Problem z numerem seryjnym przy instalacji WinXP z HDD

Witam. Mam dosyć dziwny problem, który właśnie położył mnie na łopatki. Mam laptop w którym trzeba przeinstalować system. Ponieważ nie ma w nim napędu to chciałem zainstalować WinXP Pro z SP2 z dysku (przygotowałem specjalnie na to partycje) uruchamiając instalator z systemu. Aktualnie znajduje się tam angielska wersja Microsoft Windows Media Center Edition. No więc wziąłem swoją płytę z oryginalnym Windowsem XP z SP2 (również wersja angielska) którą mam w ramach programu MSDNAA, kopiuje zawartość płyty i włączam instalator z dysku. Po wybraniu opcji by zainstalować nową kopię, instalator spytał mnie o cd-key. No i tu pojawił się problem. Mój cd-key nie jest prawidłowy, choć jest oryginalny i wcześniej nie sprawował problemu. Pomyślałem, trudno, odpuszczę tą wersję angielską (choć na tym mi zależało) i wziąłem swojego polskiego WinXP z SP2 którego używam w domu, powtarzam wszystkie kroki i znów problem, mój dołączony klucz do tej wersji systemu Windows jest nieprawidłowy. Wyżej użyte klucze i płyty z systemami na innym komputerze (również z instalatorem uruchamianym z HDD) nie sprawiają kłopotu. Więc serce problemu znajduje się w laptopie, tylko co nim dokładnie jest ? Nie ma wirusów. Nie ma wszelkiego robactwa. Komputer jest wyczyszczony. Jakim cudem Windows XP Media Center Edition może zawierać "coś" co blokuje klucze ? Mam nadzieję, że ten problem nie zakończy się moim monologiem

Odpowiedzi: 1

co do XP SP2 to jeśli jest to wersja OEM to objaw normalny gdyż w tym przypadku system przywiązany jest do sprzętu jak chłop pańszczyźniany do ziemi niegdyś/teraz? i nie pójdzie Ci z tym numerkiem nigdzie indziej. A tak ogólnie jeśli nie było do laptopa dołączonej płyty z systemem zachodzi obawa, że system odtwarzany jest z partycji recovery lub płytek stworzonych samodzielnie przez użytkownika przy pomocy specjalnych narzędzi dedykowanych dla systemów robionych na te laptopy. Można to oczywiście obejść, na forum pisał coś na ten temat o ile pamiętam Żółty, poszukaj.
Endrju
Dodano
07.09.2007 09:54:21
Belzebub
Dodano:
06.09.2007 22:15:22
Komentarzy:
1
Strona 1 / 1