Problem z nowym sprzętem

Witam!
Dopiero co zakupiłem nowego kompa,ale mam coś z nim problemy. Restartuje się co jakiś czas, a rano (czyli chyba po dłuźszym nie uźywaniu) wogóle nie startuje, tylko płyta główna wydaje ok. 3s dzwięki... Po właczeniu i wyłączeniu przyciskiem z tyłu obudowy, uruchamia się, ale od razu widzimu włączonego BIOS–a w zakładce Advanced. Oto komunikaty, które pod trzema pozycjami pojawiają się na czerwono:

CPU Speed (ustawione 2083MHz)
Caution: According to CPU external frequency setting, system memory can only operate at frequency higher than or equal to 333 MHz, please make sure the DRAM maximum frequency is not less than 333 MHz

Memory Frequency (ustawione Auto, lub 333 – ustawiam raz to,raz to, dzięki temu wogóle moę włączyć kompa)
Caution: Only support 1 certified DDR 400 module on this product. For the certified module list, please check the manual or visit ASUS website for it's update.

CPU Vcore Setting: (Auto)
The setting is recommended. The higher you set CPU Vcore to, the more likely you will cause damage to your PC.

Wiecie moźe, gdzie leźy problem? Coś nie tak z pamięcią, czy co? A moźe zasilacz (choć był wymieniany ten z obudowy na mocniejszy...)

Płyta ASUS A7V8X–X, Athlon 2800+, DDR 512 MB PC333...

Odpowiedzi: 7

...okazało się, źe mam...2 !! Radeon 9200 i Radeon 9200 Secondary...

Tym się nie przejmuj to efekt tego źe ta karta ma wyjście TV dlatego "klonuje" się na dwa urządzenia.
spiderko
Dodano
03.07.2004 19:36:35
Jeszcze jedno – wczoraj wieczorem ściągnąłem najnowesz sterowniki do Radeona, po zainstalowaniu i restarcie zdziwiłem się co niemiara, gdyź ujrzałem "zakodowany" obraz, wyglądało to jak Canal + bez dekodera...W trybie VGA wgrałem stare sterowniki, w managerze urządzeń sprawdziłem karty graf i okazało się, źe mam...2 !! Radeon 9200 i Radeon 9200 Secondary...Przyjrzałem się sterownikom, okazało się źe ten secondary jest na sterownikach PCI, a najgorsze jest to, źe tego cholerstwa nie mogę odinstalować, bo nawt jak wyrzucam sterowniki, to i tak xp odnajduje i instaluje nowy sprzęt...Jak mówiłem, tą kartę mam w zastępstwie, więc nie wiem teraz juz zupełnie, czy to jej wina, czy płyty, czy jeszcze czegoś innego...Jak włoźę swojego Radeona 9800 Pro, to cholera wie, czy wogóle wystartuje...Moźe faktycznie trzeba by uploadować płytę główną...
kaczmi
Dodano
03.07.2004 14:04:42
hmm, hmm :) nic nie mówie :) ale znam pare komputerów z tymi płytami i ze wszystkimi praktycznie były jakieś problemy, płyty asusa z drugim x–em na końcu to seria z archiwum X :)
Wracając do tematu w większości przypadków (źaden przypadek nie był taki jak Twój) pomagała aktualizacja biosu. sprawdź jaką masz wersje. Najnowsza wersja to 1011 z 2004/06/18 znajdziesz ją pod adresem: http://www.asus.it/support/download/item.aspx?ModelName=A7V8X–X
Hipcio
Dodano
02.07.2004 23:31:52
Ktos kiedyś miał podobnie jak Ty i na pewnym etapie rozwiązania problemu okazało się, źe przycisk POWER w obudowie był luźno połączony z płytą główną.
Pawek
Dodano
02.07.2004 19:15:08
Płyta ASUS A7V8X–X, Athlon 2800+, DDR 512 MB PC333 jak juź pisałem, karta to chwilowo Radeon 9200, będę miał Radeona 9800 Pro Sapphire, czekam tylko, bo nie mieli i tą mam zastępczo...
Włączyć kompa pozwala mi włączenie i wyłączenie przycisku z tyłu obudowy (zasilacz?), wtedy staruje z BIOS–u, ale jak nic nie zmienie, to nadal nie dziła, a jak przestawie w Memory Frequency z Auto na 333, albo odwrotnie to mogę włączyć...(pamięć?)No i te restarty teź mnie niepokoją...
kaczmi
Dodano
02.07.2004 16:46:20
ja tu stawiam na problemy z pamiecia.
Tomekk
Dodano
02.07.2004 16:24:07
Skoro wymieniałeś zasilacz to strzelałbym tutaj w płyte, albo grafike. Jak ranno włączasz to wogóle nie startuje , nie reaguje na włączanie przycisku ?
Jaa masz konfiguracje, płyta, procek, grafika ?
(to, źe jak juź zaskoczy i wchodzi Ci od razu do biosu oznacza, ze nie sa trzymane ustawienia biosu, więc kręciłbym się głównie koło płyty)
Hipcio
Dodano
02.07.2004 15:32:21
kaczmi
Dodano:
02.07.2004 13:07:02
Komentarzy:
7
Strona 1 / 1