problem z odbiorem TV /dla fachowcow/

witam
mam nastepujacy proble, moja karta PixelView Play TV PRO nie odbiera programow i strasznie muli. nie moze znalezc i dostroic, nawet jak szuka po czestotliwosciach i kanalach to nie widac ze przeskakuja poszczegolne kanaly, dzieje sie to pod XP jak i pod W98. dodam ze mialem tez druga karte Aver TVCapture98 i dzialo sie tak samo. procek mam cel 1GHz, plyta MS6323, RAM 256, graf GF 64 400MX TV OUT, dodam ze kiedys na innej plycie glownej ale dawno, nie mialem problemow z kartami TV, nie wiem c sie dzieje, czy to wina plyty glownej, wgrywalem juz nowy BIOS nawet ale nie pomoglo, karty napewno sa sprawne. poradzcie co robic. instalowalem juz od nowa systemy directXy i upgrady windy.
mam dwa swieze systemy teraz, moge experymentowac np na w98. dodam ze instalowalem tez nowe drivery i soft ze strony producenta.

pozdrawiam – marek

Odpowiedzi: 7

Mam tez taki tuner (Play TV PRO) od kilku lat i z moich doswiadczen wynika, ze prawie kazdy program inny od tego z oryginalnego CD dziala szybciej i lepiej (w sensie czulosci na sygnal). Warto sie tez zastanowic przy wyborze programu do obslugi tunera nad kwestja zapisu obrazu na dysk. Rejestracja sygnalu na programie z oryginalnego CD potrafi dobrowadzic do szalenstwa. Przede wszystkim nie mozna ustawic sobie odpowiedniego kodeka do rejestracji sygnalu. Plik po zapisie jest w oplakanym stanie. Dzwiek jakos tam mozna przetrawic, ale obrazzzz... tragedia. A do tego wielkosc pliku! O boshe! Polecam iuVRC ten program to idealny "magnetowid", ktory szybko wyszuka ci programy i nad kazdym z nich bedziesz mial pelna kontrole (regulacja barw, kontrastu itp dla kazdego z osobna). Mozna ustawic sobie kodek divx lub inny DOBRY i nagywac do woli pliki o rozsadnych parametrach.
Cappadonna
Dodano
19.03.2004 17:54:51
TzaR:
MUlenie systemu i karty Tv nie jest zwiazane fcale ze slabym sygnalem Telewwizyjnym w kablu....
Otoz jak masz winde Xp musisz do Pixelwiev zainstalowac sterowniki WDM

TzaR co mu dadzą stery WDM skoro :
markkk:
dzieje sie to pod XP jak i pod W98. dodam ze mialem tez druga karte Aver TVCapture98 i dzialo sie tak samo.
Seeker
Dodano
23.02.2004 09:49:06
Mam tą samą kartę i polecam najpierw sciągnąć sterowniki ze strony
http://www.prolink.pl/sterowniki/tm_drivers/PLAY_TV_PRO/
tam znajdziesz oprócz sterownika (dobrego) równieź Instrukcje bardzo dobrą. Pozdrawiam !!!
Anonymous
Dodano
23.02.2004 01:54:34
MUlenie systemu i karty Tv nie jest zwiazane fcale ze slabym sygnalem Telewwizyjnym w kablu....
Otoz jak masz winde Xp musisz do Pixelwiev zainstalowac sterowniki WDM (zapomnij o oryginalnym CD) takie sterowniki dostepne sa w sieci sam sciagalem – wszystko hula jak nalezy szuka szybciutko i nieobciaza procesowa wcale do Ogladania Tv uzywam MORE TV (wiadomo dlaczego ;P bt878 RULEZ )
Poszukaj MORE TV albo innego programu do ogladania TV bo oryginalny z Pixelview jest conajmniej daremny.

nastepna sprawa .. zebys przelączyl systemy nadawania z NTSC na PAL–B i zaznaczyl Kabel a nie antene, 3 podaj dokladnie jaki masz REV karty.... np. rev 2f albo 4c rozne sa podwersje.i do kazdej sa inne sterowniki!! (poza WDM)
jak to niepomoze przelącz karte na inny slot PCI
i zainstaluj ja ponownie.
TzaR
Dodano
22.02.2004 21:58:06
Wiesz nie wiem jak rozprowadzasz sygnał do tej karty bo nie napisałeś czy przez jakiś rozgałęźnik czy bez.
Najszybciej sprawdzisz przenosząc TV i podłączając do niego ten kabel który masz ko karty w kompie włoźyć.
Jeśli dalej będzie mulić ew. śnieźyć na TV to juź wiesz źe kabel do bani albo rozgałęźnik ktory stosujesz wprowadza zbyt duźe tłumienie sygnału.
Seeker
Dodano
15.02.2004 21:38:16
Rebe:
Moźe to i dziwnie brzmi, ale....... ja bym sprawdził antenę.

tak, dziwnie to brzmi :) szczegolnie ze na tym samym kablu odbieram TV w telewizorze ktory stoi nad komputerem i to cala kablowke.
Anonymous
Dodano
15.02.2004 12:36:48
Moźe to i dziwnie brzmi, ale....... ja bym sprawdził antenę.
Rebe
Dodano
15.02.2004 09:21:28
markkk
Dodano:
15.02.2004 04:59:55
Komentarzy:
7
Strona 1 / 1