Problem z kartą sieciową na ABIT NF7–S rev2.0
Witam,
Mam problem z kartą sieciową, która jest zintegrowana z płytą główną.
Internet wogóle nie działa. Mam jeszcze kartę sieciową RTL 8139C na, której nie mam problemu. Jednak kiedy przekładam kabel do karty zintergowanej z płytą net juź niedziała. Sieciówka jest włączona w BIOS–ie oraz zainstalowałem najnowsze sterowniki (nForce_4.27_WinXP2K_WHQL_international).
Dodam, iź w RTL–u przy podłączonym kablu świeci się zielona dioda ze zmienną częstotliwością. Jak przekładam kabel do zintegrowanej karty świeci się cały czas zielona dioda.
Prosze o pomoc
Mam problem z kartą sieciową, która jest zintegrowana z płytą główną.
Internet wogóle nie działa. Mam jeszcze kartę sieciową RTL 8139C na, której nie mam problemu. Jednak kiedy przekładam kabel do karty zintergowanej z płytą net juź niedziała. Sieciówka jest włączona w BIOS–ie oraz zainstalowałem najnowsze sterowniki (nForce_4.27_WinXP2K_WHQL_international).
Dodam, iź w RTL–u przy podłączonym kablu świeci się zielona dioda ze zmienną częstotliwością. Jak przekładam kabel do zintegrowanej karty świeci się cały czas zielona dioda.
Prosze o pomoc
Odpowiedzi: 8
spiderko:
Adres MAC karty sieciowej wypisuje w:
"Start/Ustawienia/Połączenia sieciowe/Połączenia lokalne/Obsługa/Szczegóły" w polu "Adres fizyczny"
wygląda to tak "xx–xx–xx–xx–xx–xx", wartości jakie naleźy wpisać dla karty którą chcesz uruchomić, wpisujesz bez znaków minus (–) czyli "xxxxxxxxxxxx"
Dziękuje pięknie, działa! :P
Adres MAC karty sieciowej wypisuje w:
"Start/Ustawienia/Połączenia sieciowe/Połączenia lokalne/Obsługa/Szczegóły" w polu "Adres fizyczny"
wygląda to tak "xx–xx–xx–xx–xx–xx", wartości jakie naleźy wpisać dla karty którą chcesz uruchomić, wpisujesz bez znaków minus (–) czyli "xxxxxxxxxxxx"
Adres sieciowy jest "nieobecny" dla aktualnego połączenia z kartą sieciową RTL–eka...ale oczywiście zaraz dam szansę mojej sieciówce wykazania się ;–)
Teraz troszkę prostrze pytanie jak sprawdza się MAC karty sieciowej? Sorki nie jestem najlepszy w tej dziedzinie :oops:
Teraz troszkę prostrze pytanie jak sprawdza się MAC karty sieciowej? Sorki nie jestem najlepszy w tej dziedzinie :oops:
Adres sieciowy jest "nieobecny" dla aktualnego połączenia z kartą sieciową RTL–eka...ale oczywiście zaraz dam szansę mojej sieciówce wykazania się ;–)
Kombinujecie jak kombinerki :D . Prawo–klik na Mój komputer, właściwości, sprzęt, menadrźer urządzeń, Karty sieciowe. Wybierasz NVDIA nForce MCP..., prawoklik na nim i właściwości. Zawansowane, klikasz na Network Address, wpisujesz MAC adres swojej karty sieciowej na której masz połączenie z internetem. Po tej operacji internet zawita na ekranie.
MarcinX:
Jeźeli serwer cię widzi po mac adresie karty to nie uzyskasz połączenia.
i jeśli jest tak, jak powyźej musisz napisać do admina sieci, źe zmieniłeś sieciówke – moźesz teź mu podać mac od nowej karty.
Przynajmniej u mnie w sieci tak trzeba robić ;)
Sciągnij najpierw sterownik z tego miejsca :
:arrow: http://www.realtek.com.tw/downloads/downloads1–3.aspx?series=16&Software=True (2160k),
Wyciągnij tą sieciówkę PCI,
Odinstaluj sterownik od niej,
Włącz ponownie w BIOS zintegrowaną,
Zainstaluj sterownik z linka,
Sprawdz czy działa i daj znać.
:arrow: http://www.realtek.com.tw/downloads/downloads1–3.aspx?series=16&Software=True (2160k),
Wyciągnij tą sieciówkę PCI,
Odinstaluj sterownik od niej,
Włącz ponownie w BIOS zintegrowaną,
Zainstaluj sterownik z linka,
Sprawdz czy działa i daj znać.
Menager urządzeń widzi tą sieciówkę ?
Strona 1 / 1