompach wyłączony autostart i wszystko gra z źadnymi napędami nie ma problemu,ale wszystko moźliwe.
Menadzer urządzeń – kontrolery IDE–pomocniczy kanał IDE–akcja–odinstaluj,restart kompa i zobacz.
Moźe jeszcze wgraj ASPI 4.71.2
Menadzer urządzeń – kontrolery IDE–pomocniczy kanał IDE–akcja–odinstaluj,restart kompa i zobacz.
Moźe jeszcze wgraj ASPI 4.71.2
EL NINO swego czasu w jednym z topicow na jamie podawał, źe takie objawy występują przy wyłączonym autostarcie – brak odświeźania zawartości.
sądze źe ide2 to
Pomocniczy
JN:
Uźywaj opcji zmień.
Celowo dodalem 'odpowiedz', aby temat pokazal sie w gornej czesci Nowych tematow na Forum.
JN:
Odinstaluj kanał IDE na którym podłączona nagrywara,restart i zobacz.
W biosie napędy i tryby ustaw na auto,zobacz w menadzeźe jak są ustawione.
Wymień taśme sygnałową.
Wyczyść napęd.
Sprawdz na innym kompie,moźe powoli jego koniec.
Zrobilem juz wczesniej wszystkie wymienione przez Ciebie czynnosci, oprocz odinstalowania kanalu IDE.
W menadzerze urzadzen mam tylko: Podstawowy kanal IDE, Pomocniczy oraz VIA BUS Master Ide Ctrl.
DVD podlaczone jest jako Master na IDE 2. Jak odinstalowac IDE2?
Uźywaj opcji zmień.
Wymień taśme sygnałową.
Wyczyść napęd.
Poczytaj:
http://forum.cdrinfo.pl/forumdisplay.php?f=2
Wymień taśme sygnałową.
Wyczyść napęd.
Poczytaj:
http://forum.cdrinfo.pl/forumdisplay.php?f=2
...dodam, ze po restarcie pierwsza plyte odczytuje normalnie, choc nie zawsze.
Strona 1 / 1