Problem z komputerem (konkreteni z jego wlaczaniem)...
Witam wszytkich,
mam taki problem i bardzo prosze o pomoc.
Kiedy wlaczam komputer, nie wlacza sie w ogole monitor. Nie slychac pracy dysku twardego, poprostru cwieci sie czerwona lampeczka, ze jest wlaczony – pozatym wszytko milczy. Osoba, ktora z niego korzystala cos (nie opotrafil okreslic co) pozmieniala w biosie. Nie mozna, tych ustawien przywrocic na domyslne, gdyz nie mozna w ogole do niego sie dostac – powod jak na poczatku.
Serdecznie prosze porade lub ewentualnie jak mozna go naprawic. Z gory dziekuje.
PS. Mam plyte glowna SL–65kVB/KV2.
mam taki problem i bardzo prosze o pomoc.
Kiedy wlaczam komputer, nie wlacza sie w ogole monitor. Nie slychac pracy dysku twardego, poprostru cwieci sie czerwona lampeczka, ze jest wlaczony – pozatym wszytko milczy. Osoba, ktora z niego korzystala cos (nie opotrafil okreslic co) pozmieniala w biosie. Nie mozna, tych ustawien przywrocic na domyslne, gdyz nie mozna w ogole do niego sie dostac – powod jak na poczatku.
Serdecznie prosze porade lub ewentualnie jak mozna go naprawic. Z gory dziekuje.
PS. Mam plyte glowna SL–65kVB/KV2.
Odpowiedzi: 8
sorki :oops: –za błedną interpretację pierwszego postu.W takim wypadku faktycznie pozostaje jedynie clear zworką bądź wyciągnięcie bateryjki– jeśli to nie pomoźe to trzeba by poszukać przyczyny gdzie indziej.
decen:
jeśli potrafisz juź wejść do BIOSu to wybierz w nim "safe" lub "default" –owe ustawienia winno zadziałać
:arrow:
childofpeace:
Nie mozna, tych ustawien przywrocic na domyslne, gdyz nie mozna w ogole do niego sie dostac – powod jak na poczatku.
Czytaj (chociaź pierwszy post ;))
jeśli potrafisz juź wejść do BIOSu to wybierz w nim "safe" lub "default" –owe ustawienia winno zadziałać
Bobi_robert napisał:
miałem ten sam problem i okazało sie, źe zasilacz wiec proponuje poczyscić przemierzyć itd
mialem to samo zobacz co z zasilaczem przeczysc z kurzu ewentualnie sprawdz ram, ustawienia biosu na default
miałem ten sam problem i okazało sie, źe zasilacz wiec proponuje poczyscić przemierzyć itd
mialem to samo zobacz co z zasilaczem przeczysc z kurzu ewentualnie sprawdz ram, ustawienia biosu na default
bios mogla wywalic karta grafy ktora, obluzowala sie w slocie i spowodowala zwarcie 8) mialem tak
bios zostal skasowany, trzeba bedzie sprzetowym programatorem :twisted:
[ALE ZWYKLE NIE JEST TAK ZLE :wink:
bios zostal skasowany, trzeba bedzie sprzetowym programatorem :twisted:
[ALE ZWYKLE NIE JEST TAK ZLE :wink:
Jesli to tylko kwestia zmian w biosie, to moze wystarczy na kilka minut wyciagnac baterie z plyty ?
Jeśli to wina ustawień biosu, to zworka na płycie głównej o nazwie "Clear CMOS" powinna pomóc, spójrz do instrukcji płyty jakie połoźenie tej zworki powoduje "restart" BIOSu.
Strona 1 / 1