Problem z obsługą CD i CDRW – wyłączona usługa

Witajcie, w mojej rodzince pojawił się problemik na kompie kuzyna. XP SP2, Cd i CdRw zainastalowane fizycznie. W opcjach narzędzi administracyjnych, oba napędy są wyłączone. Próba usunięcia lub ponownej instalacji napędów kończy się tak samo. System nie "widzi" dysków Cd, ale bios je normalnie wykrywa. W komunikacie dodatkowym pojawia się info: "Wyłączona usługa urządzenia lub załadowano sterownik alternatywny, który obecnie jest uźywany (uruchomiony). Proszę przeinstalować sterowniki lub urządzenia." Ta opcja się nie sprawdza – pomocy :?
Pobrałem porady z innych podobnych przypadków na Naszym Forum ale obawiam się czy pomogą w tym wypadku (wpisy rejestru). Będę niezmiernie wdzięczny za jakiekolwiek wskazówki :)

Odpowiedzi: 3

DJ–doc20 [PL]:
Wiszę skrzyneczkę :arrow: browca
OK, ale zrobimy to inaczej – pol skrzynki dla JN a drugie pol dla mnie :P :wink: .
EL NINO
Dodano
04.07.2005 20:54:35
[quote="JN"]No to trzeba spróbować...

Dzięki, sprawdziła się wersja usunięcia upper i lower filters we wskazanych plikach rejestru. Usunięcie IDE nie pomogło. Napędy są juź widoczne i aktywne :D
Wiszę skrzyneczkę :arrow: browca
Pozdrawiam serdecznie
DJ–doc20 [PL]
Dodano
04.07.2005 19:18:54
No to trzeba spróbować.

A moźe najpierw zastosuj przywracanie systemu z kiedy było dobrze.

Nieraz takie problemy występują po zainstalowaniu programów Alkohol,Clone itp.

Menadzer urządzeń i odinstaluj kanał IDE na którym są napędy,restart kompa i zobacz.

Wgraj ASPI 4.71.2

http://forum.centrumxp.pl/viewtopic.php?p=48960#48960
JNJN
Dodano
03.07.2005 12:27:51
DJ–doc20 [PL]
Dodano:
03.07.2005 01:51:21
Komentarzy:
3
Strona 1 / 1