Problem z logowaniem się (hasła)

Dobra moźe zacznę tak: jestem właśnie po drugiej reinstalce XP a problem dalej pozostaje (formatowałem C: jakby kto pytał).

Problem jest taki. Jeśli włączę od "zera" lub zresetuję komputer, wszystko jest OK, ale dajmy na to włącza się wygaszacz, później ekran powitalny, bądź przeloguję się czy chcę zmienić uźytkownika, wyskakuje mi monit o hasło. Nie byłoby w tym nic dziwnego gdyby nie fakt, źe nie mam hasła (sic!). Wtedy jedynym wyjściem jest reset, i wejście na to samo konto uźytkownika nie wymaga juź podania hasła. Podobnie dzieje się gdy hasło jest ustawione, wtedy bez względu co bym nie wpisał hasło zostaje odrzucone.

Tak jak wspomniałem na początku, format i reinstalka nie pomaga. Coź zatem robić?

Odpowiedzi: 5

Mam ten sam problem :(( Czy ktoś juź moźe wie jak go rozwiązać??
afro85
Dodano
08.04.2006 18:55:39
Braveheart:
XP posiadam praktycznie czysty bo jakoś nie mam w zwyczaju instalowania poprawek :P

Ojej. No to nic dziwnego, źe takie czy inne patologie mogą niekiedy dotykać Twój system, poniewaź fakt, źe

Braveheart:
jest to wersja z SP1

niczego tu nie gwarantuje. Między Bogiem a prawdą, to posiadanie SP2 takźe nie, ale przynajmniej pozwoliłoby wyeliminować systemowe źródło problemu.

Braveheart:
Tu jest nieco lepiej bo system nie tyle co odrzuca hasło, co po prostu wywala jakiś błąd.

:| Jaki?

Na tym etapie procesu rozpoznawczego nie jesteśmy w stanie postawić względnie trafnej diagnozy. Dlatego teź wykonaj następujące kroki:
1. Przejrzyj systemowe dzienniki zdarzeń, szukając komunikatów o błędach (na temat źródła trudno wyrokować, najpewniej będa tą System, Userinit, Userenv, Winlogon itp.) – ich pogląd otworzysz poleceniem eventvwr.msc, wpisywanym np. w okienku Uruchom w Menu Start;
2. Sprawdź, czy podobna sytuacja występuje takźe w trybie awaryjnym;
3. Sprawdź dla porządku, czy podobna sytuacja występuje po uźyciu komendy wylogowania shutdown –l –t 0;
4. W końcu sprawdź pamięć programikiem MemTest86 (link i instrukcja na forum) – jest pewien cień szansy, źe kluczowe komponenty systemu (np. struktura rejestru) mogą być ładowane do obszaru uszkodzonego.
Amon–Ra
Dodano
15.09.2005 00:50:15
Mam taki prosty schemat gdyby ktoś nie zrozumiał o co chodzi w moim problemie.

UŻYTKOWNICY:
user1 – USTAWIONE HASŁO: ..brak hasła..
user2 – USTAWIONE HASŁO: jakiestamhaslo

i teraz:

1. włączenie komputera –> kliknięcie na user1 ..brak monitu o hasło.. –> wszystko ok

2. wszystko ok –> wyloguj user1 –> kliknięcie na user1 –> monit o hasło (!?) ..nie da rady się zalogować..

3. wszystko ok –> wyloguj user1 –> kliknięcie na user2 –> monit o hasło ..wpisuje jakiestamhaslo.. ..niepoprawne hasło..

4. reset –> wybranie któregokolwiek uzytkownika –> zalogowany
Braveheart
Dodano
15.09.2005 00:19:54
XP posiadam praktycznie czysty bo jakoś nie mam w zwyczaju instalowania poprawek :P A BTW jest to wersja z SP1. Problem z hasłami występuje za kaźdym razem. Spróbowałem czegoś innego. Mianowicie w ekranie powitalnym walnąłem 3 królow (alt+ctr+del) i spróbowałem sie zalogować bardziej tradycyjnie. Tu jest nieco lepiej bo system nie tyle co odrzuca hasło, co po prostu wywala jakiś błąd. A jeśli chodzi Ci o programy to powiem tak. Te nie mają nic do tego problemu, gdyź po raz pierwszy ten błąd wyskoczył mi przy tdamm (!)1 uruchomieniu Windows. Właściwie to na upartego coniektórzy mogliby z tym źyć ale ja zbyt często się przelogowywałem :/ Więc teraz resety mi pozostają. Niewiem czy ktoś wcześniej miał taki problem.
Braveheart
Dodano
15.09.2005 00:07:08
A czy taka sama sytuacja ma miejsce takźe na innym koncie (powiedzmy, wbudowanym administracyjnym)?
Czy Twój opis dotyczy czystego systemu z poprawkami (pisałeś o uprzednim formatowaniu), czy teź z doinstalowanym dodatkowym oprogramowaniem (jeźeli tak, to jakie aplikacje instalujesz priorytetowo?)?
Amon–Ra
Dodano
14.09.2005 23:57:08
Braveheart
Dodano:
14.09.2005 23:43:22
Komentarzy:
5
Strona 1 / 1