Problem z licencją OEM

Mam Xp OEM i zanosi się na problem. Wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują ,źe będę musiał wymienić płytę główną(nie działa fdd, usb, dzwięk). Niestety płyta ma juź dwa lata i nie ma moźliwości kupna nowej takiej samej. I teraz mam pytanko. Skoro licencja OEM przypisuje XP do płyty głównej a suma kontrolna którą podaje się podczas aktywacji systemu ma zakodowany typ płyty jaki mam(przynajmniej tak mi powiedziano)to znaczy, źe po kupnie nowej płyty, Xp będę mógł sobie powiesić na ścianie?:?: To jest jakieś chore!!!! Wynika z tego ,źe te parę stów wywalone po to aby być legalnym to pieniądze wywalone w błoto , bo jak wymienię płytę to będę musiał kupić nowego XP. Napiszcie czy dobrze rozumiem zasady licencji OEM

Odpowiedzi: 7

wystarczy powolac sie na wymiane gwarancyjna i nie ma problemu! dokladnie jak napisal Veers
ziutkowski
Dodano
06.02.2006 13:34:49
Na pocieszenie – dodam źe MS jest dość elastyczny, i zazwyczajwystarczy zadzwonić i wyjaśnić sytuację, dobrze jednak zapewnić sobie "współpracę" sklepu w którym kupujesz sprzęt :wink:
Veers
Dodano
06.02.2006 10:21:37
To nie kwestia duźo/mało, a decyzji i jej konsekwencji, które własnie w związku z byciem legalnym uźytkownikiem – za co Ci chwała – OEM–u ponosisz.
Rebe
Dodano
06.02.2006 09:26:50
Rebe:
Martinezku – coś mi się widzi, źe masz pretensje do garbatego o proste dzieci. Sam napisąłeś, źe parę stów wydałeś. Gdybyś wydał ich paręnaście to .....tematu by nie było.

Moźe dla Ciebie to nie tak duźo ale dla mnie to duźe obciąźenie kupno nawet wersji OEM a co dopiero mówiąc o wersji BOX.
Martinezku
Dodano
05.02.2006 17:40:22
Martinezku – coś mi się widzi, źe masz pretensje do garbatego o proste dzieci. Sam napisąłeś, źe parę stów wydałeś. Gdybyś wydał ich paręnaście to .....tematu by nie było.
Rebe
Dodano
05.02.2006 16:42:57
http://forum.centrumxp.pl/viewtopic.php?t=46185&highlight=licencja+oem
Poszukaj w wyszukiwarce na tym forum. Wiele razy pisano na ten temat.

Ale:
http://www.nav.com.pl/navcom/SKLEP–LICENCJONOWANIE–OEM.ASPX?pageno=OEM
sh@dow
Dodano
05.02.2006 13:13:35
Na mój gust dobrze rozumiesz zasady tej licencji, tani system, ale przypisanany do sprzętu – sad but true.
spiderko
Dodano
05.02.2006 13:13:13
Martinezku
Dodano:
05.02.2006 12:58:38
Komentarzy:
7
Strona 1 / 1