Problem z Moim Komputerem !!

Mam taki problem: gdy włączam mój komputer długo mi się ładuje zanim mogę wybrać dysk z np muzyką. W folderach operować mogę normalnie bez źadnych zwisów a gdy powracam do menu mój komputer znowu mi sie długo ładuje zanim mogę wybrać dysk nie wiem jak to zrobić. Szukałem na forum ale nie mogłem nic znaleść.Wcześniej wszystko działało bezproblemowo.

Mam procesor 2.0
512 RAM
Win Xp Home Edition SP 2

Odpowiedzi: 20

Juź tak zrobiłem wcześniej i dalej to samo :(
s_e_t_a
Dodano
22.11.2005 17:53:36
Otwórz jakieś okno explorera –> Narzędzia –> Op[cje Folderów –> Widok –> i odznacz "Automatycznie wyszukauj foldery sieciowe i drukarki".
damiancore
Dodano
22.11.2005 16:52:34
Zrobiłem to i kombinowałem szukałem po necie i dalej nic :(:( pozostaje mi juz chyba tylko format i ponowne zainstalowanie windowsa :/ :/
s_e_t_a
Dodano
22.11.2005 16:46:41
To ja dodam jeszcze to co wyszperałem na róźnych innych forach i stronach (nie moje to wypociny):
"
Wolny boot przy połączeniu sieciowym.
Na niektórych instalacjach XP Pro komputer łącząc się z siecią ma czas startowania ponad 1:40! Po zalogowaniu system wygląda jak zawieszony, pulpit się nie ładuje lub jest zamroźony przez około minutę. Dzięki Bootvis.exe wykryto, źe przyczyną jest driver mrxsmb.dll dodający aź ponad 67 sekund do czasu startowania! Rozwiązaniem jest zdeaktywowanie File and Printer Sharing: Control Panel (Panel sterowania) >>> Network Connections (Połączenia sieciowe) Z prawego kliku na nazwę twojego połączenia sieciowego (np. LAN....) pobierasz Properties (Właściwości) i w sekcji General (Ogólne) odhaczykuj File and Printer Shariicrosoft Networks. I zresetuj komputer.
"
...
"
Optymalizowanie ładowania aplikacji.
Funkcję prefetchingu moźemy dostosować do swoich wymagań bądź teź zupełnie wyłączyć. Ta ostatnia opcja bywa przydatna, gdy doświadczymy problemów z uruchomieniem Windows albo uźywamy wyjątkowo starego i wolnego peceta (w tym ostatnim przypadku moźe nam chodzić o zmniejszenie zuźycia miejsca na dysku). Aby wyłączyć wstępne ładowanie aplikacji, musimy zmodyfikować wartość Enable Prefetcher w kluczu HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Memory Management\Prefetch Parameters. Jeśli nadamy jej wartość 0, funkcja zostanie wyłączona. Liczba 1 oznacza wykorzystanie mechanizmu tylko w przypadku aplikacji, 2 – jedynie w odniesieniu do procesu startowego, a 3 – buforowanie wszystkich uruchamianych programów.
"

Miłej zabawy ;)
Egzek–JKD
Dodano
22.11.2005 08:46:25
Do tego co Egzek–JKD napisał dopytam:
A jak tam tempy i ich zawartość ?– Moźe czas by ich objętości isę przyjrzeć.
Dobrze teź by bylo gdybyś wrzucił screena z procesow – ilość i zajętość pamięci.

Zakładam, źe tkaie drobiazgi jak tryb pracy dysku sprawdziłeś.
Rebe
Dodano
22.11.2005 08:34:11
s_e_t_a, Dobra, powoli:
1. Jaki masz dysk?
2. Czy jesteś w stanie powiedzieć co mogło być tego przyczyną? czyli co poprzedzało taką zmianę w Twoim komputerze? (np. zmieniłem ram, zainstalowałem to i to.. blebleble)

Wizzard, lol, powiem lol
Egzek–JKD
Dodano
22.11.2005 08:23:00
Moźe to troche drastyczna metoda ale jak juź nie wiesz co zrobić to jedyną metodą jest format :D
Wizzard
Dodano
21.11.2005 23:24:30
Przskanowałem i źadnego wira nie ma.Wyczyściłem rejestr z błędnych plików za pomocą regcleanera jakś tak i dalej nie pomogło :(:(:(:(:(:(:( Dodatkowo zdefragmentowałem partycję C z winem
s_e_t_a
Dodano
21.11.2005 22:39:29
Ja miałem podobna sprawe.
Gosciu z serwisu powiedział ze mam syf na kompie i prawdopodobie to jest przyczyną!!!!
Amoze masz wira ?????
Przeskanuj system, usun wszystko co niepotrzebne..
( foldery gier, mało wazne programy itd... )
Under
Dodano
21.11.2005 21:04:39
Yhm..... tia, jasne. Tylko przy niedociśniętym kabelku/RAMie dzialo by się to ZAWSZE albo prawie.

Ja bym zdefragmentował dysk i wyczyścił rejestr

PS: Chciałeś powiedzieć benchmarka? Chciałeś, tylko bechmarki są tylko do testów kompa, nie odczytywania np. temperatur
Peter_l
Dodano
21.11.2005 20:32:42
hmm. nie wiem czy taka sytuacja jest moźliwa, bo się nie znam na wnętrzu komputera, ale moźe jakoś lekko odpiął CI się dysk lub kości RAM–u są niedosciśnięte.
P.S. Zainstaluj jakiegoś bookmarka (czy jak to sie zwie) moze to problem z temperatura??
Matti91
Dodano
21.11.2005 20:25:28
Dzis zauwaźyłem jeszce źe winrar mi sie dluugo otwiera i jak dam np w jakims programie przegladaj to jetrs tak samo pomozcie bo to juz mnie irytuje :(:(
s_e_t_a
Dodano
21.11.2005 18:16:26
Wszystko jest w normie
s_e_t_a
Dodano
21.11.2005 18:03:35
Przy takm zwisie sprawdź uźycie CPU w Menedzerze zadań, jaki proces tak spowalnia kompa w tym momencie.
Ucho
Dodano
21.11.2005 00:47:26
mam tylko dwa wirtualne dyski ale wczesniej smigalo bez problemu inne programy dzialaja bezproblemowo gry rowniez
s_e_t_a
Dodano
20.11.2005 20:28:38
Właśnie, czy masz jakieś IMO zmapowane dyski/zasoby? A inne programy dzialaja normalnie?
Peter_l
Dodano
20.11.2005 20:05:52
s_e_t_a:
gdy włączam mój komputer długo mi się ładuje zanim mogę wybrać dysk
Masz jakies zmapowane z innego komputera zasoby ?
EL NINO
Dodano
20.11.2005 20:03:40
A co mi to da jak to tak samo wolno działa ???
s_e_t_a
Dodano
20.11.2005 19:49:10
No to na razie działaj przez te skróty :) Moźe jakiś mądry uczony tu odpisze :}
Matti91
Dodano
20.11.2005 19:40:26
Mam skróty na pulpicie a komputer jak nie wydawał tak nie wydaje źadnych dzwięków :/
s_e_t_a
Dodano
20.11.2005 19:21:12
s_e_t_a
Dodano:
20.11.2005 17:51:31
Komentarzy:
20
Strona 1 / 2