Problem z mikrofonem

Witam, problem jest nastepujący: Nie działa mikrofon. :D

Na wstępie chcę dodać – wszystkie opcje w sterownikach do VIA8235 mam odpowiednio poustawiane, źadne wycisz, wzmocnienie 20dB, źaden wybór urządzenia nagrywającego, mikrofon sprawny na 100000%.

Usterka – brak napięcia zasilającego 5V na wejściu mikrofonowym z karty dzwiekowej – zatem mikrofony pojemnościowe nie będą działać, słuchawki podłączane zamiast mikrofonu (pracujące jako mikrofon dynamiczny) działają, więc karta w pewnym stopniu jest sprawna..

Tego problemu nie było w Win98se, jest natomiast w WinXP, sterowniki prziunstalowywałem kilkakrotnie, pokusiłem się nawet o zainstalowanie innej dzwiekówki CirrusLogic CS4281 – ale jest ona kiepska i w słuchawkach prawie nic nie słyszałem (było owe 5V, i mikrofon działał poprawnie, ale sygnał wyjściowy był za słaby aby korzystać ze słuchawek)

Płyta główna Soltek SL–75FRV

PS. Jak odinstalować (w 100% skutecznie – całkowicie) sterowniki do dzwiękówki pod XP, tryb awaryjny, moźe jakieś inne fikołki, bo mam wraźenie, źe on trzyma sterowniki gdzieś zapisane i tak do końca nie odinstalowuje

HELP, PLEASE

Odpowiedzi: 3

mam dokładnie ten sam problem.
Niestety wszyscy biorą mnie za ignoranta kaźąc wchodzić w ustawienia, klikać na mikrofon i tp. bzDury.

W USTAWIENIACH WSZYSTKO JEST OK.
MIKROFON JEST OK – SPRAWDZONY

Kiedy uruchamiam rejestrator dźwieku, to on pracuje, ale niczego nie nagrywa, tak jakby fizycznie monitora nie było.

Mam płytę MS6323 ze zintegrowaną karta dźwiękową.
Ktoś mi powiedział, źe moźe być problem z programem sterującym kartą dźwiękową i jej ustawieniami, ponoć XP ustawia standartowo wyjścia na system 5:1 (wtedy wejście mikrofonowe jest jednym z wyjść na głośniki)i trzeba skorzystać z jakiegoś programu, który zmieniłby te ustawienia, ale nie wiem jaki.
JAKI?
Problem z mikrofonem był juź kilkakrotnie wałkowany na tym forum, ale ŻADNA z ras nie zadziałałą w moim przypadku.
Jak sprawdziłeś brak zasilania na wejściu mikrofonu?
Anonymous
Dodano
17.04.2004 13:24:39
Przeciez wyraznie stwierdzilem, ze w ustawieniach masz wszytsko w porzadku, poprostu nie ma zasilania do mikrofonu, i dlatego nie dziala....

Czy moze byc to spowodowane sterownikami?? Jak upewnić się źe starowniki zostały całkowicie odinstalowane?? Raczej nie chce mi sie wierzyć, źe wyjście się uszkodziło, przed przesiadką na WinXP napięcie 5V było i mikrofon działał...
Anonymous
Dodano
15.04.2004 23:29:34
Ale chcesz po prostu sobie gadac czy do jakiegos komunikatora uzywac? Bo jesli to pierwsze, to musisz po prostu ustawic w panelu sterownia ––> dzwieki i urzadzenia audio ––> zaawansowane i tam ustawiasz zeby nie byl mic wyciszony.
Winchester
Dodano
14.04.2004 21:50:56
Anonymous
Dodano:
14.04.2004 20:48:53
Komentarzy:
3
Strona 1 / 1