Problem z kompresją obrazków pod XP–kiem

Witam
Mam pewien problem i mam nadzieję źe ktoś z Was będzie w stanie mi pomóc. Potrzebuje skompresować duźą ilość obrazków, w większości w rozszerzeniu JPG. Próbowałem uźyć WinRAR–a, WinZIP–a, WinACE itp. ale kompresja jest bardzo mała albo źadna. Nie wiem czym to jest spowodowane, gdyź z tego co pamiętam to niegdyś w Windows 98SE nie było z typ problemu. Teraz kliki skompresowane tracą moźe 100kb na swojej objętośći a to jest bardzo mało. Próbowałem róźnych metod kompresji (Zwykła, Maksymalna, Dobra itp). Za kaźdym razem jest to samo. Zaznacze jeszcze źe usunąłem orginalnego ZIP–a który znajduje się w Windows XP.
Jeźeli ktoś będzie w stanie to proszę o jakąś podpowiedź.

Pozdrawiam

Odpowiedzi: 5

Zasady przyjęte w kompresji JPEG są skuteczniejsze niź w RARze. Zaleźy jeszcze jaka jakość kompresji. Moźesz popróbować XnView. Tam masz do dyspozucji bardzo duźo formatów kompresji wraz z wieloma opcjami
Ad@$
Dodano
02.02.2005 16:25:55
No właśnie...owszem moźna pozmiejszać rozdzielczość lub uźyć programów tylu Image Optimizer, jednak zaleźy mi na jakości fotek. Myślałem źe jest jakaś moźliwość skompresowania tego typu materiałów na zasadach ogólno przyjętych, np. typu WinRAR.
Kameleon1981
Dodano
02.02.2005 16:19:21
A czy zalezy Ci na jakości? Jeźeli nie tak bardzo zawsze moźna pozmniejszać rozdzielczość
Ad@$
Dodano
02.02.2005 16:17:10
Witam
No widze źe admini na tym forum mają dziwne poczucie humoru. Poza tym proponowałbym częściej brać pod uwagę, źe 70% osób które znajdują się na forum wie bardzo mało, lub prawie nic na temat komputerów i takie pytania jakie się ukazują nie powinny was dziwić. Ale i tak dziękuje za odpowiedź.
Kameleon1981
Dodano
02.02.2005 13:55:00
Kameleon1981:
Potrzebuje skompresować duźą ilość obrazków, w większości w rozszerzeniu JPG.
Po pierwsze ten post ma tyle wspolnego z dzialem XP, co ja z biskupem polowym wojska polskiego, a po drugie pliki jpg sa juz skompresowanymi plikami graficznymi i zadnym packerem ich nie zmniejszysz o tyle ile np. doc czy inne.
EL NINO
Dodano
02.02.2005 13:51:03
Kameleon1981
Dodano:
02.02.2005 12:44:46
Komentarzy:
5
Strona 1 / 1