Problem z konsolą "cmd" – odmowa dostępu

Witam
Mam problem z konsola. Kiedy wpisuje w wiersz polecen "cmd" i probuje wpisac jaka kolwiek komende pojawia mi sie napis "odmowa dostepu" (jestem zalogowany jako administrator). Najprawdopodobniej jakims tweakiem zmienilem ustawienie i zablokowalem konsole. Nawet polecenie: help /? rowniez wywala napis odmowa dostepu. Wydaje mi sie ze wlacza sie to gdzies w rejstrze, ale nie wiem gdzie.
Jesli ktos bylby mi w stanie pomoc, bede bardzo wdzieczny.
pozdrawiam

Odpowiedzi: 9

przecieź w pierwszym poście tego tematu pisze źe pojawia się "napis" – odmowa dostępu
MetaVirus
Dodano
07.09.2005 11:00:02
ERROR 5:
start –> uruchom –> system32 –> OK
Właściwości cmd.exe oraz command.com –> zakładka zabezpieczenia i sprawdź czy swoje prawa dostępu

moźe po prostu tu tkwi problem

czy w tym przypadku nie powinien sie pojawić komunukat??
kamaa
Dodano
07.09.2005 02:50:02
start –> uruchom –> system32 –> OK
Właściwości cmd.exe oraz command.com –> zakładka zabezpieczenia i sprawdź czy swoje prawa dostępu

moźe po prostu tu tkwi problem
MetaVirus
Dodano
06.09.2005 15:40:53
Spoko, dzieki za podpowiedzi, niestety nie odnalazlem tych wpisow (brak wpisow rejestru, kilku z nich), cos mi sie wydaje ze moj rejestr jest w rozsypce, stawiam nowa winde i zrobie z niej sobie backup.
pozdro i dzieki wam za podpowiedzi
crack8
Dodano
06.09.2005 01:27:45
coyote:
Start > uruchom wpisujesz gpedit.msc i szukasz tego co podał Żółty.

13.20 a Ty śpisz jeszcze ?? :lol:

Jak Home to w kluczu HKEY_CURRENT_USER\Software\Policies\Microsoft\Windows\System trzeba zobaczyć czy jest wpis DisableCMD i jeźeli jest to ten wpis usunąć.
Żółty
Dodano
03.09.2005 15:33:43
coyote:
Start > uruchom wpisujesz gpedit.msc i szukasz tego co podał Żółty.

Całkiem słusznie tylko, źe :
1. Nie Żółty
2.
uzywam wersji home a nie profesional
Rebe
Dodano
03.09.2005 15:27:13
Start > uruchom wpisujesz gpedit.msc i szukasz tego co podał Amon–Ra (oczywiście :oops: ).
No wiec jesli jest to home to:
Odpalasz regedit wchodzisz do HKEY_CURRENT_USER\Software\Policies\Microsoft\Windows/System i zmieniasz wartość DisableCMD na 0.
maq123
Dodano
03.09.2005 15:18:27
Nie moge znalesc nigdzie zasady grupy, patrzylem w zarzadzaniu komputerem. Wydaje mi sie ze tworza sie one, gdy uzywa sie tez drugiego konta, jak bezsensu pracuje na administracyjnym, chyba musze stworzyc nowe konto z ograniczonymi prawami. Jesli szukalem w niewlasciwym miejscu, napszi mi prosze, gdzie mam szukac. Problem moze polegac tez na tym, ze uzywam wersji home a nie profesional.
crack8
Dodano
03.09.2005 15:16:59
Otwórz Zasady grupy (polecenie gpedit.msc) i nawiguj do "folderu" Konfiguracja uźytkownika\Szablony administracyjne\System. Sprawdź, czy opcja Zapobiegaj dostępowi do wiersza polecenia jest włączona; jeźeli tak – zdezaktywuj ją.

Czy masz moźe zaporę Kerio?
Amon–Ra
Dodano
03.09.2005 14:04:17
crack8
Dodano:
03.09.2005 13:48:37
Komentarzy:
9
Strona 1 / 1