Problem z notatnikiem

Witam

Mam probem z notatnikiem w Windosie XP SP2. Od pewnego czasu nie moge otworzyć plików z rozszerzeniem .txt w notatniki. Poprostu jak daje prawym otwórz za pomocą... to nie ma notatnika na liście. Nie mogę teź otworzyć za pomocą start–>wszystkie programy–>akcesoria–>notatnik. Moge jedynie strat–>uruchom–>notepad wtedy otwiera mi sie notatnik i daje plik–>otwórz... . Co mam zrobić aby wszystko wróciło do normy i zebym mógł otwierać pliki txt za pomocą dwóch kliknięć myszy.
Pozdrawiam

Odpowiedzi: 14

Jak przekopiowalem ten plik notaped.exe to wszysto wróciło do normy.
Dziekuje wszystkim za pomoc
Anonymous
Dodano
21.12.2005 15:17:21
Jeszcze jedno mi na myśl przychodzi – przekopiuj notepad.exe z katalogu c:\windows do c:\windows\system32 nadpisując ewentualnie plik.
Jeźeli zaskoczy to profilaktycznie obejrzyj to co tutaj napisano – po prostu sprawdzaj czy nie masz plików tam wymienionych – jak masz to usuń je.
Żółty
Dodano
21.12.2005 00:07:56
Na nowym koncie jest to samo co na koncie administratora.
Anonymous
Dodano
20.12.2005 22:53:56
To utworz konto i zobacz. Przecieź to kilka sekund roboty.
wojtt
Dodano
20.12.2005 22:34:05
synio:
Nie wiem bo mam jedno konto zrobione.

To zrób drugie – tymczasowe – sprawdzisz i usuniesz. Albo na wbudowane Administratora się zaloguj.
Żółty
Dodano
20.12.2005 22:33:43
synio:

To zrób drugie – tymczasowe – sprawdzisz i usuniesz. Albo na wbudowane Administratora się zaloguj.
Żółty
Dodano
20.12.2005 22:33:43
Anonymous
Dodano
20.12.2005 22:26:58
Na innym koncie teź takie szopki się dzieją ??
Żółty
Dodano
20.12.2005 22:24:07
Tak Żółty z tego topika. Usunąłem ten klucz w rejestrze, uruchomilem ponownie PC i dalej nie moge normalnie otwierać txt.
Anonymous
Dodano
20.12.2005 22:15:48
synio:

Sprawdziłem ale niestety nic nie dały.

Te z tego topika ??

Sprawdź czy masz klucz HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\FileExts\.txt – jeźeli jest to usuń, przeloguj się i sprawdź ponownie.
PS. O zasadności wykonania kopii zapasowej przed grzebaniem w rejestrze nie muszę pisać ??
Żółty
Dodano
20.12.2005 21:19:09
Na początek zeskanuj system pod względem szkodnikow.

System jest czysty :D

Dla plików txt podawane były na forum fixy reperujące – poszukaj i sprawdź czy zadziałaja. Sprawdź teź na jaki element wskazuje skrót do Notatnika z menu start (prawym klawiszem na elemencie –> właściwości). Jeźeli jest źle to naleźy poprawić.

Sprawdziłem ale niestety nic nie dały. Skrót zmieniłem na C:\WINDOWS\NOTEPAD.EXE i notatnik się włancza, ale nie jak klikne dwa razy na pliku txt.

Sprubuj w oknie otwóź za pomocą dać przeglądaj i w windows/system32 masz notatnik a potem jak się da to strzel w zawsze uźywaj.....
A jak to nie pomoźe i na stałe nie zmieni ustawienia to jeszcze sprubuj panel sterowania/opcje folderów/typy plików/nowy i dodać rozszeźenie EXC
Potem od nowa kliknąć na plik notatnika i tam zastosować to co powyźej.

Próbowałem ale nadal nie ma na liście notatnika.
Anonymous
Dodano
20.12.2005 19:20:01
Sprubuj w oknie otwóź za pomocą dać przeglądaj i w windows/system32 masz notatnik a potem jak się da to strzel w zawsze uźywaj.....
A jak to nie pomoźe i na stałe nie zmieni ustawienia to jeszcze sprubuj panel sterowania/opcje folderów/typy plików/nowy i dodać rozszeźenie EXC
Potem od nowa kliknąć na plik notatnika i tam zastosować to co powyźej.
Pan i pastuch
Dodano
20.12.2005 13:40:48
Dla plików txt podawane były na forum fixy reperujące – poszukaj i sprawdź czy zadziałaja. Sprawdź teź na jaki element wskazuje skrót do Notatnika z menu start (prawym klawiszem na elemencie –> właściwości). Jeźeli jest źle to naleźy poprawić.
Żółty
Dodano
20.12.2005 13:24:37
Na początek zeskanuj system pod względem szkodnikow.
wojtt
Dodano
20.12.2005 12:23:28
Anonymous
Dodano:
20.12.2005 10:46:01
Komentarzy:
14
Strona 1 / 1