Problem z napięciami
Witam
Jestem świeźo po zmianie zasilacza z Codegen 300W na Chieftec 360W. Decyzję podjąłem ze względu na fakt, źe na napięciu +12V na Codegenie Aida32 pokazywała 13.25V. Po zmianie zasilacza sytuacja się poprawiła, ale nie jest idealnie, ba teraz mam takie napięcia:
Wartości napięć:
Napięcie rdzenia procesora 1.73 V
+2.5 V 2.53 V
+3.3 V 3.42 V
+5 V 5.05 V
+12 V 13.06 V
VBAT baterii CMOS 4.57 V
przy czym wartość +12V skacze od 12.99V do 13.06V (na codegenie było to stabilne 13.25V). VBAT baterii CMOS skacze 0d 2.55 do 5.45.
Czy powinienem się niepokoić? Moźe to wina płyty głównej?
Jestem świeźo po zmianie zasilacza z Codegen 300W na Chieftec 360W. Decyzję podjąłem ze względu na fakt, źe na napięciu +12V na Codegenie Aida32 pokazywała 13.25V. Po zmianie zasilacza sytuacja się poprawiła, ale nie jest idealnie, ba teraz mam takie napięcia:
Wartości napięć:
Napięcie rdzenia procesora 1.73 V
+2.5 V 2.53 V
+3.3 V 3.42 V
+5 V 5.05 V
+12 V 13.06 V
VBAT baterii CMOS 4.57 V
przy czym wartość +12V skacze od 12.99V do 13.06V (na codegenie było to stabilne 13.25V). VBAT baterii CMOS skacze 0d 2.55 do 5.45.
Czy powinienem się niepokoić? Moźe to wina płyty głównej?
Odpowiedzi: 4
No to gratulki.
Podobnie moźesz zmieźyć tempetature.
która akurat w tym wypadku mało ma wspólnego z omawianym problemem. :wink:
The_judge
Podobnie moźesz zmieźyć tempetature.
która akurat w tym wypadku mało ma wspólnego z omawianym problemem. :wink:
The_judge
TzaR dzięki za radę!
Zmierzyłem napięcia miernikiem na wolnej wtyczce i okazało się, źe na +12V jest nie 13.06V jak to pokazuje czujnik płyty, ale 12,4V. Podobne róźnice są na pozostałch napięciach.
Ufff, spokoiłem się :wink:
Zmierzyłem napięcia miernikiem na wolnej wtyczce i okazało się, źe na +12V jest nie 13.06V jak to pokazuje czujnik płyty, ale 12,4V. Podobne róźnice są na pozostałch napięciach.
Ufff, spokoiłem się :wink:
Czyli po prostu czujnik na płycie głównej moźe pokazywać przekłamane wartości, a tak naprawdę powinienem sprawdzić rzeczywiste wartości z wtyczek zasilających miernikiem? Mogę to zrobić na wolnej wtyczce przy odkręconej obudowie przy włączonym normalnie komputerze? Zasilacz powinien chyba być normalnie do płyty podłączony i do pozostałych peryferiów?
wez miernik w dlon i zmierz napiecia....
zolty kabel to 12V czerwony to 5V a czarny to masa :) o Ile sie nie Myle nio i miernik Prawde Ci powie najszczersza:)
zolty kabel to 12V czerwony to 5V a czarny to masa :) o Ile sie nie Myle nio i miernik Prawde Ci powie najszczersza:)
Strona 1 / 1