problem z magnetowidem
mam problen z nmagnetowidem otórz przypadkiem, poruszałem tą śrubką od regulacji częstotliwości i teraz nie moge go ustawić tzn jest obraz a niema dzwięjkum /szumi/. Naghnetowid firmy GoldStar. Proszę o pomoc
Odpowiedzi: 13
hmm moze takie pytanie trza byłoi zadac na poczatku:
Czy przed tym kreceniem dzwiek był taki jak powinien?
Czy przed tym kreceniem dzwiek był taki jak powinien?
nic nie dawało rady wiec sie wkurzyłem zdjąłem pokrywe troszke z kurzu otarłem znowu zkreciłem podłączyłem i....j est dzwięk, wszystko jest ok,. a ja męczyłem sie z tą śrubką
zobacz tez czy nie masz drugiego sówaczka obok i jesli jest przestaw go na inna pozycję moze to jest przyczyną, on jest od ustawien kodowania dzwieku.
To źe wysyła świadczy o tym, źe masz przełączone z tyłu magnetowidu ( taki mały czarny suwaczek)– to słuźy tylko temu by nie trzeba było kasety wrzucać i odtwarzać, by kanały poustawiać i niczemu więcej , po ustawieniach musisz wyłaczyć ten sygnał na normalną pracę magnetowidu.
no magnetowid wysyła pionowe pasy
Stach123 tą śrubką jak to nazywasz od ustawiania kanałów nie kręci się tak jak gałką od potencjometrów , musisz to robić bardzo delikatnie.
Zobacz czy na tylnej ściance magnetowidu ni masz czasmi takiego małego przełącznika – w niektórych modelach po przełączeniu onego magnetowid wysyłał sygnał kontrolny "pasy pionowe" .
Teraz telewizor , jesli masz w telewizorze moźliwość ustawiania rzeczywistych kanałów –chodzi o cźetotliwości wizji, które – z reguły w nowych telewizorach są pokazywane w tzw OSD podczas strojenia odbiornika. Ustaw np kanał 36 na telewizorze i delikatnie, bardzo delikatnie przekręcaj tą śrubkę w magnetowidzie. Jeśli nie moźesz na tel. ustawić konkretnego kanału , a masz moźliwość poźyczenia magnetowidu lub odtwarzacza video w którym źaden magik tą srubką nie kręcił, to zrób to , podłacz ustaw na kanale telew. dokładnie odbiór z tego poźyczonego, podłącz swój i dostrój śrubką do tego kanału.
Zobacz czy na tylnej ściance magnetowidu ni masz czasmi takiego małego przełącznika – w niektórych modelach po przełączeniu onego magnetowid wysyłał sygnał kontrolny "pasy pionowe" .
Teraz telewizor , jesli masz w telewizorze moźliwość ustawiania rzeczywistych kanałów –chodzi o cźetotliwości wizji, które – z reguły w nowych telewizorach są pokazywane w tzw OSD podczas strojenia odbiornika. Ustaw np kanał 36 na telewizorze i delikatnie, bardzo delikatnie przekręcaj tą śrubkę w magnetowidzie. Jeśli nie moźesz na tel. ustawić konkretnego kanału , a masz moźliwość poźyczenia magnetowidu lub odtwarzacza video w którym źaden magik tą srubką nie kręcił, to zrób to , podłacz ustaw na kanale telew. dokładnie odbiór z tego poźyczonego, podłącz swój i dostrój śrubką do tego kanału.
szukałem na wszystkich kanałach w i to samo w tle szumu słychać nagranie z kasety a jak wcześniej spomniałem przy oglądaniu tv prze video wszystko jest ok.
stach123:...u mnie video pracuje na kanale 32
o ile pamiętam powinno być na kanale 38 prawidłowo, bo ten 32 moźe byc zajęty i się sygnał nakłada stąd zakłócenia.
przestriłem telewizor i jak włącze kasete to jest obraz i szumi ale w tle słychać nagranie a jak wyłącze kasete i podłącze antene telewizyjną to wszystko jest ok. moźe głowice są brudne?
sprubuj zestroic jeszcze raz telewizor. srubka w magnetowidzie rozregulowałes czestotliwosc i dlatego musisz ponownie w tv znalezc magnetowid
No właśnie kręce tą śrubką i nic tylko obra się pokkazuje a przy dzwięku szumi a właściwie tak dziwnie buczy u mnie video pracuje na kanale 32
No właśnie kręce tą śrubką i nic tylko obra się pokkazuje a przy dzwięku szumi a właściwie tak dziwnie buczy u mnie video pracuje na kanale 32
a oprucz srubki nie ruszales przelonczniczka obok bo to on jest odpowiedzialny za kodowanie dzwieku tzn powinny byc dwa przelonczniczki jeden od obrazu kontrolnego drugi wlasnie od dzwieku. a jesli chodzi o srubke czestotliwosci to niestety fajna jest zabawa jak trzeba potem zsynchronizować tv i magnetowid, ale na 100% da sie. Metoda prób i blendów delikatnie przekrecaj sróbke i tak samo prubuj ustawic czestotliwosc w tv.
Strona 1 / 1