Problem z nową płytą i prockiem

Kupiłem wczoraj nową płytkę: Biostar M7NCD Ultra, procesor Sempron 2200+ i pamięć 256 MB DDR 400 Generic

Po zamontowaniu i uruchomieniu wszystkiego komp niestety nie uruchamia się. Palą się kontrolki: power i hdd, uruchamiają się dyski, kręci się wentylator na procku, migną raz diody na klawiaturze ale nic się nie dzieje. Ani sygnały z głośniczka ani obrazu – nic. :cry:

Odłączyłem wszystkie dyski. Boję się, źe moźe procek moźe się spalił, bo ma rdzeń ma czerwono–rdzawy kolor (nie pamiętam, jaki miał na początku). Uźyłem wentylatora od Durona posmarowanego pastą przewodzącą.
Czy to moźliwe, źeby procek spalił się w ciągu paru sekund od startu :?:

Odpowiedzi: 17

Jedyne co mi przychodzi do głowy, to to, źe mam Semprona 2300, a płyta rozpoznaje go jako Athlona 1583 MHz.

I rozpoznaje go dobrze (Sempron2300+ = 1583MHz), tylko źe nie pokazuje oznaczenia procesora. Aktualizaja biosu moźe ten sposób rozpoznania zmienić jeśli producent płyty zaktualizował identyfikacje procesorów z lini Sempron. Co o kontrolek to być moźe to juź taki "urok" tej płyty źe przepuszcza napięcie na kontrolki HDDD i Power przy wyłączonym komputerze. sprawdz jeszcze funkcje w biosie Power buton function w zakładce Power menegment setup. Powinno być ustawione na Instant–Off.
spiderko
Dodano
29.10.2004 10:59:22
W BIOS–ie gdzieś tam w sekcji Power Menagement się rozglądnij.
Upgrade BIOS–u nie ma związku z gwarancją – nie powoduje jej utraty. Oczywiście przy załoźeniu, źe wgrywasz do tej płyty, a nie "byle jaki" :wink:
Rebe
Dodano
29.10.2004 10:15:30
Rebe:
A nie masz Ty czasem w BIOS–ie/systemie ustawionej akcji na "usypianie", a nie właczanie dla wyłaczania?
Tak mi to bowiem wygląda.

Raczej nie. Jesli tak, to jak taka opcja miala by sie nazywać w Award biosie?

Rebe:
Co do HDD – moźe to kwestia "odbijania" światła od tej diody Power i stąd wraźenie, źe swieci?

Na pewno nie, bo efekt ten występuję nawet, jak odłączę kontrolkę Power!

Jedyne co mi przychodzi do głowy, to to, źe mam Semprona 2300, a płyta rozpoznaje go jako Athlona 1583 MHz. Moźe upgrade biosu coś by pomógł ale jeśli płyta jest rzeczywiście skopana, to boję się coś kombinować, bo nie wiem, jak z gwarancją wtedy będzie. Po za tym, uszkodzona płyta po upgradzie moźe nie wstać chyba.
115750
Dodano
29.10.2004 09:53:02
A nie masz Ty czasem w BIOS–ie/systemie ustawionej akcji na "usypianie", a nie właczanie dla wyłaczania?
Tak mi to bowiem wygląda.
Co do HDD – moźe to kwestia "odbijania" światła od tej diody Power i stąd wraźenie, źe swieci?
Rebe
Dodano
29.10.2004 09:49:56
Zasilacz mam Codegen 300W ale wkurza mnie, bo nie ma wyłącznika :evil:

Co do kontrolek to objaw, o którym piszę, występuje na 2 róźnych zasilaczach.

Kontrolka HDD jarzy – lekko świeci:) – nawet gdy nie jest podłączony źaden dysk.

Kontrolka POWER – gdy wyłączę kompa przyciskiem z obudowy albo zrobię shutdown w systemie, to nie gaśnie. Jak wyłączę prąd (to oczywiście gaśnie :)) i później znów włącz, to juź się nie zapala – czyli prawidłowo – dopiero, jak nacisnę POWER.
115750
Dodano
29.10.2004 09:43:56
No czy zaslaby to niewiem ja na swojm tym co mam teraz mialem 225W i dzialalo ale jak to nic nie mowie. Gdy wsadzielm 350W zaraz sie zasilacz spalil i spowrotem na 225W i teraz mam taki jaki mam :wink: Ale mysle ze to moze byc przyczyna.

PS: Na zasilacz nigdy nie oszczedzaj, jakies spiecie, zwarcie, skoki napiecia, itp to masz wieksza mozliwosc ze albo wylonczy kompa albo spali sie sam a nie z cala reszta :wink:
Ukey
Dodano
28.10.2004 23:31:35
wydlub te wredne kontrolki =]
o0
Dodano
28.10.2004 23:24:57
No i wyjaśniło się. Po prostu sprzedali mi walniętego procka. Kupiłem Semprona 2200, a dali mi teraz w zamian 2300 :)

A z tym zasilaczem, to kolega McScr@by miał rację. Sama płytka się uruchamiała. Jak podłączyłem dysk, to przeźyłem chwilę grozy. Jak próbowałem włączyć, usłyszałem tylko jakieś dziwne cykanie dysku i koniec.
Zmieniłem szybko zasilacz na 300W i juź chodzi dobrze.

Martwią mnie tylko dwie rzeczy:
– kontrolka Power, po wyłączeniu przyciskiem albo wykonaniu polecenia Shutdown NIE gaśnie
– kontrolka HDD, gdy dysk NIE pracuje lekko się świeci.
115750
Dodano
28.10.2004 10:05:56
McScr@by:
PSU 235W zdecydowanie za słaby jak na taki config.

Jaki jest objaw tego, źe za słaby?
Mam jeszcze zasilacz 300W, taki by wystarczył?
115750
Dodano
27.10.2004 17:24:43
PSU 235W zdecydowanie za słaby jak na taki config.
McScr@by
Dodano
27.10.2004 16:20:59
cymex:
Miałem podobny przypadek; u mnie problemem okazała się płyta główna – cała poszła do wymiany. Ale najpierw poodłączaj dysk twardy, i inne nie potrzebne rzeczy jak cd–rom, stacja dysków i inne "śmieci"; zostaw tylko procka, ramy, grafę :D zrób reset biosu poprzez zworkę i wtedy spróbuj go uruchomić. Posprawdzaj teź części na innym komputerze i zobacz czy działają. Po prostu pokombinuj !!!!

Wszystko jest poodłączane. Chciałem wykluczyć jak najwięcej potencjalnych sprawców, więc zostawiłem tylko grafikę. Kartę graf. próbowałem włoźyć 3 razy. Po za tym – gdyby to była grafika, to chyba powinien piszczeć. Ram teź przekładałem. I nic – "Ciemno wszędzie, głucho wszędzie".
W końcu napisałem do serwisu tej firmy, w której to kupiłem. Ponoć mieli juź takie jazdy właśnie z tymi płytami i wg nich wystarczy aktualizacja BIOSu, który mi zrobią za darmo – dziś mam odebrać. Zobaczymy, czy będzie działać.
115750
Dodano
27.10.2004 09:47:05
Ukey:
A co tam slychac z zasilaczem :?: Ile masz W

235 W. Na poprzedniej płycie ECS K7VZA i Duronie 750 było dobrze.
115750
Dodano
27.10.2004 09:42:16
Miałem podobny przypadek; u mnie problemem okazała się płyta główna – cała poszła do wymiany. Ale najpierw poodłączaj dysk twardy, i inne nie potrzebne rzeczy jak cd–rom, stacja dysków i inne "śmieci"; zostaw tylko procka, ramy, grafę :D zrób reset biosu poprzez zworkę i wtedy spróbuj go uruchomić. Posprawdzaj teź części na innym komputerze i zobacz czy działają. Po prostu pokombinuj !!!!
cymex
Dodano
26.10.2004 21:21:14
Procek moźe spalić się po 10 sek. ale bez źadnego chłodzenia! Jeśli składałeś komputer i załoźyłeś chłodzenie (nawet byle jak...) to procek moźe się spalić, ale dopiero po jakimś czasie... Najpierw by się normalnie uruchomił. Procki mają metaliczny kolor, ale pod odpowiednim ustawieniem do światła wydają się być rdzawo – czerwone.
Sprawdź wszystkie ustawienia płytki i... dobrze dociśnij kartę AGP! To najczęściej jest przyczyną niewstających nowych komputerów.
evil44
Dodano
26.10.2004 21:04:02
A co tam slychac z zasilaczem :?: Ile masz W
Ukey
Dodano
26.10.2004 20:04:48
Gdyby to był spalony procesor to komputer by nie wstał wogóle (czyt. nie kręciłyby się wentylatory), prawdopodobnie płyta główna lub karta graficzna ma jakiś feler. Proponuje sprawdzić kaźdą część z osobna na innym komputerze.
spiderko
Dodano
26.10.2004 18:53:22
Oczywiscie, ze tak (wystarczy kilka sekund pracy cpu bez chlodzenia i po sprawie.
Rdzen procesora ma kolor srebrny, jezeli sie sfajczy robi sie brazowy(pewnie tak jak w twoim przypadku)
GX260
Dodano
26.10.2004 15:35:31
115750
Dodano:
26.10.2004 09:33:54
Komentarzy:
17
Strona 1 / 1