PROBLEM Z KONSOLĄ ODZYSKIWANIA SYSTEMU
Witam
Wiem źe ten temat pojawiał sie w róźnych opcjach, ale nie potrafiłem się doszukać rozwiązania mojego problemu.
Oto i on.
Wywaliło mi xp w moim laptopie po zmianie kosci pamieci (magia).System zgubił plik hal.dll z katalogu windows/system32 (taki pojawia sie komunikat).
Próbowałem skopiować ten plik z płyty instalacyjnej,na dysk C ale za cholere nie potrafie tego zrobić.Podejrzewam źe komenda którą wpisuję jest nieprawidłowa. Czy ktoś mógłby podać mi DOKŁADNA komendę do skopiowania tego konkretnego pliku.Znam schemat [copy źródło cel/] z innych postów i strony microsoft, ale jak juz wspomniałem nie wychodzi mi to.Prosze o podpowiedź.
Wiem źe ten temat pojawiał sie w róźnych opcjach, ale nie potrafiłem się doszukać rozwiązania mojego problemu.
Oto i on.
Wywaliło mi xp w moim laptopie po zmianie kosci pamieci (magia).System zgubił plik hal.dll z katalogu windows/system32 (taki pojawia sie komunikat).
Próbowałem skopiować ten plik z płyty instalacyjnej,na dysk C ale za cholere nie potrafie tego zrobić.Podejrzewam źe komenda którą wpisuję jest nieprawidłowa. Czy ktoś mógłby podać mi DOKŁADNA komendę do skopiowania tego konkretnego pliku.Znam schemat [copy źródło cel/] z innych postów i strony microsoft, ale jak juz wspomniałem nie wychodzi mi to.Prosze o podpowiedź.
Odpowiedzi: 17
Ok. Zainstalowalem wiec nowego xp na c w katalogu winxp.
Oczywiscie poprzedni system plikow pozostawilem bez zmian.Mam wiec na dysku dwa xp, przy czym jeden dzialajacy a drugi bez hal.dll.
Teraz w jaki sposob spod dzialajacego xp moge naprawic/przywrocic tamtego poprzedniego?
Problem polega na tym ze w tym starym xp nie mam juz folderu system32.
No i kosc pamieci chyba jest wadliwa, bo na starej laptop dziala, a z nowa lub na samej nowej stoi w miejcu lub wariuje mimo to, ze w biosie pokazuje ilosc pamieci 256mb, a poprzednio bylo tylko 128.
Oczywiscie poprzedni system plikow pozostawilem bez zmian.Mam wiec na dysku dwa xp, przy czym jeden dzialajacy a drugi bez hal.dll.
Teraz w jaki sposob spod dzialajacego xp moge naprawic/przywrocic tamtego poprzedniego?
Problem polega na tym ze w tym starym xp nie mam juz folderu system32.
No i kosc pamieci chyba jest wadliwa, bo na starej laptop dziala, a z nowa lub na samej nowej stoi w miejcu lub wariuje mimo to, ze w biosie pokazuje ilosc pamieci 256mb, a poprzednio bylo tylko 128.
Witam po chwilowej przerwie.
Niestety zadne z powyzszych rozwiazan nie przynioslo rezultatow.
Adam770–po operacji ktora zasugerowales, pojawia mi sie znany niebieski ekran z info o bledzie krytycznym i info z sugestia odinstalowania hardwaru lub softwaru celem usuniecia bledu itp.
Poza tym sytuacja bez zmian. Jakies nowe pomysly. Ja powiem szczerze mysle juz o reinstalce, choc wolalbym tego uniknac.
Niestety zadne z powyzszych rozwiazan nie przynioslo rezultatow.
Adam770–po operacji ktora zasugerowales, pojawia mi sie znany niebieski ekran z info o bledzie krytycznym i info z sugestia odinstalowania hardwaru lub softwaru celem usuniecia bledu itp.
Poza tym sytuacja bez zmian. Jakies nowe pomysly. Ja powiem szczerze mysle juz o reinstalce, choc wolalbym tego uniknac.
cześć,
– tak to prawda, tylko mała uwaga, zwykle plik boot.ini jest typu system , read only.
– czyli naleźy raczej usunąć ten plik przed zastosowaniem bootcfg /Rebuild
– tak to prawda, tylko mała uwaga, zwykle plik boot.ini jest typu system , read only.
– czyli naleźy raczej usunąć ten plik przed zastosowaniem bootcfg /Rebuild
attrib –h –r –s c:\boot.ini delboot.ini
99none:
blad HAL.DLL w laptopach to nie tylko brak tego pliku ale takze blad pliku boot.ini
O tym właśnie pisałem powyźej. Oto cytat z tej strony:
Uszkodzenie lub brak pliku HAL.DLL
Biblioteka HAL.DLL odpowiada za jedną z warstw obsługi sprzętu w Windows 2000/XP (dokładnie za tzw. Hardware Abstraction Layer). Gdy podczas startu systemu pojawia się komunikat dotyczący braku lub uszkodzenia wspomnianego pliku, winny moźe być zbiór boot.ini. Aby go naprawić, postępujemy podobnie jak w przypadku poprzedniej wskazówki, dotyczącej pliku NTOSKRNL:
* wkładamy płytę instalacyjną Windows XP do napędu CD i uruchamiamy z jej uźyciem komputer;
* przechodzimy do konsoli odzyskiwania systemu;
* wpisujemy polecenie bootcfg /rebuild;
* wyjmujemy krąźek z napędu CD i restartujemy komputer.
czeć,
– cos mi podpowiada źe na kursach uczyli źe blad HAL.DLL w laptopach to nie tylko brak tego pliku ale takze blad pliku boot.ini
– boot.ini wskazuje zla sciezke do katalogow, czesto wystepuje gdy sa dwa systemy na dysku.
p.s. przepraszam za brak polskich liter.
– cos mi podpowiada źe na kursach uczyli źe blad HAL.DLL w laptopach to nie tylko brak tego pliku ale takze blad pliku boot.ini
– boot.ini wskazuje zla sciezke do katalogow, czesto wystepuje gdy sa dwa systemy na dysku.
p.s. przepraszam za brak polskich liter.
witam,
– nie jest to tak proste poniewaz trzeba wczesniej zrobic przystawkę, czyli zrobić to:
1. – zmien w Machine | software | Microsoft | "windows NT" | currentVersion | Setup | Recoveryconsole
klucz SetCommand: Reg_Dword=1, SecurityLevel: Reg_Dword=1
– a powyzsze mozna wykonac z:
a. instalka win 2000, konsola odzyskiwania ( RC )
b. program CIA { tylko dla NTFS }
– wybieramy software, microsoft, windows NT, currenrVersion, recoveryconsole,
setcommand a potem securitylevel.
klawiszem TAB wchodzimy do edycji, ustaw 01 00 00 00.
c. z poziomu RC OO&Blueconsole
wybierz: Registry, Rdir machine , Rcd local_software, rcd microsoft, rcd "windows NT", rcd currentVersion, rcd setup, rcd recoveryconsole, redit SetCommand, next Hex, put 1.
– nastepnie robimy:
set AllowWildCards = TRUE
set AllowAllPaths = TRUE
set AllowRemovableMedia = TRUE
set NoCopyPrompt = TRUE
– te wszystkie 4 linie to tak na przyszłosc.
:lol:
– nie jest to tak proste poniewaz trzeba wczesniej zrobic przystawkę, czyli zrobić to:
1. – zmien w Machine | software | Microsoft | "windows NT" | currentVersion | Setup | Recoveryconsole
klucz SetCommand: Reg_Dword=1, SecurityLevel: Reg_Dword=1
– a powyzsze mozna wykonac z:
a. instalka win 2000, konsola odzyskiwania ( RC )
b. program CIA { tylko dla NTFS }
– wybieramy software, microsoft, windows NT, currenrVersion, recoveryconsole,
setcommand a potem securitylevel.
klawiszem TAB wchodzimy do edycji, ustaw 01 00 00 00.
c. z poziomu RC OO&Blueconsole
wybierz: Registry, Rdir machine , Rcd local_software, rcd microsoft, rcd "windows NT", rcd currentVersion, rcd setup, rcd recoveryconsole, redit SetCommand, next Hex, put 1.
– nastepnie robimy:
set AllowWildCards = TRUE
set AllowAllPaths = TRUE
set AllowRemovableMedia = TRUE
set NoCopyPrompt = TRUE
– te wszystkie 4 linie to tak na przyszłosc.
:lol:
Sorry, nie doczytałem.
A moźe to pomoźe: http://www.chip.pl/arts/archiwum/n/sub/articlear_65968.html
A moźe to pomoźe: http://www.chip.pl/arts/archiwum/n/sub/articlear_65968.html
Przecieź pisałem juź wcześniej ze nie moge tego zrobić bo mam odmowe dostępu do lokalizacji(windows/system32). Zeby to zminic potrzebuje zmienić wartości set, ale tego teź nie moge zrobić, bo pojawia sie info które opisałem wyźej.Przeczytaj dokładnie poprzednie posty Adam 770
sebpop:
Próbowałem kopiować,ale wciaz mam ten brak dostępu.
Jeśli rozpakowałeś to skopiuj do lokalizacji docelowej uruchamiając konsolę odzyskiwania.
Próbowałem kopiować,ale wciaz mam ten brak dostępu. No a nie moge zmienić wartości set i to jest ból.
Bobi–system nie da sie uruchomić bez hal.dll jak juź pisałem w 1–ym poście. Co tu robić?
Bobi–system nie da sie uruchomić bez hal.dll jak juź pisałem w 1–ym poście. Co tu robić?
Bobi – jak bez hala to uruchomić – toź bydle staje na takie coś.
sebpop – a próbowąłeś , po dekompresji na C:\ – napisąłeś, źe to idzie , poprzez copy przenieść ten plik do system32 ?
Czasem sie udaje .
sebpop – a próbowąłeś , po dekompresji na C:\ – napisąłeś, źe to idzie , poprzez copy przenieść ten plik do system32 ?
Czasem sie udaje .
Uruchom system normalnie, włącz edytor rejestru (regedit) i przejdz do klucza: HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows
NT\CurrentVersion\Setup\RecoveryConsole
Popraw tam wartosć "SetCommand" podając 1
NT\CurrentVersion\Setup\RecoveryConsole
Popraw tam wartosć "SetCommand" podając 1
No i kolejny problem.
Po wpisaniu takiej komendy, pojawia mi sie komunikat ze polecenie set jest wyłączone i moźna go włączyć tylko za pomocą przystawki Konfiguracja i analiza zabezpieczeń (cokolwiek to znaczy).
Aczkolwiek po wpisaniu komendy set /? pojawia sie kolejna informacja, źe polecenie moźna to włączyć tylko za pomocą przystawki Zasady grupy.
No i bądź tu mądry.
Po wpisaniu takiej komendy, pojawia mi sie komunikat ze polecenie set jest wyłączone i moźna go włączyć tylko za pomocą przystawki Konfiguracja i analiza zabezpieczeń (cokolwiek to znaczy).
Aczkolwiek po wpisaniu komendy set /? pojawia sie kolejna informacja, źe polecenie moźna to włączyć tylko za pomocą przystawki Zasady grupy.
No i bądź tu mądry.
Polecenie podane przeze mnie poprzedź komendami:
set AllowAllPaths = true
set AllowRemovableMedia = true
Niestety nie rozwiązało to problemu. Jesli wpisze całą komende expand to pojawia mi sie komunikat "Odmowa dostępu".
Natomiast jesli wpiszę tylko polowę komendy to następuje dekompresja pliku hal.dll ale bezposrednio na dysk C (a nie o to niestety chodzi).
Zamiana hal.dl_ na propozycje źółtego niestety tez nie dają rezultatu. Jakieś inne pomysły?
Moj napęd cd–rom to E, no a partycja z systemem to C.
Natomiast jesli wpiszę tylko polowę komendy to następuje dekompresja pliku hal.dll ale bezposrednio na dysk C (a nie o to niestety chodzi).
Zamiana hal.dl_ na propozycje źółtego niestety tez nie dają rezultatu. Jakieś inne pomysły?
Moj napęd cd–rom to E, no a partycja z systemem to C.
Gdyby system nie chciał wstać po komendzie napisanaj przez Amon–Ra to zamiast hal.dl_ spróbuj wstawiać kolejno:
1. HALAACPI.DL_
2. HALACPI.DL_
3. HALAPIC.DL_
Reszta polecenia expand bez zmian zostaje.
1. HALAACPI.DL_
2. HALACPI.DL_
3. HALAPIC.DL_
Reszta polecenia expand bez zmian zostaje.
Strona 1 / 1