Problem z nowymi czesciami =]
Mam zamiar dokupic jakies czesci do mojego kompa, jest jeden problem, nie wiem co sie bardziej oplaca. Na komputerze przewaznie gram. Oto konfiguracja:
Radeon 9200
512 ddr ram
celeron 2.6
plyta asus p4p800
Zastanawiam sie nad kupnem procka lub karty graficznej. Myslalem nad Pentiumem 4 lub jakims nowym Radkiem lub Geforcem. Co polecacie dla gracza?
Radeon 9200
512 ddr ram
celeron 2.6
plyta asus p4p800
Zastanawiam sie nad kupnem procka lub karty graficznej. Myslalem nad Pentiumem 4 lub jakims nowym Radkiem lub Geforcem. Co polecacie dla gracza?
Odpowiedzi: 18
Czyli nie ma szans zeby moj ram chodzil na czestotliwosci wiekszej niz 266mhz? :/ $*&%^)^_* Celeron..
Odpowiedz jescze na te pytanie i daje ci spokoj =]
Odpowiedz jescze na te pytanie i daje ci spokoj =]
Na AIDę nie patrz – ona pokazuje to co fabrycznie zostąłu dla kości ustawione, a nie "szarą rzeczywistość" pracy.
Sam powinieneś zauwaźyć róźnicę w wydajności między poprzednim, a obecnym ustawieniem.
Co do zabaw z mnoźnikiem – szczerze wątpię by procesor miał go odblokowanego, a tym samym tylko przez jakieś opcje zmiany FSB mógłbyś podnieść jego wydajność , ale tu wchodzi, czy moźe wchodzić, w grę wiele współzaleźności – nie podejmuję się oceniać sensu takiej zabawy,ale to wynika z faktu, źe "w Intelach" od lat nie siedzę.
Sam powinieneś zauwaźyć róźnicę w wydajności między poprzednim, a obecnym ustawieniem.
Co do zabaw z mnoźnikiem – szczerze wątpię by procesor miał go odblokowanego, a tym samym tylko przez jakieś opcje zmiany FSB mógłbyś podnieść jego wydajność , ale tu wchodzi, czy moźe wchodzić, w grę wiele współzaleźności – nie podejmuję się oceniać sensu takiej zabawy,ale to wynika z faktu, źe "w Intelach" od lat nie siedzę.
Wybacz!! Znalazlem opcje zmiany CL :lol: Zamiast auto dalem manual, jedyna opcja z CAS byla ustawiona na 2.5 wiec ustawilem ja na 2.0 teraz wchodze w aide i nadal pokazuje mi 3.0 i 2.5 :lol: A co powiesz na podkrecenie procka do 200mhz fsb aby ustawic ram na 400mhz? Dalo by sie cos takiego zorbic? Zmniejszajac mnoznik?
Jak jest z tymi nowymi BIOS–ami nie iwem – daltego odradzałem.
Zaś samych programów do zmiany parametrów BIOS–u trochę jest – tyle, źe róznie się to moze skończyć.
Oczywiście warunkiem szansy na powodzenie jest to by program BIOS rozpoznał i miał go w swej bazie.
"Wliź se" tu:
http://www.bios.pl/index.php?32c38.d0b6dd–0.0/12.0.0/0.0.0
po kliknięciu na program znajdziesz jego opis.
Zaś samych programów do zmiany parametrów BIOS–u trochę jest – tyle, źe róznie się to moze skończyć.
Oczywiście warunkiem szansy na powodzenie jest to by program BIOS rozpoznał i miał go w swej bazie.
"Wliź se" tu:
http://www.bios.pl/index.php?32c38.d0b6dd–0.0/12.0.0/0.0.0
po kliknięciu na program znajdziesz jego opis.
Jestem juz pewien ze moja pamiec chodzi na 266mhz, CHOCIAZ moze chodzic na 400. Celeron mu na to nie pozwala =] Mam mnoznik 26x100mhz, zwiekszajac w biosie fsb do 200mhz( wiem wiem =]) moge wtedy ustawic ram na 400mhz. Jednak nie jest raczej mozliwe tak duze podkrecenie procka :D Niestety szukalem i nie znalazlem w biosie opcji zmiany CL. Nie wiem czy tak sie da ale czy daloby sie mnoznik ustawic na 13xi wtedy dac 200mhz umozliwiajac pamieci chodzenie na 400mhz?
Aha moze polecisz mi jakis program do CL? Wiem ze odradzales ale moze jednak skoro w biosie nie ma tej opcji...
Aha moze polecisz mi jakis program do CL? Wiem ze odradzales ale moze jednak skoro w biosie nie ma tej opcji...
Nikt z Ciebie debila nie robi.
Patrzę na specyfikację i widze obsłga dwukanałowa DDR400.
To auto to jest pewnie własnie 400 dla szyny 100 z quad pumping ( czy jak się tam ta technologia Intela nazywa ), a 266 dla FSB 533 w trybie "synchronicznym".
Nie wiem natomiast jak "z bliska" opcje BIOS–u wyglądają.
Nie polecam programów "biosmod" – chyba, źe pogrzebać chciał będziesz w tym co ASUS sam dostarcza.
Zobacz jeszcze czy przy samych pamięciach nie masz jakichś ustawień "by SPD" czy "Auto" – i moźliwości ich zmiany na "manual" – jeźlei takie opcje sa to powinny się i – po zmianie – timingi dać ustawiać.
Patrzę na specyfikację i widze obsłga dwukanałowa DDR400.
To auto to jest pewnie własnie 400 dla szyny 100 z quad pumping ( czy jak się tam ta technologia Intela nazywa ), a 266 dla FSB 533 w trybie "synchronicznym".
Nie wiem natomiast jak "z bliska" opcje BIOS–u wyglądają.
Nie polecam programów "biosmod" – chyba, źe pogrzebać chciał będziesz w tym co ASUS sam dostarcza.
Zobacz jeszcze czy przy samych pamięciach nie masz jakichś ustawień "by SPD" czy "Auto" – i moźliwości ich zmiany na "manual" – jeźlei takie opcje sa to powinny się i – po zmianie – timingi dać ustawiać.
Nie rob ze mnie debila... Jest Mhz nie MB;p
Wlasnie wracam z biosu =] Nie ma ta opcji zmiany CL. Jest za to mozliwosc ustawienia DDr frequency – sa 2 opcje. Auto i 266Mhz. Na starcie kompa jest bialo na czarnym:
DDR Frequency 266mhz, dual–channel, linear mode :/
Moze sciagne jakis program do zmiany CL i zmiany frequency ddr?
Czekam na odpowiedz w sprawie tego 266:/
Wlasnie wracam z biosu =] Nie ma ta opcji zmiany CL. Jest za to mozliwosc ustawienia DDr frequency – sa 2 opcje. Auto i 266Mhz. Na starcie kompa jest bialo na czarnym:
DDR Frequency 266mhz, dual–channel, linear mode :/
Moze sciagne jakis program do zmiany CL i zmiany frequency ddr?
Czekam na odpowiedz w sprawie tego 266:/
PC1600 – 100Mhz – z sygnałem na obu zobaczach czyli 100x2 = 200
PC2100 – 133Mhz – –"– – czyli 133x2=266
PC2700 – 166Mhz – –"– – czyli 166x2=333
PC3200 – 200Mhz – –"– – czyli 200x2=400
itd. Oznaczeniam oga być stosowane zamiennie – coś mi się widzi, źe czytasz Mhz, a napisane jest MB :)
Aida jak iwdać podaje "jedno zbocze", ale to nie jest jedyny przypadek, gdy program pokazuje "dziwne wartości".
Moźesz spobowac w BIOS–ie ustawić CL2,5 zostawiając 200/400Mhz, albo zejść do 166/333 i ustawić na CL2 – jest duźa szansa, źe pójdą – tyle, źe nie umiem powiedzieć jak się to achowa, jeźlei masz rzeczywiście dwie kosci pracujace w dualu – powinno chodzić bez problemu, ale ....?
Przy Celeronie i tak płyta pracuje znacznie poniźej swych moźłiwości.
PC2100 – 133Mhz – –"– – czyli 133x2=266
PC2700 – 166Mhz – –"– – czyli 166x2=333
PC3200 – 200Mhz – –"– – czyli 200x2=400
itd. Oznaczeniam oga być stosowane zamiennie – coś mi się widzi, źe czytasz Mhz, a napisane jest MB :)
Aida jak iwdać podaje "jedno zbocze", ale to nie jest jedyny przypadek, gdy program pokazuje "dziwne wartości".
Moźesz spobowac w BIOS–ie ustawić CL2,5 zostawiając 200/400Mhz, albo zejść do 166/333 i ustawić na CL2 – jest duźa szansa, źe pójdą – tyle, źe nie umiem powiedzieć jak się to achowa, jeźlei masz rzeczywiście dwie kosci pracujace w dualu – powinno chodzić bez problemu, ale ....?
Przy Celeronie i tak płyta pracuje znacznie poniźej swych moźłiwości.
Nie do konca rozumiem. Na moich kosciach jest napisane pc3200 266MHZ. Przy starcie komputera tez widnieje 266MHZ. Za to w aidzie jest napisane:
Szybkosc pamieci PC3200 (200mhz)
Najwyzsze opoznienie CAS 3.0 (5ns@200mhz)
Nastepne najwyzsze opoznienie CAS 2.5 (6ns@166mhz)
Nigdzie nie pisze o 400mhz lub 2x200mhz :/
Jeszcze jedna prosba – jestem dosyc zielony wiec cvzy moglbys wyrazic sie jasniej co do mojego ramu? Myslalem o podkreceniu go.
Szybkosc pamieci PC3200 (200mhz)
Najwyzsze opoznienie CAS 3.0 (5ns@200mhz)
Nastepne najwyzsze opoznienie CAS 2.5 (6ns@166mhz)
Nigdzie nie pisze o 400mhz lub 2x200mhz :/
Jeszcze jedna prosba – jestem dosyc zielony wiec cvzy moglbys wyrazic sie jasniej co do mojego ramu? Myslalem o podkreceniu go.
Zara, zara PC3200 powinno w auto ustawić się na 400 ( 200x2) ,a nie na 266, ale o to mniejsza nawet.
Wzrost wydajności moźe być mniejszy niź przy ustawieniu na 333 ( 166x2 ),ale przy CL obniźonym np. z 3 do 2,5 lub – jeszcze lepiej 2 – o timingach było trochę na forum.
Aida Ci pewnie łaśnie takie 2x200 pokazuje – nie mam pod ręka – nie sprawdzę, ale np. szynę procesora poakzuje teź w innym niź standardowy dzielniku, bo nie 2, a 4 .
W sumie – czasem warto nawet obniźyć trochę prędkość pracy RAM–u w zamian za ustawienie bardziej agresywnych timnigów kości – jest to wydajniejsze. Oczywiście ideałem jest i taktowanie i timingi na maxa ustawić, ale ...... nie czesto jest taka moźliwość.
Wzrost wydajności moźe być mniejszy niź przy ustawieniu na 333 ( 166x2 ),ale przy CL obniźonym np. z 3 do 2,5 lub – jeszcze lepiej 2 – o timingach było trochę na forum.
Aida Ci pewnie łaśnie takie 2x200 pokazuje – nie mam pod ręka – nie sprawdzę, ale np. szynę procesora poakzuje teź w innym niź standardowy dzielniku, bo nie 2, a 4 .
W sumie – czasem warto nawet obniźyć trochę prędkość pracy RAM–u w zamian za ustawienie bardziej agresywnych timnigów kości – jest to wydajniejsze. Oczywiście ideałem jest i taktowanie i timingi na maxa ustawić, ale ...... nie czesto jest taka moźliwość.
Nastepne pytanie. Jaki wzrost wydajnosci przynioslaby zmiana pamieci z 512ddr pc3200 266mhz na 400mhz? Zauwazylem, ze plyta glowna, procek chodza na 400mhz tylko ram na 200 (w aidzie tak pokazuje) lub 266 (w biosie). Czekam na pomoc. :oops:
Gdybyś miał ze 100zł więcej to by bło jasne Radeon 9800PRO – kosztują ok.1100zł , a tak to pozostaje ..... dozbierać i i tak tę kartę kupić.
Jedyna kwestia do zwracania uwagi to pamięci – bo te karty są z 3ms i 2,86ns – oczywiście te drugie są zdecydowanie lepsze. Nie przjemuj się natomiast tym, źe karta ma "tylko" 128MB pamięci.
Jedyna kwestia do zwracania uwagi to pamięci – bo te karty są z 3ms i 2,86ns – oczywiście te drugie są zdecydowanie lepsze. Nie przjemuj się natomiast tym, źe karta ma "tylko" 128MB pamięci.
Ostatnio zauwazylemn XFX GEFORCE FX5600 256 mb pamici/256 bit DDR
dobre to ?
dobre to ?
Wielkie dzieki Mistrzu :D
Teraz nasuwa sie nastepne pytanie. Jaka grafe sobie sprawic? Radeon, Geforce? Jaki model i firme polecasz?
Teraz nasuwa sie nastepne pytanie. Jaka grafe sobie sprawic? Radeon, Geforce? Jaki model i firme polecasz?
Wielkie dzieki Mistrzu :D
Grafikę – jest w tje chwili jednak najsłabszym elementem.
Do 1000 zl :/ Na pewno nie wymienie calego kompa, pozostaje mi wymienic grafe lub procka. Tylko co?
Pomijając ew. płytę łówną to cąła raszta do wymiany/rozbudowy zostaje.
Zapomniałeś napisac o drobiazgu jakim jest ...kwota do dyspozycji.
Zapomniałeś napisac o drobiazgu jakim jest ...kwota do dyspozycji.
Strona 1 / 1